• 30 March 2021, Tuesday 9:31
İlkayKumtepe

İlkay Kumtepe

EĞİTİMİ BİTİRDİK

Çok şükür, her alanda yerli ve milli vurgusu yaparken adında milli ifadesi bulunan bakanlığımızın işlevini ve bu sayede de işlerini azaltıyoruz. Bütçeye büyük yük olan öğretmen unsuru da artık yük olmaktan çıkacak. Nasıl mı?

Salgın bazı alanlar için bir deneme süreci ortaya çıkardı. Daha önceden yapılmaya cesaret edilemeyen şeyler uygulamaya konuldu. Zira zorunluluk vardı. Sayın bakanımız da son konuşmasında bunu belirtti; zorunlu olarak uzaktan eğitimi denediğimizi ve bundan sonra da hep var olacağını söyledi.

Başlangıçta bütün konuşmalarda “uzaktan eğitim” yerine özenle “uzaktan öğretim” ifadesini kullanmaya özen gösterirken artık o da dilini değiştirdi ve konuşmalarında “uzaktan eğitim” demeye başladı. Bu bence anlayış değişikliğini ifade ediyor. Önümüzdeki dönemlerde ne ile karşılaşacağımızın dile yansımasıdır.

Uzaktan yaptığımız sadece öğretimdir. O da yetersiz şartlarda, yetersiz miktarda ve yetersiz sayıda çocukla ve yetersizlikleri ile mücadele etmeye çalışan öğretmenlerle sürdürmeye çalıştığımız öğretim. Şartları görüyoruz; eğitime erişemeyen milyonlarca çocuk, erişenlerin ne kadar öğrenme gerçekleştirdiği ölçülemeyen, canlı ders saatlerinde ekran karşısında ne yaptığını bilmediğimiz çocuklar ve cam karşısında saatlerce ders anlatan öğretmenler…

Uzaktan eğitimin canlı derslerden ibaret olmadığını, bütünüyle bir modül/model olması gerektiği ve iyi bir planlama yapılması gerektiği, yüz yüze eğitim programı ile yürütülemeyeceğini defalarca belirttik. Bu konuya girmeden şunu sormak istiyorum; hepsi bir yana eğitime erişemeyen milyonlarca çocuğu görmezden mi geleceğiz yoksa onlara erişimin bir yolu bulundu mu?

Çok şükür eğitimi bitirmişiz bunu anladık artık. Çünkü ekran karşısında ders dinlemek eğitim değildir. Ekran karşısında ders anlatmak da eğitim değildir. Saatlerce telefon ekranından bir şeyler öğrenmeye çalışmak eğitim değildir. Ekran karşısında bir şeyler öğrenilebiliyorsa bunun için her sınıfa bir öğretmen gereksiz. Profesyonel hazırlanmış videoları izleyerek öğrenebilir çocuklar. Hem daha zevkli olur.

Karar vericiler bunu bilmiyor mu? Elbette biliyorlardır. Peki amaç ne? Uzaktan eğitim yapıyoruz. Öğretmen, okul binası ve fiziki donanım ihtiyacımız daha az denebilir mi? Neden olmasın?

Öğrenme ile eğitimi birbirine karıştırmışsak yüz yüze ve uzaktan eğitimi de karıştırmak gayet doğaldır. Ölen ölür kalan sağlar bizimdir.

Öylesine aklıma geldi yazdım. Ben bir öğretmenim, ne anlarım eğitimden-öğretimden…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık