• 16 January 2018, Tuesday 18:21
FikretÇoban

Fikret Çoban

Sen ne fena çocuksun !

Hayata Dair / Fikret ÇOBAN

‘Çocuklar sizin çocuklarınız, sizden geldiler ama size ait değiller; siz onların ellerini yüzlerini sevebilirsiniz ama hayellerini asla... siz bugünün insanısınız onlar yarının ‘. Böyle der filozof Halil Cibran .

Çocuklar, her şeye yeni başlarlar. Gelecek onlar için henüz beyaz sayfa gibidir. Boştur ve temizdir. Mesele, bu boş ve temiz olan sayfa, her şeye yeni başlayan çocuklarımızın emeği, yeteneği ve isteği ile mi doluyor, yoksa biz büyüklerin zorlaması, yanlışları, çıkarları doğrultusunda mı karalanıp, dolduruluyor? Buna cevabınız hazır mı? Öpe öpe büyüttüğünüz sizden gelen ama sizin olmayacak o her şeye yeni başlayan çocuklarınız, sizin çocuklarınız olmaktan çıkıp ve sizin zorlamanızla nasıl büyüklerin hazırladığı saçma sapan, doğruluklarına kendilerinin bile inanmayıp ikide bir değiştirme gereği duydukları eğitim sisteminin kurbanı olduklarını görmüyor musunuz?

O evinizde büyüttüğünüz canlı ve hayatı bütün yönleriyle yaşayan çocukların nasıl bir kalıba sokulduğunu, boyun eğdirildiğini görmüyor musunuz?

Çocuklar başarılı olsun, birinci olsun, sınavı kazansın, sadece ders çalışsın, hep önde olsun.. Bi kere bu sizin isteğiniz, tamam bu da gerekli, ama bu kadar gerekli mi?

Daha önce yazdım, her zaman her yerde söyledim. Bizim eğitim sistemimiz özgürleştirici bir karakter taşımıyor. Çocuğun birden çok düşünceyle, çelişkiyle tanışmasına izin vermiyor. Her şey biz büyükler tarafından yazılıp çiziliyor, programlanıyor, hazır hale geliyor ve işin taşıyıcısı olan öğretmenler tarafından hazır bilgiler onlara yükleniyor. Bu hiç bir zaman analitik düşünmeyi, özgür düşünceyi geliştirmez, haksızlıklara karşı itiraz değil biat kültürünü geliştirir.

Eğer okul dediğimiz kurum, eğitim dediğimiz şey çocuklarda vicdan, etik, erdem, sorup-sorgulama, özgürleşme ve eleşetirel zekalarının gelişmesine hizmet etmiyorsa, enerjilerini, yeteneklerini ürüne dönüştürmüyorsa, en azından bu ortamları, olanakları sağlamıyorsa...

eee yazıyı siz tamamlayın artık ey hasbelkader okurum!

 

Mektepten kaçıyorsun,

kuş tutuyorsun,

deniz kenarına gidip

fena çocuklarla konuşuyorsun

duvarlara fena resimler yapıyorsun,

bir şey değil,

beni de baştan çıkaracaksı ,

sen ne fena çocuksun !

Orhan Veli

 

Demlenmiş Sözler ...

“İnsan okursa, başkalarından öğrenirse bilgili olur;

ama aklını kullanmayı da öğrenirse özgür olur !”

Montaigne - Denemeler 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık