• 30 August 2017, Wednesday 19:40
A.KemalKaşkar

A.Kemal Kaşkar

Çok mu zor?

soru/yorum - A. Kemal KAŞKAR

26 Temmuz 2017 tarihli ÖNDER’de yayınlanan “Ben bunu hep yapıyorum” başlıklı yazımın sonuna doğru dile - gündeme getirmeye çalışmıştım bu konuyu.

Sevgili ülkemin siyaset sahnesinde ‘Tek Kişilik Oyun’ tarzının adım adım egemen kılınışına dikkat çekip şöyle sürdürmüştüm:

Bu adımların “Demokratik, Katılımcı Demokrasi” ve “Yönetişim” hikayeleriyle uzaktan yakından herhangi bir işinin olamayacağı, ilişkisinin kalmadığı da iki kere iki dört kadar nettir.

Baksanıza, ‘KIZILAY’ şubeleri bile kapatılıp duruyor ...

Örnekse, KIZILAY Milas Şubesi de pat diye kapatıldı geçenlerde …

Bu durum, “büyükşehirleştirilen kentler”de ‘belde belediyeleri’nin kapatılmasıyla yaratılan tatsız, renksiz, ahenksiz tabloyu anımsattı bana … Güzelim köylerimize ‘mahalle’ deyivermenin dayanılmaz samimiyetsizliğini de …  Şimdilerde ‘Sarıkızlara Toplu Konut Üretmek’ için reform hareketleri yapmaya çalışıyoruz … Tavuğun gezeninin makbûl olduğu muhabbetlerinin arasında ineklerin gezme tozma olanaklarını iyiden iyiye azaltacak ‘mevzuata uygun projeler’ peşindeyiz …

Önerimin ne olduğunu hemen söyleyim:

‘Küçükşehir’i öneriyorum!

Küçücük köyleri olan ‘küçükşehirler’ öneriyorum.

Bu küçükşehirlerin meydanlarına, yıkılan havuzların yerine yapılan havuzların nasıl olması gerektiğine o küçük şehirlerin insanlarının ‘yönetime doğrudan katılım yöntemi’ ile karar vermelerini öneriyorum örneğin …

Böylesi bir ‘dosya’nın tekrar tekrar açılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.

Hep ve her yerde olduğu gibi, kimselere sormaksızın, kimselerle tartışılmaksızın ‘oldu bitti’ adımlarla ‘büyükşehir edilen’ Muğlamızda da böyle böyle varacağımız yerin, sevgili yurttaşlarımı mutsuz edeceğini düşündüğüm için yazıyorum bunları da …

Hep yaptığım gibi …

***       ***       ***

Geçenlerde, Akyaka’dan Sevgili Serdar Denktaş, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce beldenin Atatürk Caddesi’nde yapılan yol ve çevre düzenleme çalışmaları kapsamında kentin orta yerine konan ‘uçurtma sörfü yapan adam’ heykeli ile ilgili yurttaş tepkilerini, bir imza kampanyası ile ifade etmeye başladıklarını duyurdu.

Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, Akyaka Kültür Sanat Derneği, Akyaka-Gökova Kadın Dayanışması ve Gökova Ekolojik Yaşam Derneği’nce başlatılan Kampanya için hazırlanan metni okuyunca; “Ben bunu hep yapıyorum” başlıklı yazımda, “Böylesi bir ‘dosya’nın tekrar tekrar açılmasında fayda olduğunu düşünüyorum” dileğimin Milas’ta karşılığını bul-a-masa da, Akyaka’da iyi bir örnek olarak yaşanmakta oluşundan mutluluk duydum.

Aşağıda aktaracağım metnin içeriğinde dile getirilenlere kelimesi kelimesine katıldığımı belirtip Sevgili Kent Konseylerinin de, bu gibi ‘küçük ama etkili katılım deneyimleri’ için fırsatları kaçırmamalarını önermek isterim.   

***       ***       ***

Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na

                        MUĞLA

Ula ilçesi, Akyaka Mahallesinde Atatürk Caddesi üzerinde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen ‘uçurtma sörfü yapan adam’ heykeli Akyakalılar arasında büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntüye yol açmıştır. Bizlerin vergileri ile yaptırılan, üzerindeki ‘Akyaka’ yazısı ile beldemizi temsil etme iddiasında olan bu eser biz Akyakalıları temsil etmediği gibi, sanatsal açıdan da oldukça yetersizdir. Bu eser, Sakin Kent ünvanı taşıyan beldemize hiçbir şekilde yakışmamıştır.

Bir kentin kültürünü, ortak değerlerini yansıtacak konunun belirlenmesi için karar verecek olanlar o kentte yaşayanlar olmalıdır. Eserin temasının, yerleştirileceği yerin ve sanatçının belirlenmesinde çok daha dikkatli olunmalı, kent halkının genel kabulü aranmalıdır. Halkın karar alma süreçlerine katılmasına değer veren bir yerel yönetim anlayışından, temanın belirlenmesinde bir anket çalışması yapılmasını, proje için yarışma düzenlenmesini, birden fazla seçenek arasından seçim imkanı sunulmasını beklerdik.

Beldemizin, biz belde sakinlerinin görüşüne başvurmadan bir ‘oldu-bitti’ ile bundan böyle bu zevksiz eserle anılmasını kabul etmiyoruz ve derhal konulduğu yerden kaldırılmasını talep ediyoruz.  Beldemize yakışacak, ortak beğenimize sunulacak bir eserinin katılımcı bir süreçte belirlenerek yeniden ortaya konulmasını diliyoruz. Saygılarımızla. (28.8.2017)

Bu taleplerin gerçekleştirilmesi çok mu zor?

***       ***       ***

Bu vesileyle, sevgili okur yazarlarımın, tüm hemşehrilerim ve yurttaşlarımın bayramlarını kutluyorum …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık