• 10 January 2022, Monday 8:53
İlkayKumtepe

İlkay Kumtepe

EĞİTİM GÜNDEMİ

Hep gündemimiz eğitim diyecek değiliz biraz da tersini söyleyelim, belki etkisi olur.

Bir tv kanalında MEB bakanı “eğitim gündemi”ni değerlendirdi.

Önce tüm okullarda temizlik, maske, mesafe kuralının çok iyi uygulandığını söyledi. Biraz sonra yeni bir proje başlatacaklarını ve bunun da ödeneğini okullara gönderdiklerini söyledi. Projenin adı: Temiz okul, Temiz enerji. İyi güzel, kulağa da hoş geliyor ancak zaten yapmanız gereken işi proje diye nitelemek ne oluyor.

Okulları temiz tutmak zorunda değil misiniz? Çocuklarımızın normal şartlarda bile sağlıksız ortamlarda kalmaları kabul edilemezken ve görevi ihmal anlamına gelirken salgın döneminde böyle bir proje başlatmak neyin itirafı? 2022 de başlatacağınızı söylediğiniz proje zaten asli göreviniz.

Az önce söylenen sözlerin inkarı değil mi?

Hem okullarda temizlik sağlanıyor de hem de okullarda temizlik projesi başlat.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu…

Mesleki eğitim ile ilgili açıklamalar da bir ihbar niteliğinde değil mi?

Haftada bir gün okula giden öğrenci diğer günler çalışıyor. Her ay asgari ücretin 1/3’i kadar maaş alıyordu, ama şimdi işverenin hiç sorumluluğu yok, asgari ücretin de yarısı kadar maaş alacaklar. “ dedi. Çocuk işçiliği kanunen suç değil mi? Yaş sınırlaması olmadan çalışan 250 bin çocuk demek devletin kendi eliyle koyduğu yasayı 250 bin kere ihlal etmesi demek.

Bir konu da okul öncesi kurumları. Ülke çapında yaygınlaştırılmaya çalışılan ana sınıfları elbette ki önemlidir. Ancak bu okullara öğretmen ataması yapılacak mıdır? 2022 hedefine 43 bin okul öncesi öğretmeni ataması eklenmiş midir?

Ücretli öğretmenlik tanımlaması olmadığını söyledi. Onu da merak ediyoruz; 80 binden fazla eleman asgari ücretin altında devlet için çalışıyor. Öğretmen demedim çünkü çoğunluğu öğretmenlik eğitimi almamış, formasyon eğitimi yok. Bunlara ne diyelim?

Son bir konu daha var; Öğretmenlik Meslek Kanunu, Türk eğitim tarihinde bir ilk olacak demiş. Buna katılıyorum. Mesleğin hiçbir sorununu görmeyen, hiçbir sorununa çözüm getirmeyen, her şeyi yönetmeliklere yönlendiren bir meslek kanunu daha önce olmamıştı.

Ayrıca vizyonun tarihi de çaktırmadan değişti. O meşhur, anlı şanlı 2023 vizyonu rafa kalktığı gibi söylemlerde de 2022 vizyonu denmeye başladı. Yeni bir vizyon belgesi mi açıklandı, vizyon belgesinde revizyona mı gidildi?

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık