• 20 May 2021, Thursday 10:11
İlkayKumtepe

İlkay Kumtepe

Okul ve Çocuklar 2

 Önceki yazımızda özel okullara devam edebilecek durumdaki çocukların gelecekteki okul bağlarını ele almıştık. Şimdi ise başka çocukların gelecekteki okul ilişkilerini ele almaya çalışacağım.

Başka çocuklar da var bu dünyada. O başka çocuklar diğerlerine göre daha az eşit olanlar. Okula gitmekten başka kaçış yerleri olmayanlar. Bu çocuklar evlerinin en yakınındaki resmi okula giderler. Mahalledeki okul da oradaki öğretmen de onların kaderidir. Belki de başka yaşıtları gibi dershaneye gitme şansları da yoktur.

Kimisi okul dışında çalışmak zorundadır okula gittiği zamanlarda dinlenir. Kimisi evde yaşıtlarına göre daha fazla sorumluluğa sahiptir ve okula gittiği zamanlar ailesi tarafından yük olarak, gereksiz olarak görülür. Kimisi de –ki bunlar cinsiyet olarak zaten diğerlerine göre dezavantajlıdır-  okumaları gereksizdir. Ev işlerini öğrensin de namusuyla evlensin gözüyle bakılır. Kimisi de aile içinde şiddete maruz kalır, tacize, tecavüze… Bunların kaçış yeridir okullar. Sorunlarını fark edip onlara el uzatacak öğretmenlerle buluşma yeridir. Okul onların kurtuluş yeridir. Burada bahsettiğim diğer çocuklar gibi.

Kırsalda, varoşta yaşayan çocuklar için okul kurtuluştur genelde. Tabi hepsi için değil. İçlerinde mental olarak daha iyi durumdakiler için kendini gösterme yeridir. Ama yetersiz olan, ortalama denilen seviyenin altındakiler için okul yine zaman kaybıdır. Onca yıl zorunlu olarak devam ettikleri okul bittiğinde ellerinde bir becerileri, bir meslekleri yoktur. Bir diplomaları vardır ama rahat bir yaşam sürecekleri bir işe girmelerine yetecek bir diploma değildir. Bu saatten sonra bir meslek öğrenmeleri de zordur. Kimse bu yaşta bir çıkar istemiyor. Ne olacak bunların hali?

Sanal ortamda istediği okula istediği öğretmene erişebilecek çocukların yanında yüz yüze eğitime devam etmek durumunda olan öğrenciler de olacaktır. Belki resmi okullar da ücretsiz sanal ortamlarda dersler sunacaktır. Belki bütün öğrenciler tam zamanlı okula gitmek zorunda olmayacaktır. Yine özel ve resmi okul ayırımı sürecek midir? Parası olanla olmayan çocuklar sınırsız dediğimiz sanal ortamdan adil şekilde yararlanabilecek midir? Eğer bütün çocuklar adil şekilde eğitimden yararlanabilirse sınırlar ortadan kaldırılmış demektir. Yoksa sınırların niteliği değişmiştir sadece.

Peki ya kız çocuklarının durumu ne olacak? Bunların eğitim terkleri daha fazla olacaktır kesinlikle. Yine kırsal ve varoş bölgelerde ev işlerinin kız çocuklarının sırtına yüklenmesi. Yine kız çocuklarının evlere hapsedilmesi, baskılanması, küçük yaşta evlendirilmeleri vs. öyle çok sorun ortaya çıkacaktır ki.

Nasılsa okula devam etmek zorunlu değil, uzaktan da okursun canım denilerek okullardan alınacak kız çocukları kendi olmadan, gözleri açılmadan baba evinden koca evine transfer edilmeye devam edilecektir. Yine örnek vereyim, açık öğretim sistemi ile bu çok yaygınlaşmıştır. (not; açık öğretime kayan okul terkleri tabloları incelenebilir. Kız çocuklarının oranı ve okulu bitirme durumları vs. ilgilenenler inceleyebilir)

Görüyoruz ki hayatımıza hızlıca gren uzaktan eğitim herkes için aynı sonuçları doğurmuyor. Gelecek planlamaları yapılırken doğru soruları kendimize sormamız gerekir. Okulların varlığını sürdürmek mi, sürdürmemek mi? Çocukları okullarda tutmak mı, tutmamak mı? Zorunlu yüz yüze eğitim mi, uzaktan kişiye özel eğitim mi? Herkes için aynı eğitim mi?

Çocukları okullarda tutabilecek miyiz, sorusu doğru bir soru gibi duruyor ama asıl soru, okulları çocuklarda tutabilecek miyiz olmalı.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık