• 22 February 2017, Wednesday 18:52
A.KemalKaşkar

A.Kemal Kaşkar

‘Ortak akıl’ derken?

soru/yorum - A. Kemal KAŞKAR

‘ORTAK AKIL’!

Muğla Valisi Sayın Amir Çiçek, neredeyse her konuşmasında muhakkak ‘ORTAK AKIL’ çağrısı, övgüsü ya da vurgusu yapar.

Yapar yapmasına da, bence bu ‘ortaklığa’ hangi ‘akıllar’ın dahil olduğu hep belirsiz kalır.

Dolayısıyla Sayın Vali’nin sözünü etmekte olduğu ‘ORTAK AKIL’; ortalık yerde öylece kimsesiz, etkisiz hallerde kalır, içi bir türlü yeterince dolmaz, doldurulamaz gibi gelir zaman zaman bana ...

Çünkü sevgili ülkemde, sevgili Muğla’mda yetkililer, iktidar sahipleri gibi gibi mevki-makam sahipleri, yanlış anlaşılmaktan yakınır dururlar hep.

Onlar aslında ‘öyle’ yapmak istememektedirler ama kimileri “yalan-yanlış algılarla”, kimbilir bazen de ‘kötü niyetle’ “ortalığı karıştırırlar” …

Son günlerde de böylesi bir durumu yaşıyoruz Muğla’da …

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP), geçtiğimiz yılın son ayında bir yandan oluşum sürecini başlatıp öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “Doğal Sit Alanlarının yeniden düzenlenmesi” çalışmalarıyla ilgili olarak farkındalık oluşturucu etkili adımlar atması, tam da gerçek anlamda bir ‘ORTAK AKIL’ örneği iken ...

MUÇEP, ilimizin doğal zenginliklerine sahip çıkma adına çıktığı yolda, çok kısa bir sürede çok geniş bir örgütlülük ve duyarlılık örneği oluşturmuştur.

Bir yanda, Muğlalıların bu ‘ORTAK AKIL’lı çalışmaları, öte yanda Muğla Valisi’nin ‘ORTAK AKIL SEVGİSİ’ yan yana gelince, olağan beklenti:

“Muğla’daki sivil-yurttaş duyarlılığı ile mülki idarenin kolayca buluşuvermesi” olmalı iken, bakın neler oluyor:

Vali Çiçek, “Çevreciler Muğla’nın koylarında yarın inşaat başlayacakmış gibi bir endişe içindeler. Ama böyle bir şey yok” şeklinde özetlenebilecek bir açıklama yapıp geleneksel ‘devlet yöneticiliği’ refleksi gösterip “Sorun yok, endişeye mahâl yok” ekseninde bir “rahatlatma açılımı” yapmaya çalışıyor.

Ama yaptığı bu açıklamalar, ilimizde ortak aklın oluşturulabilmesi için yeterli adımların atılmadığına işaret ediyor. Bu nedenle Sayın Vali, çok sık dillendirdiği ortak aklı oluşturucu bir çağrıda bulunabilir.

Bunu, hiç zaman yitirmeksizin hemen yapabilir.

Böylece, göreve başladığından beri dilinden düşürmediği ‘ORTAK AKIL’ boşluğunun doldurulabilmesi bakımından da önemli, anlamlı bir adım atılmış olur.

Fena mı olur!?

19 Şubat 2017 tarihli açıklamasında MUÇEP; Vali Çiçek’in yanısıra, AKP Muğla Milletvekili Sayın Nihat Öztürk’ün, “Muğla’yı bu çalışmadan çıkardık, Muğla için yapılan düzenleme rafa kalktı” ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Sayın Kemalettin Cengiz Tekinsoy’un ise, “İhaleyi alan firmanın projesi sanki bir hükümet kararı gibi algılanmış … Nereden çıkıyor bu yalanlar” deyip, ortada bir karar olmadığına ve bunun sadece bir ön inceleme olduğuna dikkat çeken sözlerine ilişkin görüş, endişe ve çağrılarını kamuoyuna iletti.

MUÇEP’in bu konudaki açıklamasında, “gerçekten de büyük bir endişe içinde olunduğu” belirtilip;

“Söz konusu süreci tarif eden yönetmelikte de bu durum çok açık olarak belirtildiği için, gerçekten de ‘sanki yarın inşaat başlayacakmış gibi bir endişe’miz var. Bu endişenin ne kadar haklı olduğunu görmek için, Muğla bölgesinde birkaç gün geçirip söz konusu sit alanlarında inşaat hazırlığı yapılan yerleri görmelerini tüm sayın yetkililere öneriyoruz.

Biz gerçekten endişeliyiz, çünkü bunun daha önce de böyle olduğunu, çevre konularıyla ilgili merkezi kararlardaki hataların, bölgede tahribatı nasıl körüklediğini yakından gördük. Biz halâ daha bu ‘bilimsel’ çalışmaya neden ihtiyaç duyulduğunu duyabilmiş değiliz. Biz yalnızca, ihale yoluyla satın alındığını bildiğimiz “Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi”nin adından yola çıkarak bir bilimsel çalışmaya ‘ihtiyaç’ duyulduğunu anlıyoruz” deniyor ve şu ‘ortak akıl’ çağrısı yapılıyor:

“Doğayı daha iyi koruyabilmek için ekolojik temelli yeni bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini, önceki çalışmaları yapan bilim insanlarının raporlarından biliyoruz. Ancak bu çalışmaların yerel yönetimlerin, halkın, uzman kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, bilim çevrelerinin etkin katılımının sağlandığı süreçlerde, ORTAK AKILLA hareket ederek, bütüncül bir anlayışla oluşturulan bütünleşik yönetim planları çerçevesinde yapılmasını istiyoruz.”

İşte bu kadar.

Sayın Valimizin de, bu ‘ORTAK AKIL ÇAĞRISI’na; bugüne dek yaptığı sayısız ‘ortak akıl methiyesi’nin yüzü suyu hürmetine icabet edip gereğini yapması beklentisini dile, gündeme getirmek istedim.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık