• 01 August 2017, Tuesday 20:02
A.KemalKaşkar

A.Kemal Kaşkar

‘Yüksek Vicdan Sahibi’ Dr. Mete Ersoy’a Saygıyla …

anı/yorum - A. Kemal KAŞKAR

Sevgili Dr. Mete Ersoy da -ne yazık ki- ayrıldı aramızdan …

Milas’a, sözcüğün tam anlamıyla ‘herşeyini vermiş’ bir hemşehrimizdi …

Gazetemizde, ‘Dr Mete Ersoy’un Gezi Notları’nı yayınladığımız yıllar yıllar önce tanışmıştık … O sıra ‘Dr. Mete Ersoy İlköğretim Okulu’ henüz yapılmış ve Milas Dr. Ersoy’la bu vesileyle tanışmıştı …

Sonraki yıllarda ‘hayırseverlik’te durmak nedir bilmedi Dr. Mete Ersoy ve ilçemiz eğitimine Annesi Havva Hanımın adını verdiği Anaokulundan Anadolu Lisesi’ne kadar o çok büyük katkılarını sürdürdü …

(O arada, şimdilerde Milas Fen Lisesi olan binanın, Dr. Sebahattin Akyüz’ün vefatıyla sekteye uğrayan yapım çalışmalarına da omuz verip o okulumuzun da kısa sürede hizmete sunulmasını sağlamıştı …)

ÖNDER’i severdi. ÖNDER de O’nu severdi, sayardı … Arada gazetemiz bürosuna uğrardı, konuşurduk …

Daha çok o konuşur, Milasımızın gençleri için yeni yeni projelerini anlatır anlatırdı …

Bazılarını gerçekleştiremedi …

Hele bir tanesi var ki; ‘parasını bile peşin peşin ödemişti!’:

Dr. Mete Ersoy Ortaokulu yanındaki arsaya yaptırmak istediği ek bina!

Şimdi sıra Milas’ta …

Başta Sayın Kaymakamımız Eren Arslan olmak üzere tüm yetkililer, yaklaşık bir buçuk yıldır tıkanıp kalmış bu işin bitirilebilmesi için yapılabilecek her şeyi yapmalı …

Bu konu; ‘parası ödenerek hak edilmiş’ bir iş olmanın, dolayısıyla ‘hukukî olarak haklılığın’ ötesinde bir anlam kazanmış bir konudur, “Milas’ın Dr. Mete Ersoy’a borcu”dur artık!

‘Vasiyet’idir Dr. Mete Ersoy’un …

Bildiğiniz gibi; 13 Nisan 1934 İzmir doğumlu ve uzun yıllar İstanbul’da yaşamış olan ve nihayet son nefesini 27 Temmuz 2017 Perşembe günü İstanbul’da veren Dr. Mete Ersoy, mezarının da Milas’ta olmasını vasiyet etmişti ve bu isteği, 28 Temmuz 2017 Cuma günü yerine getirildi … Artık O, hep Milas’ta kalacaktır.

Bu da çok anlamlıdır ve Milas olarak, bu konuda sorumluluklarımıza daha bir dikkat çekmektedir …  

Cenazesinde yakınlarına üzüntülerimi bildirirken, Milas’ın; Dr. Mete Ersoy’un Milas’a olan büyük ilgisinin, sevgisinin karşılıklarını, bugüne dek olduğu gibi bundan böyle de hep vereceğine inandığımı belirtmiştim.

En içten saygı duygularımı da ekleyerek …

Onu kaybettiğimiz günün ertesinde gazetemizde “Biyografisi ve Milas’a - Milaslılara seslenişi” başlığıyla yayınladığımız metnin (özellikle “vicdanların harekete geçirilmesi” vurgusu yaptığı) bir bölümünü aktararak tamamlamak istiyorum …

Dr. Mete Ersoy diyor ki:

“ … Hayat boyu bütün mutsuzluklarım, çok sevdiğim ülkemden kaynaklandı. Bu kadar güzel, sonsuz imkanları, iyi insanları olan, büyük medeniyetlerin beşiği, bu eşsiz ülkenin, geri ve fakir bıraktırılması en büyük üzüntü kaynağım oldu. Ülkemde onca yoksulluk varken, kendimi mutlu olmağa layık göremedim.

Meslek hayatım boyunca birçok okula çeşitli yardımlarda bulundum. Muhtelif sosyal dernek ve hastanelere alet ve eşya alabilmeleri için yardım ettim. Bunlardan mutluluk duyuyorum.

Bugün, Milas Hayıtlı mahallesinde yaptırılan Dr. Mete Ersoy İlköğretim Okulunun devamı olan, Dr. Mete Ersoy Lisesinin yapımı için çalışmalar başladı. Okulun yapımı için on milyar lira yardım edeceğim hususunda Muğla Valiliğine taahhütte bulundum. Gerekli protokol yapıldı. Bundan dolayı çok mutluyum. Lise binamız bittiği zaman, ilkokulumuza kaydını yaptıran bir öğrencimiz üniversite eğitim seviyesine gelinceye kadar bizim okullarımızda eğitimini tamamlamak olanağı bulacaktır. Keza Milas’ta Lise eğitiminde bir gelişme sağlanacaktır.

Sevgili Milaslılara şunu bildirmek isterim.

Ben zengin, varlıklı bir insan değilim. Türkiye genelinde imkanları çok kısıtlı biriyim. Lise binası bittiği zaman benim parasal birikimim de bitmiş olacak. Buna rağmen elimdeki gelir getiren bazı gayri menkulleri bir vakıf haline getirip yapılan bu okullarda okuyacak fakir aile çocuklarına, ilerki senelerde bazı imkanlar sağlanması için çalışacağım.

Ömrüm ve başkaca imkanlarım olursa, Milas’a eğitim ve sosyal konularda yardımlar yapmak isterim. Bilhassa kimsesiz yaşlı ve çocukların, keza sakatların durumu beni çok üzmektedir.

Sevgili Milaslılar, bu yazımın son bölümü size ait olacaktır.

Bildiğiniz gibi Milas, birçok Ege kasabası gibi zengini fazla olan, güzel, varlıklı bir kasabamızdır. Maalesef fakiri de çok fazladır, çünkü çalışacakları işyerleri kısıtlıdır.

Benim ricam, Milaslı zenginlerin; Milas’a okul, spor lisesi, kütüphane ve müze gibi eğitim tesisleri, fakir yaşlılar, kimsesiz çocuklar, sakatlar ve korunmaya muhtaç insanlar için sosyal tesisler yaptırmaları için vicdanlarını harekete geçirmeleridir. Gelin el birliğiyle Milas’ı örnek bir belde haline getirelim.

Sevgili Milaslı zenginler; bu dünyadan göç ederken, yanınızda bir çift çorap bile götüremeyeceksiniz. Gelin bu dünyada Milasınıza eğitim ve sosyal konularda gerekli hayır işlerini yapın, adınız sizden sonra da iyi anılsın ve güzel anılarla yaşasın. Lütfen iyi düşünün.”

‘Yüksek vicdan sahibi’ Dr. Mete Ersoy’a saygıyla …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık