• 30 November 2022, Wednesday 11:55
İlkayKumtepe

İlkay Kumtepe

​​ÖZGÜRLEŞMEK Mİ KÖLE KALMAK MI?

Eğitim nedir? Eğitim niçin vardır? Eğitimin amacı nedir? Eğitim kime hizmet etmektedir?

Sorularımın ardı arkası kesilmez. Çünkü sadece beni ya da bir kısım insanı ilgilendiren bir mesele değil. Şu an var olan toplumu ve gelecekte var olacak toplumu da ilgilendiren bir mesele. Konu çok geniş kitleleri ilgilendiriyor ancak gerçekten de geniş kitleler için sorun teşkil ediyor mu?

Bir konu herkes için sorun oluşturmuyorsa değişim geçirmez. Sorun oluşmalı ve o sorun herkesi rahatsız etmelidir. Rahatsızlık yoksa sorun da fark edilmez. Bazen de sorun oluştuğunun farkında olmaz insanlar çünkü bazı toplumsal amortisörler vardır ve bunlar geçirilen sarsıntıyı hissettirmezler. Bu nedenle sorun çok geç fark edilebilir.

Aristoteles, eğitimin insanı geliştirip özgürleştirmesini savunur. Bunun olabilmesi için eğitim sisteminin ve eğitimin girdilerinin de insanı özgürleştirme amacına yönelik düzenlenmesi gerekir.

En önemli girdisi öğretmendir. Öğretmen diğer bütün girdilere rağmen özgür bireyler yetiştirebilir. Ancak öğretmenin de sistemin çarklarında yer almaması gerekir. O çarklara rağmen özgür bireyler yetiştirmek gerekir. Kendi özgür olmayan özgürlüğü öğretebilir mi? Köle yetiştirme düzeninde yetişmiş ve bunun yanlışlığını görmemiş kişiler bu durumu değiştirebilir mi?

Rutine girmiş bir işleyişi vardır eğitim sisteminin. Bazen o rutinin içine sızabilen etkenler olmaktadır. Bu etkenler rutini değiştirmek yerine pekiştirirler ve bu rutinden beslenirler. Mesela test sistemi, mesela dershaneler, mesela kaynak kitap sektörü. Bunları çoğaltabiliriz. Bunlar rutine karşı değil rutini besleyen ve rutinden beslenenlerdir.

Eğitimde çok büyük devrimler yapmaya gerek yoktur. Küçük değişimler bile rutin çarkları değişmeye zorlar.

Öğretmen önemli girdidir dedim. Diğer girdilere rağmen özgür bireyler yetiştirebilir. Bunun için amacını belirlemesi ve bu amaca yönelik uygulamalar yapması gerekir. Amaç köle düzenine yeni köleler mi yetiştirmek yoksa özgür, düşünen, karar veren bireyler mi yetiştirmek.

Öğretmen modeldir.

Öğretmen liderdir.

Öğretmen geleceği şekillendirir.

Öğretmen aydınlık yarınlar yaratır.

Öğretmen ışıktır.

YOKSA… Öğretmen sadece var olan düzenin devamının sağlayıcısıdır.

Hangisi olacağının kararını vermek ve uygulamak gerek.

E hadi ama.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık