• 05 October 2016, Wednesday 19:36
MehmetSarı

Mehmet Sarı

Neden Sevr’den bahsetmiyor da !..

Mehmet SARI - Emekli İlköğretim Müfettişi

Sevr Osmanlı’ya son verdiren anlaşmadır. Ama Lozan anlaşması Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş tapusu niteliğindedir.

Bu iki anlaşmadan Sevr anlaşması olsun Lozan anlaşması olsun Atatürk’ün eseri Nutuk kitabını okursanız tarihi gerçekleri öğrenmiş ve yanılmadan konuşmuş olursunuz…

Yani Lozan Anlaşması hakkında çok yanlış bilgilerle konuşulmamış olur.

Nutuk kitabını tüm vatandaşlarımın okumasını öneriyorum. Ki bu kitabı okuyanlar, kimin yanlış konuştuğunu anlayacaktır. Böylece kaderimizle kimlerin oynadığını artık halkım anlamış olacak ve geleceğimizi hepbirlikte kurup ülkeyi iyiye götürecektir. Böylece, bugün yaşanan olumsuzlukların bitmesi sağlanacaktır, bu iyi anlayış olursa…

Sonra Ege Denizi’ndeki adaları bizim olmaktan çıkaran Osmanlı devletidir, tarihi de 1912’dir. Yani Lozan Anlaşması ile birilerine verildiği yoktur. Tarih bunu böyle belirtiyor. Bu yanlış bilgileri belirtenler, tarihi iyi okusunlar. Ayrıca örneğin Kıbrıs adamızı İngiltere’ye veren yine Osmanlı devletidir. Bu da Osmanlı devletinin ekonomik bakımdan çökmesi sonucu, paraya ihtiyacı olmasından para karşılığı verilmiştir Kıbrıs adası, biline… İşte Lozan anlaşmasının 93. yılını kutlarken, tarih bilgisi olmayanları da tanımış olduk bu vesileyle…

Demek, çok insanımız kitap okumuyor diye biliniyordu ama, kendilerini bilgili tanıtarak halkın oyunu alanlardan ve belirli mevkilere gelenlerden de okumayanlar varmış.

İşte bunların yanılması Atatürk’ün Nutuk kitabını okumayıp Anadolumuzun çok yerinin işgalcilerle işgal edildiğinin ve nasıl yokluklar içinde bu işgalcilerin, parlak bir askeri zaferle denize dökülerek yok edilmesi sonucu bu Cumhuriyet devletimizi kurduğumuz, bu kitaptan anlaşılmaktadır. Atatürk’ün yazdığı Nutuk kitabını okumadan bu konuda kimse kendinde konuşma hakkı bulmamalıdır.

Ki bu Türkiye Cumhuriyeti devleti, vatandaşının % 90’ına okuma yazma becerisi kazandırmıştır. Sonra Atatürk ülkemizde çok tesis, kuruluş, fabrika ve kooperatifler kurarak memleketi her bakımdan kalkındırmıştır. Hatta Osmanlı’dan kalan borçları bile Cumhuriyet hükümeti ödemiş… Tren ve deniz yolları imtiyazları yabancılardan geri alınmış. Yurdun çok yerinde bulunan ve yabancılarca işletilen madenler kamulaştırılmıştır.

Bunlar yapılırken halkın ekonomik gücü arttırılmış ve devletin hiç borcu olmamış. Ama Atatürk’ün oluşturduğu çok şey bugün satılmış ve elden çıkarılmış durumdadır. Hatta Atatürk ve cumhuriyeti unutturmak isteyenler bile çıkmış bulunmaktadır. Ki bunlar bugünkü mevkilere cumhuriyet sayesinde gelmişlerdir. Bu nimetin de bilinmesi gerekmektedir.

Lozan anlaşması aleyhine konuşmalar bir muhtarlar toplantısında dile getirilmiş. Yurdumuzun her yerinden gelen muhtarlar, Lozan anlaşması ve Atatürk aleyhine söylenen sözler karşısında tek biri “söylenenler doğru değildir” diyerek tepki göstermemiş. Bu tepkisizlik, ülkemiz demokrasisi için de çok acı ve olumsuz bir durum olmuştur.

Bu muhtarlar da Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet devleti sayesinde bu mevkilere gelmişlerken, suskun kalmaları büyük haksızlık ve gaflettir.

Tüm bu olumsuzluklar 1950’den sonra uygulanan ilim dışı ve dinselleştirilmiş eğitimlerin sonucudur. İşte bu bilinerek, eğitimin laik ve demokrat olması sağlanmalıdır. Sonra her yıl Lozan anlaşmasının imzalandığı gün daha canlı ve bilinçli anılmalı ve kutlanmalıdır. Milletçe hep kutlanacaktır, böyle biline…

Sonra, Lozan anlaşması bizim bağımsız ve özgür olmamızın dünyaca da kabul edilmesidir. Karşı olanlar, bunu istemiyor musunuz acaba?..

Ama esas isteyen Atatürk’tü bu bağımsızlığı ve özgürlüğü, milleti için. Bunun için, “Bağımsızlık ve özgürlük benim karakterimdir” demişti. Bu açıklamadan şunu anlıyorum, demek ki Türk milleti bağımsız ve özgür yaradılışta ve karakterde imiş. Lozan anlaşmasını beğenmeyenler, bu gerçeği bilin artık…

İşte size, bu nedenlerle “Birinci Adam”, “İkinci Adam” kitaplarını, Nutuk ile birlikte okumanızı tavsiye ediyorum 85 yaşında bir öğretmen olarak. Ancak bu kitaplar sizleri yanlış düşünceden kurtarır evlatlarım.

Çok şükür Allahım, Lozan anlaşmasını milletime yaşatmıştır ve bu anlaşmayı imzalayan herkese Türk evladı olarak minnettarım ve teşekkürlerimi sunarım. Saygı ve sevgilerimle …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık