• 02 July 2018, Monday 22:16
MehmetSarı

Mehmet Sarı

CHP’de yenileşmeye ve değişime ihtiyaç var

Her seçimde başarısızlıktan kurtulmak, yurt çapında aldığı oyu yerinde saymaktan ve hatta gerilemekten kurtarmak istiyorsan, hatalarını bırakman ve değişmen gerekiyor.İşte bunu yapamadığın için uzun zamandır hep muhalefette kalıyorsun.Topluma iktidar ümidi olamıyorsun.

Bu ümitsizlik parti bünyesinde durgunluğu yaratıyor ve canlılığı kırıyor.‘Nasıl olsa iktidar olamıyoruz, parti için çalışmaya ne gerek var’ dedirtiyor.Çünkü ön seçim yapıp üyelere sormadığın için, üyelerin fikrini sormadığın için, adayları atamalarla belirlediğin için tabanda huzursuzluk var. Eski CHP’liler - yeni CHP’liler diye ayırımlar oluyor.Delege olmak isteyenlerin önü kesiliyor.“Üyenin, delegenin değil, örgütün istediği oluyor” düşüncesi insanlar üzerinde hâkim olmuş durumda. Yani parti tabanında durum böyle …

Özetle parti içi demokrasi yok.Eleştiri pek istenmiyor.Şimdi de “koltuk sevdalısı olanların bu partide yeri yok” denmeye başlandı.Haliyle yıllarca süren CHP başarısızlığı karşısında bazı kişiler önlerde görev almak isteyebilir.Bu başarısızlığı gidermek isteyebilirler.Bu da CHP için normal, beklenen bir harekettir.Bu güzel hareketin kötülenmesi CHP yararına değildir.Yeni liderler partiye canlılık ve motivasyon getirebilir.

Bir zamanlar (1970’li yılların ortalarında) Bülent Ecevit genel başkan olduğu dönemlerde parti, seçimlerde yüzde 43 oy almıştı.Demek ki bugün alınan oylar, geçmişe göre çok gerilerde kalıyor.Öyleyse yapılan hataları bulup gidermek ve daha cazip projeler üreterek halkın karşısına çıkmak gerekiyor.

Haliyle CHP’nin eğitim projesini bir eğitimci olarak ben görmedim.Nedir, nasıl olacak bilinmiyor.İyi eğitim, bir toplumu iyiye götürür. Kötüsü ise kötüye… Öyleyse ilk işimiz eğitim olmalı ve onun projesi yapılmalıdır.

İşte bugünkü olumsuzlukların baş nedeni Köy Enstitüleri’nin kapatılarak, toplumun yeterli eğitim alamaması ve ülkede şeriat, tarikat ve cemaatçiliğin yaygın olmasıdır.Ayrıca İslâmiyet’in yanlış anlaşılması ve yanlış uygulanmasıdır.Toprak reformunun, Atatürk’ün istediği şekilde halâ yapılamaması ve feodal yapının bu yüzden sürüp gitmesi, yani ağaların demokrasimize engel olması ne yazık ki ülkemizde halâ devam ediyor.

Son seçimlerde CHP yüzde 22.6 oy aldı.Önceki seçimlere göre oyu geriledi.Bunun nedenleri aranıp bulunmalıdır. Bulunanlar giderilmelidir.

CHP’de liderlik değişimi olmalıdır. Partinin başına Muharrem İnce getirilmelidir bence… Çünkü politik konuşmaları halkın anlayacağı dilde… Halk ile iyi diyalog kurabiliyor. Mitinglerinde 5 milyon kişiyi toplaması büyük maharet… Liderlik kabiliyeti var. Vaatleri halkın beklentilerine uygun ve geleceğe yönelik... Atatürk’ün konuşmalarına benzeyen türden konuşmaları var.

Parti üyeleri eğitimden geçirilmelidir.Başta ‘6 Ok’un neleri anlattığı, sosyal demokrasinin ne olduğu, particilikte görev ve sorumlulukların neler olduğu, parti örgütünün önemi ve örgüte sahip çıkma konusunda üyeler yetiştirilmeli.Partinin oylarını çoğaltmaya büyük önem verilmelidir.Yani tüm partililer iktidar olmaya çalışmalıdır.Gaye iktidar olmaktır.Projelerini halkın ihtiyaçlarına göre düzenlemelidir. Yenilikçi olmalıdır. Parti değişimci olmalıdır.

Ecevit’in yüzde 43 oy aldığı seçimlerde ben de milletvekili adayı idim.Orman köyünde başka, zeytinci köyünde başka, ova köylerinde ise başka vaatler veriliyordu.Böylece halka ümit ve güven aşılanıyordu.Ama bu seçimde CHP neden oy kaybı yaşadı? Araştırılmalıdır. Gelecek seçimde ona göre çalışılmalıdır.Parti sürekli seçim kaybediyor neden?

OHAL şartlarında gazete ve televizyonların ekserisinin iktidara taraf olması demokrasi dışıydı.Ayrıca vali ve kaymakamların iktidar tarafında seçime katılmaları seçimlere leke getirdi.Yani bu seçim noksanlarla yürütüldü.

Yüksek Seçim Kurulu, seçim sonuçlarını açıklamadan başka yerden açıklanması yanlıştı. Bu seçim zor süreçten geçti.

Bazı partilerin Yüksek Seçim Kurulu tarafından sonuçlar açıklanmadan her ilde veya ilçede gösteriler yapması doğru değildi. Yurt kardeşliğine, barışına ters bir hareket oldu bence…

Seçim koşulları ülkemizde eşit değildi.İktidar seçimi baskıcı olarak yürüttü.Muhalefete zorluklar yaşatıldı. Tek adam zihniyeti seçimde görülüyordu.

Tek adam bundan sonra nasıl bir düzen kurar? Ülkede demokrasi, adalet yok iken geleceğimiz iyi olabilir mi?Böyle bir ülkede yatırım olabilir mi?Yatırımsız kalkınma olabilir mi?Çoğalan borç, işsizlik ve yoksulluk daha da artmaz mı? O zaman daha diktacı olunmaz mı?

Böyle böyle sorular çoğaltılabilir ve bu sorulara verilen cevaplat ortaya koyacaktır ki, daha zor günler bizi beklemektedir.

Geleceğin ülkemize, milletimize aydınlık getirmesi için yenileşme ve değişim şart …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık