• 25 December 2019, Wednesday 8:11
İlkayKumtepe

İlkay Kumtepe

ULUSAL DEĞERLER

Her ulusun kendine özgü ama mutlaka ulusal bazı değerleri vardır. Bu ulusal değerler de o uluslar için kutsal ve vazgeçilmezdir.

Ulusal değerlerini çiğneyenler ve buna göz yumanlar o ulus devlet için ancak “vatan haini” sıfatı ile adlandırılırlar.

Sıradan bir değerden bahsetmiyoruz. Her bağımsız devletin bağımsızlığının göstergesi kabul edilen iki kutsal değeri vardır. Biri bayrak diğeri ulusal marş. Her ikisi de tartışmaya açık bir konu değildir. Nitekim her devletin anayasa ve yasaları ile de güvenceye alınmıştır. En azından bizimki öyle.

Yasalarla güvence altına alınmış olmasının sonucu olarak, bazı had bilmezlerin hadsizliklerine karşı yasal kurumların gereken cezayı uygulaması gereklidir. Ancak bu kurumlar da duruma sessiz kalıyorsa, görmezden geliyorsa büyük bir çürümüşlük vardır. Bu çürümüşlük devleti temellerinden yıkar.

18 Aralık Dünya Arapça Günü’ymüş. İyi hoş da bunu kutlamak için İstiklal Marşı’ndan başka bir şey bulamadınız mı Arapça’ya çevirecek? Hadi çeviren çevirdi de bunun okunmasına müsaade edenler de düşünmedi mi bu değerin ayaklar altına alınacak bir değer olmadığını? Üniversitenin ilgili bölümü yapmış olabilir. O bölüm Türkiye Cumhuriyeti’nin bir üniversitesinin bölümü, Arap devletinde Arap üniversitesinin bölümü değil.

Hadi yazan yazdı, izin veren verdi, okuyan okudu da yasa koruyucular nerede? En kutsal değerlerimizden biri alenen ayaklar altına alınıyor ve ben bir ses duymuyorum. Ben mi sağırım? Yok, sanmam çünkü buna çıkarılacak sesi sağır sultan bile duymalıdır ki bir daha kimse böyle bir duruma cüret etmesin.

Üniversitenin yaptığı yazılı açıklama ise özrü suçundan büyük denilecek cinsten.

Önce büyük coşkuyla Türkçe olarak okunduğu belirtiliyor. Sanki bakın onu da yaptık diye dikkat çekiyor. Buna gerek yok, zaten başka türlüsü düşünülemez bile. Zaten tören öncesi saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak. Bu bir lütuf gibi ifade edilmez.

Sonra da yabancı öğrencilerin anlamını idrak etmesi için çeviri olarak okunduğunu belirtmişler. Bütün programı farklı dillerde sundunuz mu? Yabancı öğrencilerin marşın anlamını bilmelerine gerek yok. Sizler anlamını bilin de gereken özeni gösterin sayın yetkililer.

Metinden anlaşıldığına göre olay uydurma değil gerçek. Olaya gerekçe sunulmuş bir de bu konuda yayın yapanların maksatlı ve itibar zedeleme amaçlı olduklarını, bunları kınadıklarını belirtmişler. Var olan olayı söylemek mi itibar zedeliyor. Bağımsızlık sembolü, en kutsal değerinizi kendi ülke topraklarınız içerisinde başka bir dilde söyleyeceksiniz ve bunu yapmak değil kınamak itibar zedeleyici olacak öyle mi?

Bütün bunlara göz yumup, olayı sorgulamayıp, gereken yaptırımları uygulamadıktan sonra okullarda hangi değer eğitimini hangi üstün eğitim yöntemi ile verirseniz verin…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık