• 10 March 2019, Sunday 11:05
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Bir Nağme Bin Hikâye

2018 yılı gençlik projeleri destekli program kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli “Gençlerimiz Türkülerle Buluşuyor” isimli Milas Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından geliştirilen oldukça güzel ve hoş bir etkinliği geçtiğimiz hafta içersinde Milas Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda izleme şansını buldum.

7 Mart Perşembe günü gerçekleşen bu güzel programda özellikle özenle seçilmiş bazı halk türkülerinin yaşantımıza girme öyküleri kısaca aktarıldı ve bu ölümsüz eserlerin sahipleri saygı ve minnetle anıldı.

 “Türküler Özümüzdür” ve “Nerede bir Türkü duysan hemen söyleyenin yanına git kötü insanlar türkü söylemez” ince esprileri ile türkülerin anlamının önemi anlatılmaya çalışıldı.

7 Mart Perşembe günü izlediğim “türküler özümüzdür ve her türkünün bir anlamı vardır” isimli bu güzel etkinlik için önce okun müdürü İsmail Aslan’a, sonrasında da proje koordinatörü okulun matematik öğretmeni Ali Rıza Baki’ye teşekkür ediyorum.

Okul müdür İsmail Arslan’ın etkinlik açılış konuşması şöyle başladı. “Türküler dostluktur, umuttur, vefadır ve hasrettir”.

Ve şöyle bitti: “Her türkünün kendine has bir hikâyesi vardır. Ama her dinleyen türkülere kendince bir anlam yükler….”

Ah o türküler, bizim türkülerimiz

Oldum olası türküleri sever ve dinlemekten de büyük keyif alırım.

Bu nedenle türkülerin hikâyelerinin anlatıldığı bu etkinlik son günlerde Milas’ta izlediğim en anlamlı ve en hoş etkinliklerden biriydi.

Türkülerin ezgileri ile anlam kazanan öykülerinin anlatıldığı “Bir Nağme Bin Hikâye” müzik etkinliği, ülkemizin yetiştirdiği ender sanatçılardan biri olan ünlü ozan Neşet Erteş’in “Gönül Dağı” isimli eseriyle başladı ve bu güzel türküyü bizlere okulun öğrencilerinden Songül Doğan seslendirdi. İkinci eser Abdurrahman Karakoç’a ait “Mihriban” türküsüydü ve bende çok severim bu güzel türküyü, Zehra Deniz isimli öğrencimiz seslendirdi.

Günün üçüncü seslendirilen ve öyküsünün anlatıldığı türkü “GesiBağları”ydı. Gesi Bağları türküsünü okulun öğrencilerinden Nurhan Namkulu seslendirdi.

Türkülerin seslendirildiği ve anlamlarının yaşam hikâyelerinin anlatıldığı etkinlikte ustamız Neşet Ertaş’ın güzel bir türküsü vardı. Eseri Özden Çamlıburun isimli öğrencimiz seslendirdi.

“Neredesin Sen, tatlı dillim güzel yüzlüm ve ceylan gözlüm, nerdesin sen” diyen Neşet Ertaş’a bizlerde bu güzel seri nedeniyle teşekkür ediyoruz.

Okulumuz tarafından seçilen ve bizlere sunulan türkülerden biri “Saçlarını Taramışsın” isimli eserdi ve bu türküyü projenin mimarı öğretmenimiz Ali Rıza Baki seslendirdi.

Etkinliğin son türkülerinden biri olan “Suya gider allı gelin” isimli türküyü seslendiren öğrencimiz yine Songül Doğan’dı.

“Merdo” isimli türküyü Zehra Deniz’den dinledik ve müzik etkinliğinin son türküsü olan “Sarı Gelin”i okulun öğretmeni Ali Rıza Baki ve öğrenci Özden Çamlıburun birlikte seslendirdiler.

Özellikle farklı bir müzik etkinliği ile bir projeye imza atan Milas Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin okul müdürüne, öğretmenlerine ve projeye sesleriyle katkı sağlayan öğrencilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Güzel ve anlamlı bir türkü etkinliğini izlemenin keyfini yaşadığımı bir kez daha belirterek, bu tür güzel etkinliklerde daha çok buluşmalıyız diyorum.

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık