• 03 August 2018, Friday 20:06
MehmetSarı

Mehmet Sarı

CHP parti tüzüğüne uyulmalı, CHP’de gençler ve kadınlar daha etkili olmalı!

Mehmet SARI –

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğünde gençler ve kadınlar için, bunlardan şu kadar genç milletvekili ve bu kadar kadın milletvekili olacak denmesine rağmen belirtilenin yarısı bile olmuyor.

İşte bunu yapmaz ve hayata geçirmezse CHP olarak gençlerden ve kadınlardan yeterli oyu alamazsınız.Böylelikle de seçimlerde partinin oylarında neden gerileme oldu der durursunuz.İşte size neden oy gerilemeniz olduğunun baş nedenini belirtmiş olayım. İlgilenenlere…

Ha, her il ve ilçelerde CHP örgütünün hem gençlik, hem de kadın kolları var. Acaba CHP tüzüğünün öngördüğü gençlik ve kadın kotalarına uygun olarak aday gösterilebiliyor mu? Gösterilmiyorsa neden? Yani bu kollar tüzükteki görevini yapmıyor mu? Yeteri kadar genç ve kadın aday çıkmıyor mu? Ha onlar istiyor ve tüzüğe uyuyor da, CHP genel merkezi mi bu talepleri yerine getirmiyor? Gençlere ve kadınlara CHP tüzüğünün kabul ettiği oranda milletvekili seçilmesi böylece oluşmuyor.

Hadi CHP örgütü alt kadrolarında bu sağlanamadı, genel merkez bunu neden sağlamıyor?

Bir de genel merkezin yapacağı bir iş yoksa hemen tüzüğü değiştirmeye gitmek gerekiyor demektir o zaman.

CHP’nin örgütlenmede, üye kaydında AKP’ye göre çok gerilerde olduğu gazetelerde yazılıp-çiziliyor.Demek ki CHP’de sorun, AKP’ye göre daha çok görülüyor. Yani CHP, Türkiye çapında tam üye kaydı yapmamış, böylece üyelerinin ne kadar olduğu tam bilinmiyor. O zaman yurt çapında örgütlenmesi noksan kalıyor.

İşte, başta bunu sağlaması ve yurt çapında tam örgütlenmesini oluşturması gerekmektedir.Çünkü bunu yapmazsa yarın seçimlerde görevli bulma ve eğitme çalışmaları yapmada bocalar kalırlar.Sandık görevlileri bulma zorluğuna düşerler. Çünkü o il ve ilçelerde tam üye kaydı yapılmamış, haliyle sıkıntı buradan kaynaklanır ve sorunlar buralarda çoğalır. Hatta sorunlar çözülemez.

İşte o zaman buralarda ön seçim de olmaz.

İster delegeli, ister kayıtlı üyelerle olsun, buralarda ön seçim yapmak mümkün değildir.Bu olmayınca da, o çevrede parti üye bakımından zayıf kalır, bir varlık gösteremez. Demek ki CHP, yurdun bazı il ve ilçelerinden oy alamıyor, almaması da buradan ileri geliyor.

CHP’ye üye almada, bu kişiyi başta sosyal demokrasinin ve partinin temel görüşlerini, bu görüşleri belirten ve altı ok olarak söylenen ilkelerin neler olduğunu, bunların neleri anlattığını yani bu ilkelerin Cumhuriyetçi, Halkçı, Laik, Devrimci ve İnkılâpçı diye belirtildiğini, bunların nasıl ifade edildiğini, manalarını üye olacaklara anlatan bir eğitimden geçirilerek kazandırılması gerekmektedir.

Ki, CHP sol bir parti olduğunu, solun da ne manaya geldiğini bilecek ki, emeğe-dayanışmaya ve ayrıca birlik ve beraberlik içinde olmanın gereği iyi anlaşılsın.Bu yolla kazanılan üyeler de faydalı olabilsinler.

Şu anda görebildiğim kadar üye olmak isteyen kişiler ya kendisi ya da evladının belediyede veya CHP ile alakalı bir yerde işe alınması amacıyla yahut da bir yerinin imara girmesi için partiye giriyor, üye oluyorlar. Maalesef…

CHP’nin nasıl bir parti olduğundan pek haberi yokken, partiye üye olunuyor daha çok. O zaman partiye bağlılığı ve parti için çalışması, haliyle pek olamıyor. Böylece göstermelik partici olunuyor.Bu da partiye güç katmıyor, yarar getirmiyor.

İşte böyleleri belediye başkanı ve parti yöneticileriyle karşılaştığı her toplantıda, her yerde kendine ait talebini dile getiriyor. Böyle kişiler yöneticilerin baş ağrıtıcısı oluyorlar genellikle…

Hatta isteği yerine getirilmezse parti aleyhinde konuşmaya başlıyor.Yerli-yersiz bunu yapıyor böyleleri.Daha da olmazsa partiden ayrılıyorlar, yahut ayrılmasa bile başka partiye de üye olmaya çalışıyor, aynı kişisel isteğini ileri sürüyor.Yani iki koldan yürüyor ki biri tutmazsa diğeri tutsun istiyor.

İşte böyleleri gerçek partici değil, daha çok çıkarcıdırlar. Demek ki bir partiye üye olmak isteyenleri başta parti ile ilgili bir eğitimden geçirmek gerekiyor, ‘iyi bir partili olabilmesi için’ diye düşünüyorum bütün bunları …

Yarın böylelerini, parti yöneticileri, acaba başka partiye geçti mi geçmedi mi diye düşünmesin ve yorulmasınlar ...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık