• 28 April 2016, Thursday 19:49
A.KemalKaşkar

A.Kemal Kaşkar

Yazılacak onca konu varken ...

soru/yorum            / A. Kemal KAŞKAR

Yıllardır okur-yazarım.

Çoğu zaman bir tür eziyet olur okuduklarım.

Nedeni ise çok sıradandır:

Bir metnin okunmasını kolaylaştırmak için kullanılması gereken ‘yazım kuralları’na uyulmaması ve ‘noktalama işaretleri’nin olmayacak yerlerde kullanılıp olması gereken yerlerde kullanılmaması!

Okuduğum kitaplarda, gazetelerde, televizyon ekranlarındaki yazılarda hep bu hatalarla yoruluyorum yıllardır.

En çok da ‘Dahi - Keza eki’ olarak -de’yi –da’yı bir türlü doğru kullanamamak gibi bir özensizlik ya da açıkçası bilgisizlikler yoruyor beni. (Oysa, bu bilgiye sahip olabilmek için ‘dâhi’ olmaya gerek yok arkadaşlar! Biraz ilgi, biraz çaba yeterli ...)

Bir iki kez bu konuda yazdığımı anımsıyorum.

“Artık yazmayacağım” diye karar vermiştim ama yine dayanamadım.

Dayanılmaz olan, MUSKİ’nin, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Çocuk Şenliği etkinlikleri kapsamında açtığı standtaki o kocaman pankart!

Haberle ilgili olarak gazetemize iletilen fotoğrafın ötesinde aynı hatanın bilgi notunda da peşpeşe yinelendiğini görünce dayanamadım.

Bu derece bilinmez mi bir şey!? (Yoksa birileri beni mi sınıyor?)

O pankart oraya asılıncaya, o bilgi notu gazetelere gönderilinceye kadar hiç mi ‘bir bilen’ ve dolayısıyla ‘müdahele eden’ olmaz, bulunmaz yahu!?

Ayrı yazılması gereken de’ler – da’lar, ki’ler bitişik, bitişik yazılması gereken de’ler – da’lar, ki’ler ayrı yazılıp duruluyor.

Muhtemelen bu metinleri üretenler, karşılarına ‘de – da ve ki’ çıktığında ne yapacaklarını şaşırıp kalıyor bir süre ve nihayetinde tam bir bilmezlikle ayrı ya da bitişik yazıp geçiyor ... (İhtimal ki sorunun farkında olunması ve bu anlamda bir süre durup düşünülmesi bile ‘iyi bir şey’ aslında ... Böyle böyle, bir süre sonra öğrenilebilme şansı görüyorum o kısa süreli kararsızlıklarda ... Nelere razıyım, nelerden umutlanıyorum hele bir baksanıza!)

Ama yine de çok şaşırtıcı! Ya da hiç de şaşırtıcı değil!

‘Okumayan Toplum’ dediğimiz işte tam da bu aslında!

Okumayı bilen biri, o pankartı gördüğünde, o bilgi notu metnini okuduğunda bu basit yanlışları hemen farkeder.

Ama, doğru vurguları vere vere okumayı bilmiyorsanız yapabilecek bir şey yok.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosundan gelen bilgi notunu düzelte düzelte haberi yayına hazırladım. Ama fotoğrafa yapabilecek bir şey yok! Onu da ‘ibret olsun’ diye yayınladık.

“Su Tasarrufunda Ben de Varım” başlıklı haberimizde yayınlandığı için, tekrar olmasın diye, ama yazımda ille de ‘görsel’ bir zenginlik olsun diye, geçen yıl Kasım ayında gerçekleştirilen 2. Milas Zeytin Hasat Şenliği programı kapsamında Belediye Toplantı ve Düğün Salonunda yapılan bir etkinlik vesilesiyle oraya asılmış bir afişin fotoğrafını yayınlıyorum. (Epeydir masaüstünde öylece duruyordu. Nasip bugüneymiş!)

Ve elbette, düzeltilmemiş-orjinal haliyle o bilgi notunda yanlışların olduğu bölümleri, yanlışları parantez içinde sayarak yayınlıyorum:

“SU TASARRUFUNDA BENDE (1) VARIM”

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı kapsamında düzenlenen etkinliklerde, yaklaşık bin çocuk MUSKİ’nin “Su Tasarrufunda Bende (2) Varım” yazılı pankartına ellerini basarak su tasarrufu yapacaklarına dair söz verdi.

... İçerisinde Atatürk, Cumhuriyet ve Muğla ile ilgili soruların olduğu ve soruların doğru cevaplarının çıkış yolunu gösterdiği bir labirent etkinliği düzenleyen MUSKİ Genel Müdürlüğü, böylece çocukları Atatürk ve Muğla hakkında bilinçlendirmeye çalıştı. MUSKİ’nin çocukları bilinçlendirme çalışmaları bununla sınırlı kalmadı. Standa “Su Tasarrufunda Bende (3) Varım” yazılı bir pankart açan MUSKİ, çocuklara renk renk boyalarla bu pankarta ellerini bastırdı. Yaklaşık bine yakın çocuğun el bastığı pankart yoğun ilgi gördü.

Konu hakkında konuşan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, etkinliklerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülgen, “Öncelikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını canı gönülden kutluyorum. Sosyo kültürel alanda gerçekleşen her türlü etkinlik çocuklarımızda bilinç yaratmak ve bazı konularda daha hassas davranmalarını sağlamak içindi. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimi bizim için çok önemli. Burada açmış olduğumuz stand da (4) çocuklarımız ‘Su Tasarrufunda Bende (5) Varım’ sözüne renkli boyalarla ellerini bastı. Elini basan her çocuğa hayatı boyunca su tasarrufu yapacaklarına dair söz vermiş olduklarını söyledik ve onlarda (6) su tasarrufu yapacaklarını söylediler. Çocuklarımızın bu bilince ulaşması için ailelere de (metinde –de ekinin doğru olarak kullanıldığı tek yer bu! Tesadüfen olsa gerek!) büyük sorumluklar düşüyor. Su tasarrufu konusunda biz en çok çocuklarımıza güveniyoruz” dedi.

...

Yıllarcadır düzeltebildiğim kadar düzeltmeye çalışıyor, genç gazeteci arkadaşlarımı da sık sık uyarıyorum bu konuda.

Yazılacak onca konu varken, yararlı olur umuduyla yazmış bulundum bütün bunları ... Umarım yararı olur.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık