• 14 December 2016, Wednesday 18:40
MehmetSarı

Mehmet Sarı

‘Bağımsızlık Bilinci’ geliyor!...

Mehmet SARI - Emekli İlköğretim Müfettişi

4. Slow Food Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası etkinlikleri 5-9 Aralık tarihleri arasında yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli bağımsızlık ve özgürlük ilkeleri üzerine atılmıştır. İşte bunun için, başta Mustafa Kemal Atatürk; milli ekonomiyi geliştirme kuruluş ve girişimlerini başlatmıştır. Çünkü milli ekonomi kuvvetli olmazsa, ne bağımsızlık ne de özgür yaşam olabilirdi.

Bu anlamda Atatürk, Ziraat ve Halk Bankalarını geliştirmiş, Et-Balık Kurumunu kurdurmuş, Süt, Pancar, Yem ve Nazilli Merinos fabrikaları ile yurtta kooperatifleşmeleri sağlamış, böylece yerli ürünü arttırmak ve değerlendirmeyi amaçlamıştır.

Şimdiki gibi ithalatçı ve montaj sanayici olmamış; samanı, kurbanlığı ve başka birçok gıda ve ürünü yabancıdan almamış. ‘Yerli malı yurdun malı, her Türk onu kullanmalı’ bilincini ve bu bilincin esası olan bağımsızlığı esas almıştır.

Anadolu’yu demir ağlarla örmüş, denizciliği geliştirmiş, madenlerimizi işletmeye başlamış ve onları daha önce yabancılara veren Osmanlı’ya karşı O, millileştirmeler yapmış. Çiftçiliğe önem vermiş, hatta Ankara Çiftçiliğinde traktöre binmiş, çift sürmüş, milletine örnek olmuştur. Yurdun çok yerinde devlet üretme çiftlikleri kurdurmuştur.

Zeytinciliği de geliştirmek için Zeytincilik Araştırma Enstitüleri kurdurmuştur.

Ama zeytinci olan Milas ilçemizde 15 yıldır halkalı leke hastalığı yüzünden iyi, yeterli mahsul alınamıyor. Ayrıca bu derdimize çare bulan yok maalesef, hatta çok yere başvurulduğu ve yerel basında yazılar yazıldığı halde zeytincinin derdine bakan yok bir türlü. Böylece bağımsızlığımıza da darbe vuruluyor.

İşte, 5-9 Aralık’ta etkinlik düzenleyenlere de Milas zeytincisinin derdi bu vesileyle de duyurulur. Çünkü yerli malı üretim ve tüketimini arttırmak için Toprak Ana Güleri ve Yerli Malı Haftası düzenlemek yetmez.

Eskilerde, daha çok köy okullarımız çoğu köy okulunu kapattık, taşımalı eğitimle çok köyleri öğretmensiz bıraktık, sonuçta tarikatlar çoğaldı, FETÖ 15 Temmuz 2016’da yurtta isyana kalktı. Ama amacına çok şükür ulaşamadı.

Eskiden ilkokullarda dersler üniteler şeklinde işlenirdi. Bunların bazıları “İlimiz”, “İyi Beslenme”, “Belirli Gün ve Haftalar” idi. İşte İlköğretim Müfettişi olarak ve öğretmenlerimin talebi üzerine “İlimiz”, “İyi Beslenme”, “Belirli Gün ve Haftalar” ve “İlimiz Muğla Bölgemiz Ege” kitaplarını 1970’lerden itibaren, çocukları rahatlıkla anlayabileceği seviyede yazdım. Öğretmen ve öğrencilerime bu kitaplarımla, şu günlerde yine aşılanmaya çalışılan etkinliklerle bilinçlendirmeye 1970’lerde başlamıştık okullarımızda.

Neden oldu ise, bu belirttiğim bağımsızlık kazandırıcı bilinç üniteleri yerine başka usüllerin gelmesiyle oldu öğretimlerimize. Hatta dinselleştirilmeye doğru götürülür oldu eğitimimiz maalesef. Toprak ana denilen topraklar, erozyonların verdiği zararlara bırakılmış durumda, maalesef.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık