• 03 October 2017, Tuesday 18:49
FikretÇoban

Fikret Çoban

Ne olacak bu çocukların hali?

Hayata Dair / Fikret ÇOBAN

Sınavlar konusunda, bakan dahil herkesin kafası karışık. Seni beni ikna edecek bir plan program henüz yok ortada. Dolayısıyla hem öğrenciler hem de veliler sürekli aynı soruları sorup duruyorlar. Ne olacak bu çocukların hali diye?

Akşamdan sabaha gübrede kabak bile yetişmiyor ama bizde ne hikmetse sistem değişiyor. Tamam, sınav ve eğitim işleri bir üst yapı kurumudur, iktidarlar her dönem bu meseleyi çok büyütmüştür. Ağır ideolojik yük binmiştir eğitim işlerinin sırtına. Şimdiye kadar kaç kez deneme yanılma yöntemi gibi sistem değişmiş ve istenilen başarı yakalanamamıştır. Yani bizde her şey değişiyor, iktidarlar değişiyor, bakanlar değişiyor, porgramlar değişiyor, ders saatleri değişiyor ama bir türlü başarısızlık değişmiyor.

Bizim esas meselemiz bu. Biraz arabesk olacak ama, acı gerçeğimiz bu.

Fazla derine inmeden bu YGS - LYS değişikliği konusunda bir şeyler yazayım. Yetkililerin açıklamalarından, tabii gençlerin beklentisinden yola çıkarak bazı öngörülerde bulunmam mümkündür.

Yapılan açıklamalara bakılırsa Temel Türkçe ve Temel Matematik tüm sınav türlerinde olacak. Yani YGS soruları LYS’nin içine yerleştirilecek gibi geliyor bana.

Sanki ALES türü bir sınavla karşı karşıyayız. Çünkü zaman kısa, elde olan en iyi sistem ne varsa onu örnek alacaklar. Başka türlü karışıklığı önleyemezler. Puan türleri şu şekilde olacaktır diye de düşünüyorum.

1-SAYISAL PUAN:

Temel Türkçe- 30

Temel Matematik- 30

Fen Bilimleri- 60

İleri Matematik- 60 olmak üzere toplam 180 soru.

2-EŞİT AĞIRLIK (Türkçe + Matematik):

Temel Türkçe- 30

Temel Matematik- 30

İleri Matematik- 60

Edebiyat- 60 - olmak üzere toplam 180 soru.

3-SÖZEL PUAN:

Temel Türkçe- 30

Temel Matematik- 30

Edebiyat- 60

Tarih - Coğrafya - Felsefe- 60 olmak üzere toplam 180 soru.

4-DİL PUANI:

Temel Türkçe- 30

Temel Matematik- 30

Dil- 120 olmak üzere toplam 180 soru.

ÖSYM’nin ve bakanlığın açıklamaları bu yönde gibi geldi bana. Çünkü puan türlerinde sadelik diyorlar, sadeliği başka türlü sağlayamazlar. O da, 20 yıl öncesine dönüş demektir. 1990’lı yıllarda sınav sistemi buydu.

Şimdi niye geri döndük, onu da bilenler açıklar artık.

Sınavlar Haziran ayı içinde bir hafta sonunda olup bitecek. İki güne yayacaklar. Tatilin ilk günü YGS türü diyebileceğimiz Temel Türkçe - Temel Matematik gibi sınav yapılacak. İkinci günü ise öğrenciler alanlarına göre, tıpkı açık öğretim sınavları gibi sınavlara katılacaklar.

Bence öğrenciler için değişen bir şey yok, sonuçta sınav var, eleme yar, yarış var, ne olacak bu YGS - LYS diye endişelenmeye gerek yok, çalışmaya devam çünkü değişen bir şey yok!

Demlenmiş Sözler ...

Başarının önündeki en büyük engel bilgisizlik değil, bildiğini sanmaktır!


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık