• 01 October 2016, Saturday 20:45
MehmetSarı

Mehmet Sarı

Açık Dilekçe

Mehmet SARI - Emekli İlköğretim Müfettişi

1931 yılında Milas’ın Kırcağız köyünde doğmuşum. Kırcağız, susuz ve kıraç bir köydü. Halen, gene genellikle aynı durumdadır. Önümüzden Sarıçay aktı ve bizler bu çayın suyuna hep karşıdan baktık durduk.

Ama epey yıllar önce bir bakanımız bize; “Sarıçayın suyunu denize akıtmayıp Akgedik barajına biriktireceğiz. İşte bugün bunun temelini atmak için geldik. İşte bu barajın suyu, Milasın köyleri ile ovasının topraklarını sulayacak ve verim artacak, üretici zengin olacak” diye beyanatta bulunmuş, Milas üreticisi de sevinmişti.

Başta ben de suya karşıdan bakan bir Kırcağız köylüsü olarak, 85 yaşını susuz topraklarda geçiren birisi olarak çok sevinmiş ve ümitlenmiştim. Çünkü devletim söz veriyordu. Elbet sözünde dururdu devlet…

Barajın yapımı epey sürdü ise de sonuçta Akgedik barajı su ile doldu. Ve Milas üreticisinin ümit ve özlemleri bize su verilecek diye arttı böylece…

Ama o günlerde bir acı haber duyulmaya başlandı etrafta, ilçemizdeki bir başka barajın (Geyik Barajı) suyu Bodrum’a verilecekti. Ama gene bizi avutan, bir yandan Akgedik barajının su yollarının geçeceği yerlerin kırmızı işaretlerle işaretlenmeleri oluyordu. Ne yazık ki bir zaman sonra bu acı haberler yayıldı, çoğaldı ve biz üreticileri dağladı ve yakmaya başladı…

Bu haberler üzerine Milas Önder Gazetesi, Ekinambarı köyünden Bodrum’a yetecek miktarda yerin altından kaynak suyu çıktığını ve bir şirketin bu biraz tatsız olan suyu içilecek kıvama getirip, az maliyetle verebileceğini haberlerinde belirtiyordu.

Ben de o zamanlarda aynı gazetede, Bodrum’un ihtiyacı su için, Akyaka beldemizdeki dağın dibinden çay gibi suyun çıkıp Gökova körfezine boşuna akmakta olduğunu, bu suyun borularla denizin dibinden Bodrum’a getirilebileceğini, böylece Milas üreticisinin hakkı olan ve onun için yapılan baraj suyu gasp edilmemiş, hakkı yenmemiş olur diye yazılar yazdım.

Dinleyen olmadı ve Geyik barajının suyu Bodrum’a verildi. Milas üreticisi yas tuttu kaldı. Ama acı çektiren ve hak yiyen gülmüyor. Bir duydum ki; yakın günlerde Bodrum susuzluk çekiyormuş, bir de turistsizlik yaşıyormuş. Oh oh demedim ama yukarıda adalet dağıtan “benim yanıma kul hakkı yemiş olarak gelmeyin, gelirseniz kul hakkını alacaktır, ben buna karışmam” diye belirtmektedir.

Benim inancım ve kanaatim, Geyik barajı suyu Milas üreticisinin hakkı iken, Bodrum’a başka su alternatifleri varken verilmesi hak yemedir diyorum.

İşte bu dilekçemizde, Milas üreticilerinin adına hakkımızın geri verilmesini talep ediyoruz..

Ha, size de verildi denirse, Milas ovasına hiç verilmedi, birkaç köye verildi ise de o da doyasıya değil, köylerin uçlarından dokunarak geçirildi.

Örneğin kırmızı renklerle işaretlenen su yollarından hiç geçirilmedi su yolları. Ha, eski işaretlenen yerlerden geçirilseydi, köy arazilerinin epey yeri suya kavuşacak, üretici bol ürün alacaktı. Ama susuzluktan bol ürün almak şöyle dursun susuz zeytinlerimiz bir tek dane zeytin vermez oldu.

Topraklarımız susuzluktan ekilemez durumdadır.

Susuz kalan ve erozyon tesirindeki zeytinliklerimize bir de bu yüzden halkalı leke, sarılık ve kanser hastalıkları sardı. 10-15 yıldır mahsul alamaz olduk. Dara düştük. Çok insanımız, üreticimiz bankalardan kredi alıyor, toprak ve zeytinliklerini ipotek veriyordu. Ziraat gelirsizliğinden bu sefer ipotek edilen yerler satılıyor durmadan. Bu Milas üreticisine bir bakan ne zaman olacak acaba? Ekonomik halimiz kötü…

İşte zaten günden güne azalmakta olan barajlarımızın suları Milas üreticisine geri verilirse, üretimi artar ve karnı doyar, hatta Bodrum’a bol ve taze ürün satarsa hak hukuk yerini bulur. Bunu da sağlayacak olanlar sizlersiniz, Muğlamızın milletvekilleri ve yöneticileri …

Bu basın yoluyla açık dilekçemi ele almanızı tekrar arz ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla.

 

Mehmet SARI

Emekli İlköğretim Müfettişi

Hayıtlı Mah. Işık Cad. No: 12 Milas


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık