• 24 August 2021, Tuesday 10:58
İlkayKumtepe

İlkay Kumtepe

OKULLARI AÇALIM

Yeni Milli Eğitim Bakanı, göreve geldiği ilk gün okulları yüz yüze ve tam zamanlı olarak eğitime açacağız dedi. Salgının başından beri okulların her tür tedbir alınarak açık tutulması gerektiğini, eğitim hariç her şeyin ertelenebileceğini söyledik. Okulları kapalı tuttuğumuz her sürede geleceğimizden çaldığımızı söyledik. Bu nedenle okulların açılması gerektiğinde hem fikiriz. Ancak gerekli bütün tedbirlerin alındığı konusunda sorularımız var.

En önemli sorunumuz temizlik. Normal şartlarda bile okulların temizlik işlerinin düzgün yürütülmediğini biliyoruz. Şimdi salgın nedeniyle bu sorun daha da büyümüştür. Okulları yüz yüze eğitime açtığımızda temizlik ve hijyen koşulları sağlanabilecek midir?

Bu soruya evet diyebilmek için yeterli sayıda temizlik personeli istihdamı sağlanmış mıdır sorusunu yanıtlamak gerekir. Birçok okulda İŞKUR TYP kapsamında çalıştırılan kişiler vardı. Okullar açılmadan bunların işe başlama süreci başlayacak mı? Çocuklar ve okul çalışanları okullara gelmeden önce bunların göreve başlaması gerekiyor. Ağır bürokrasi var tabi. Bunların iş ve işlemleri tamamlanmadığı için okul idareleri tarafından günlük işçi olarak çalıştırılarak emek sömürüsü gerçekleştirilir. Çünkü maliyetinin yüksek olması nedeniyle sigorta yapılmadan çalıştırılır. Resmi kurumda sigortasız işçi demek devlet eliyle yasaların çiğnenmesi demektir. Bu kurum okulsa eğer gelecek nesillere de rol model olursunuz.

 Hijyen demişken temizlik malzemeleri ve dezenfektan gereksinimleri nasıl karşılanacaktır? Okulların bunu kendi olanakları ile yapması demek veliden kayıt parası vs. adı altında gönüllü (!) bağış alınması demektir. Eğitim, anayasaya göre parasızdır. Öyleyse yüz yüze eğitim için okulların hazırlanmasını isteyen bir yazı göndermeden önce bunlar için gerekli ödeneği göndermesi gerekiyor.

Ödenek demişken, yapım ve onarım çalışmaları yaz döneminde tamamlanırdı. Acaba bunlar tamamlanıp okullar fiziki olarak hazırlandı mı yoksa onarım ve bakım çalışmaları için ayrılan ödenekler iptal mi edildi?

Sınıf mevcutları ne durumdadır? Kapalı ortamlarda kalabalık mevcutlarla eğitime devam etmenin sonuçları ne olacaktır?

Yaz boyunca her yer sınırsızca açıkken ve herkes istediği gibi gezip tozarken kimseden PCR istenmemiş, aşı olmadıysan buraya giremezsin denmemişken öğretmenlere zorunlu PCR testi yaparak salgını kontrol altına almaya çalışacağını düşünmek mantıklı gelmiyor.

Yerel yönetimler okulların sağlıklı bir şekilde açılabilmesi için nasıl bir destek sağladılar? Okulların temizlik ve onarımı için ne tür çalışmalar yaptılar? Bulundukları yerin çevre düzeleme vs. işleri belediyenin görevleri arasında. Okullara karışmayız mı diyecekler? Okul bahçelerinin düzenlemesini yapamazlar mı? Okullara baktığımız zaman bahçeleri de dahil gördüğümüz sadece beton yığını.

Evet, okulları yüz yüze eğitime açın emri vermek yeterli değil. Sorumluluğunu da lamanız gerekiyor. MEB’de koltuk paylaşımı bittiyse gerçekten eğitim için adımlar atılmasını bekliyoruz. Önceliğimiz yüz yüze eğitim ise bunun gereği yerine getirilmelidir.

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık