• 27 December 2016, Tuesday 18:51
FikretÇoban

Fikret Çoban

Şiir ‘kötülüğü’ yensin!!

Hayata Dair / Fikret ÇOBAN

Gelmek istemez gece

sen gelmeyesin

ben gitmeyeyim diye

ama ben giderim

güneşin akrepleri şakaklarımı yese bile

ama sen gelirsin

tuz yağmurlarının yaktığı dilinle

gelmek istemez gün

sen gelmeyesin

ben gitmeyeyim diye

ama ben giderim

ısırılmış karanfilimi kurbağalara bırakarak

ama sen gelirsin

karanlığın bulanık yollarından geçerek

ne gece ne de gün gelmek ister

ben uğruna öleyim diye

sen benim uğruma

(F.G. Lorca )

 

* * *

 

Muhtemelen insan olarak doğuyoruz ama insan kalmak biraz zor. Lorca böyle güzel şiirler yazıyor, biz okuyalım diye. Ne düşünerek ne hayal ederek böyle geceyi aşka ısırık karanfili bırakıp sokuyor şiire. Kime zararı var şiir yazmanın. Ama Lorca, Franko’nun faşist adamları tarafından parça parça edilip öldürülüyor.

Dedim ya, insan doğuyoruz ama insan kalamıyoruz. Siz böyle olsun istemezdiniz, ben de istemezdim ama oluyor işte. Kötülük bulaşmış her tarafa dokunduğumuz, baktığımız yerlerden kötülük bize bakıyor gibi. Ne kadar iğrenç ne kadar, ne kadar sefil, şeref yoksunu oluveriyor bazen insan. Neden, ne uğruna bu kötülükler, acılar feryatlar, zalimlik neden tavan yaptı. İnsan insan gibi yaşasa ve ölse, ne var, ne zararı var kime?

Ama olmuyor işte, siz böyle istemezdiniz, muhtemelen ben de istemezdim ama oluyor işte. Sokak araları, bahçeler, yollar hep dökülmüş yapraklarla dolu. Bunlara bakmak varken, dökülmüş yaprakların üzerinden hışırtıyla yürümek varken, kedilere bakmak, onlara ekmek vermek varken, ‘’kuşları boğdular, çimenleri söktüler, yollar çamur içinde, dünya değişiyor dostlarım’’ diye diye güzel öyküler yazan Sait Faik’i okumak varken, oturup yol üstü köy kahvelerinde demli demli çay içmek varken; neden kötülük, neden bu vahşilik, gaddarlık ...

 

Dünyanın insandan başka anlamı yoktur. Hayatımızı değiştirmek istiyorsak, insanı savunmamız gerekir, diyen Albert Camus zamanında da bu kötülükler bu katillikler vardı ve Camus bunu için yazdı bu hayat seslenişini. Evet, insanı savunmamız gerekiyor, hayatı ve aşkları savunmamız gerekiyor, umuttan, kitaptan ve şiirden beslenmemiz gerekiyor. İnsan doğuyoruz ama insan kalabilmemiz için hiç olmazsa 2017 yılında şiirin kötülüğü yenmesi gerekiyor bunun için; Can Yücel gibi;

‘’Bizim tüfeğimiz aşk, meşk şiirdir; gerisi vesayirdir’’ diyebilmemiz gerekiyor...

 

Demlenmiş sözler ...

ekmeğin peşindeysen ekmeksin

suyun peşindeysen susun

aşkın peşindeysen aşık

zulmün peşindeysen zalimsin

sen neyin peşindeysen O’sun !

(Mevlana)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık