• 29 January 2019, Tuesday 8:30
FikretÇoban

Fikret Çoban

Makyavelist Siyaset !

İtalyan devlet adamı Machiavelli, döneminin iyi bir demogogu ve bu sayede ne yapıp edip iktidarda kalmayı başarmış bir siyasetçidir.

Her seçim döneminde Machiavelli mutlaka akla gelir, onun adının geçtiği köşe yazılarıyla karşılaşırsınız. Devlet yönetiminde bulunduğu dönemleri, halk-iktidar ilişkilerini, tecrübeleri üstünden anlattığı “Hükümdar ve Prens” adlı kitapların da yazarı olan Machiavelli, ortaya koyduğu siyaset kuramları ve ilkeleriyle günümüzde Makyevelizm dediğimiz siyaset anlayışının kurucusu kabul edilir.

Mesela şu kural onun popüler siyaset dünyasına kazandırdığı bir değerdir. 'Amaca ulaşmak için her türlü araca başvurmanın meşru ve mubah olduğu' görüşünü ileri sürer.

Siyasette başarılı omak istiyorsan 'her tür ahlak yasasını hiçe say ve gücü öne çıkar' der.

Çünkü der, 'ikna yoluyla hiçbir zaman başarı sağlanamaz. Halk ikna yoluyla kazanılmaz. Zorlama gücüne sahip olanlar her durumda muvaffak olurlar. Silahlı peygamberlerin zaferlere ulaşş ve silahsız olanların yenilmiş olması bundandır'.

Yine Hükümdar adlı kitabında, dönemin hükümdarı adına sorar:

'Korkulan bir insan olmaktansa sevilen bir insan olmak mı yoksa sevilen bir insan olmaktansa korkulan bir insan olmk mı daha iyidir?' Cevabı kendi verir: 'hem sevilen hem de korkulan bir insan olmak gerekir derim. Fakat bu iki özelliği bir arada tutmak güç olduğundan birisinden vazgeçmek gerekirse, korkulan insan olun derim. İnsanlar sevilen insanların şiddetinden çok, korkulan insanların şiddetinden çekinirler, diyor.

Demek ki günümüz politika dünyasında popüler anlamda siyaset yapan her siyasetçi biraz makyavelisttir. Seçim dönemlerinde ortaya çıkan kural, değer, geçmiş tanımayan parti değiştirmeleri, menfaat ilişkilerine biraz da bu yönden bakmak lazım. Machiavelli’nin sözleriyle devam edip, son noktayı koyalım.

'Bir ülkede sistemin devamını sağlayan egemenlerin kontrolündeki halktır, halk her zaman çıkarının devamından ve güçlüden yanadır.'

O zaman bize de 'esas değişimi sağlayan ise halk değil halkın içinde kümelenmiş az olan, ama örgütlü kesimlerin fikirleri ve çağı aşan buluşları ve görüşleridir ' demek düşer.

Demlenmiş sözler

Bazı fikirler, yüksek dağlara benzer ; insanı ürkütür . C.Şehabettin (Tiryaki Sözler)

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık