• 14 February 2018, Wednesday 1:16
FikretÇoban

Fikret Çoban

‘İhtiyaçlar’ sıralamamızı kim belirliyor!

Hayata Dair / Fikret ÇOBAN

“Hayatla ilgili yanlış fikirlere sahip olan insan sayısı gün geçtikçe artıyor, çünkü koyunlar gibi hastalığı birbirlerinden kapıyorlar.”

Diogenes

 

Sağlıklı, mutlu ve özgür bir şekilde yaşamak için gerekli olan ihtiyaçlar sıralamamızı neye göre belirliyoruz.

Gerçekten biz istediğimiz için mi, onlar olmazsa mutlu olmayacağımız için mi?

Lüks tüketim, lüks arabalar, lüks binalar bizi kötü hastalıklardan koruyor mu, daha genç kalmamızı sağlıyor mu?

E o zaman niye bu lüks tüketim düşkünlüğü?

 

Kapitalist piyasa düzeni öyle bir sistem kurmuş ki; bizim ‘ihtiyaçlar’ sıralamamızı kendi zenginleşme önceliğine göre belirliyor. Yüzümüze ne süreceğimizi, saçımızı neyle yıkayacağımızı, karnımızı neyle doyuracağımızı, neye bineceğimizi, nerde oturacağımızı, g...ümüzü neyle sileceğimizi dahi o belirliyor!

 

Bizim önceliklerimizi biz değil o ‘merkez’ler belirliyor. Yani öyle bir gösteriş, imaj, reklam çalışmalarıyla temel ihtiyacımız olmayan şeyleri, sağlığımıza, mutluluğumuza asla katkı sunmayacak şeyleri ihtiyaçlar sıralamamızın başına yerleştiriyorlar.

 

Bizi böyle tüketime alıştıran, lükse alıştıran, gösteriş meraklısı haline getiren piyasa kültürünün arz-talep mantığı ve zamanla ‘değişmezlik algısı’ kuran ‘kapitalist tüketim’ kültürüdür.

 

Neden; sıradan yiyip içmek, küçük evlerde yaşamak, sade giyinip süslenmek, daha çok düşünmek, özgür olmak, şiir okumak, felsefe yapmak, yürüyüşlere çıkmak, evimizin önündeki küçük bahçelerle uğraşmak yetmiyor mu? O zaman insan mutlu olmuyor mu acaba ?

 

Bu ağaçlar, bu yeşil açık alanlar, bu toprak, bu sular azalırken; bu devasa binaların, arabaların, şehirlerin göbeğine göbeğine kurulan AVM’lerin çoğalması ve çocuklarımızın giderek oralara hapsolması daha mı mutluluk verici?

 

Merak ediyorum, insan kuru kalabalıklarda, araba yığınları arasında, beton binaların içinde daha mı rahat nefes alıyor, daha mı özgür oluyor?

 

(Not: 2014 yılında yazdığım bir yazıdır, güncelliğini koruduğundan, yine yayınlama gereği duydum.)

 

Demlenmiş Sözler ...

“Lüks yiyecek ve içeçekler sizi kötü hastalıklardan korumadığı gibi bedeninizin sağlıklı kalmasını da sağlamaz.”

Diogenes


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık