• 30 May 2017, Tuesday 21:46
A.KemalKaşkar

A.Kemal Kaşkar

“Tutuklandık Ey Halkım! …”

soru/yorum - A. Kemal KAŞKAR

Cezaevlerindeki ‘Tutuklu Gazeteciler’in arasına SÖZCÜ Gazetesi’nden iki meslektaşımız daha katıldı!

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Sözcü Gazetesi çalışanlarından Mediha Olgun ve Gökmen Ulu’nun tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, bu “mahkeme kararı”nın “aslında gazeteciliğin tutsak edilmesi anlamına geldiği”ni söyledi.

TGF Genel Başkanı Karaca’nın, bugünkü gazetemizde haber olarak da yer alan bu açıklamasını, ‘TUTUKLU BİR GAZETECİ’ olarak* ve sevgili meslektaşlarımla dayanışma duygu ve düşüncesi içinde köşemden bir kez daha aktarıyorum:

“Bu karar, ülkemiz demokrasi ve basın tarihine maalesef talihsiz bir yargı içtihatı olarak geçmiştir. İçtihat diyoruz; çünkü bu kararın, açık yasa hükümleri yerine, zorlama bir yoruma dayalı olarak verildiği çok belirgindir.

Kararın, gazetecilik ve internet haberciliği konusunda tecrübe ve bilgi sahibi olduğu belirtilen 3 kişinin tanıklığı neticesinde alındığının açıklanması ise oldukça manidardır.

Bu ülkede, ne zamandan beri gazeteciler, somut hukuki deliller yerine, bir başka gazetecinin kişisel/keyfi yorumlarına dayalı tanıklığı ile tutuklanıp hapse atılmaktadır!?

TGF olarak, bu kişilerin de adıyla sanıyla kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz.

Türkiye’de zaten tartışmalı bir durumda olan düşünce, ifade ve basın özgürlüğü; bundan böyle sadece kağıt üzerinde tarif edilen, pratikte ise asla geçerliliği olmayan kavramlar konumuna indirgenmiştir. Bu da demokrasinin tamamen rafa kaldırılmak istenmesi anlamına gelmektedir.

Konuyla ilgili daha önceki açıklamamızda, ‘Gözaltına alınan gazeteciliktir!’ demiştik.

Şimdi de, ‘Aslında tutuklanan gazeteciliktir!’ diyoruz.

Üstelik bu kararın, neredeyse yaklaşık bir yıl önce atılan bir başlık veya manşet nedeniyle alınmış olma iddiası, ayrı bir hukuk garabetidir.

Muhalif görüşlerin, tenkit hürriyetinin, eleştiri hakkının olmadığı veya bütün bunların yayın ve yayım olanağının bulunmadığı yerde demokrasi de zaten olmaz.

Günümüzde evrensel insan haklarına açıkça aykırı olan bu tür kararların yanlışlığı ileride anlaşılacak olsa da, ülkemiz ve insanlarımız adına yol açtığı maddi manevi yıkımın izlerini silmek ne yazık ki kolay olmayacaktır.

Her koşul ve şartta özgür basından yana taraf olan TGF, gazeteciliğe darbe vuran yanlışlıkları dile getirmeye ve zor günler yaşayan meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya kararlıdır.”

(*ÇÜNKÜ BİR GAZETECİ OLARAK BENİ DE, ortaya çıkan ‘hukuksuz içtihat’a göre, yaptığım herhangi bir haber ya da yazdığım bir yazım nedeniyle; “gazetecilik ve internet haberciliği konusunda tecrübe ve bilgi sahibi olan birilerinin tanıklığı”yla “Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte” kalıbının ardına ‘AMA’ ekleyip TUTUKLAYABİLİRLER! İŞTE TAM DA BU ‘HUKUK DIŞI İHTİMAL’LE TUTUKLUYUM BEN DE!..)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık