• 11 July 2016, Monday 19:46
MehmetSarı

Mehmet Sarı

Dış Politikada ‘U Dönüşleri’ sürüyor!..

Mehmet SARI - Emekli İlköğretim Müfettişi

Deniyor ki, “yakın zamanda düşmanlarımızı azaltacağız dostlarımızı çoğaltacağız”.

Bu söz çok güzel ama bir kişi ile düşman olunca, o kişinin gönlü kırılınca, konuşmaz olunca, bu kişi ile ilişkilerde kopukluk, küslük olmaz mı?

Bir zaman sonra barışma olsa bile dostluk eskisi gibi tam olur mu?

Ki devletlerdeki düşmanlıklar daha derin yaralar açıyor devletler ve milletler arasında. Belki ülke çıkarları eski kırgınlıkları bırakmaya bir yere kadar götürür. Ama milletler yaşanan acıları açılan yaraları pek unutmaz, ilişkilerde dikkate alır.

Yani dış politikada ülkeyi yönetenler, dostlukları bozmamaya özen göstermeli, U dönüşleri yapmamaya çalışmalıdır.

Örneğin İsrail’le eskiden beri iyi ilişkilerimiz vardı.

Malûm, “one minute!”le başlayan dönemde bozuldu. Ama milli çıkarlar açısından bu bozulmanın iki ülke için de iyi olmadığı anlaşıldı. U dönüşü yapıldı, iyi de oldu.

Sonra aynı durum Rusya ile yaşandı, yok yere ...

İki ülke arasındaki ilişkiler bozuldu. İki ülke de zarar gördü. Bilhassa Türkiye turizmi, ziraatı, ticareti, dış yatırımı, iş hayatı büyük zarar gördü.

Çok şükür, devletimiz ve Rusya yeniden iyi ilişkiler kurmaya başladılar.

Ama bunlar başlangıçta yaşanmamalıydı. Çünkü yaşanan kötü şeyler, söylenen kötü sözler iki taratta da iz bırakır.

Rusya (o dönem Sovyetler Birliği), tarihte kurtuluş savaşımız zamanında büyük yararları ve dostlukları olmuş bir ülkedir. Türkiye – Rusya (SSCB) dostluk antlaşması 16 Mart 1921’de Moskova’da imzalanmıştır. Bu antlaşmayı TBMM adına Rıza Nur ve Yusuf Kemal, başkanlık ettikleri heyet adına imzalamışlardır. (Çarlık Rusyası Kars, Ağrı, Bitlis, Muş ve Erzurum taraflarını istila etmişti. 1917 yılında Bolşevik ihtilali olunca Ruslar oralardan çekilmiş. O zamandan sonra Ruslarla bir sorunumuz olmamıştır. Ta ki son döneme kadar...) Bunun için, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Rusya’nın dostluğu önemlidir” demiştir. 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık