• 30 April 2020, Thursday 9:27
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Süper Amatör Küme Ligi ve Yeni Milasspor (3)

Taraftarın Sesi Köşemde bu son yazımda Muğla Süper Amatör Küme Ligi’nde yer alan ilçemizin en köklü ve spor geçmişi en eski spor kulüplerinden biri olan Yeni Milasspor’un sportif anlamda, özellikle de futbolda bugüne kadar neden istenilen seviyede başarılı olamadığı konusunda şahsi görüşlerimi belirtmek istiyorum.

2000’li yıllarda düştüğü Muğla Süper Amatör Küme Ligi’nde mücadelesini sürdüren Yeni Milasspor bir üst lig olan BAL Liginde 2010-2011 sezonunda sadece 1 sezon kalabilmişti.

2015-2018 sezonları arasında üst üste 2 kez namağlup şampiyonluklar yaşayan Yeni Milasspor 2 kez BAL Ligine yükselme müsabakası oynamış ve ne yazık ki başarılı olamayarak tekrar Süper Amatör Küme’deki mücadelesine geri dönmüştü.

Yeni Milasspor Neden Başarılı Olamadı?

Bu sorunun cevabı için 2000 li yıllara geri dönmek gerekir. O yıllardan içinde bulunduğumuz yıla kadar kulübün yönetimine gelenler Milasspor taraftarlarının büyük beklentisi olan şampiyonluklar ve BAL ve daha üst ligler için takım kurmaya çalışmışlardır.

Milasspor’un sporcularının kalacağı doğru düzgün bir spor tesisi bugüne kadar olmadı, olamadı. Milasspor’un kendi ayakları üzerinde duracak gelir kaynakları da yoktu.

Taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışıldı ancak çok sağlıklı bir icraat bugüne kadar yapılamadı.

Milas Belediyesinin ve kulübün onursal başkanı Muhammet Tokat’ın destekleriyle sportif çalışmaları yürütüldü. Elbette her sezon kulübü yönetmek için görev alan yöneticiler de futbolda başarılı olma adına yapılan çalışmalara destek oldular.

Ancak görüldü ki alt yapısı olmayan spor kulüplerinin başarılı olması söz konusu olamazdı.

Yeni Milasspor’da alt yapı çalışmaları istenilen seviyelerde hiçbir zaman olamadı. Kalıcı gelirler için adımlar atılamadı. Kulübün sporcuları için spor tesisi sağlanamadı.

Bugüne kadar profesyonel düşüncelerle istenilen çalışmalar bir türlü yapılamadı.

Alt yapından sporcu yetişmiyorsa, devamlılığı sağlayacak kalıcı gelirler yoksa, sporcunu yatıracak, yemek yedirecek, sportif etkinlikleri planlayacak, toplantılar yapılacak bir kulüp tesisin bulunmuyorsa, sporda başarılı olmak da pek mümkün değildir.

Bir spor kulübünün yöneticiliğini yapmak çok kolay bir iş değildir. Bilgi birikimi gereklidir.

Yani kulübü yönetecek olan isimlerin spor konusunda, kulüp yönetimi konusunda bilgileri ve deneyimleri olması gerekmektedir.

Milasspor’un yönetimine gelenler mutlaka olumlu ve düzgün işleri yapmaya çalıştılar ancak ellerindeki kısıtlı olanakları başarılı olma yolunda kullanamadılar.

Bu yazımı okuyanlar sanmasınlar ki bugüne kadar Yeni Milasspor Kulübünün yönetimine gelen isimleri eleştiriyorum, doğrular da yapıldı yanlışlar da yapıldı; isim vererek hiç kimseyi eleştirmek istemiyorum.

2000 li yıllardan bu yana 20 yıl geçti, Milasspor adına geriye baktığımızda kalıcı bir iş, olumlu bir çalışmanın olmadığını görmekteyiz.

Muğla’nın büyükşehir olması 2015-2016 sezonuna denk geldi, yani bu yıldan önce Milasspor’un aylık 30-35 bin geliri vardı. Bu gelire yöneticilerin katkıları da oldu.

Bir sezonda yaklaşık bazen 700-800 binlere ulaşan harcamalar yapıldı. Şampiyonluklar gelmediği gibi BAL Ligine çıkma adımları bile atılmadı.

Oysa her sezon bu kadar çok harcamalar yerine Milasspor’a sosyal tesisler kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılabilseydi, kalıcı gelirler sağlanabilseydi Yeni Milasspor’un geleceği garanti altına alınabilirdi.

Dedim ya doğrular da yanlışlar da yapıldı, Yeni Milasspor’un yönetimine gelen isimler de mutlaka başarılı olmak, yıllardır özlenen şampiyonluk hasretine son vermek, bir üst liglerde yer almak isterlerdi.

2015-2016 sezonundan sonra Yeni Milasspor’un gelirlerinde oldukça çok düşüşler oldu. Yok denilebilecek seviyelere indi.

Her şeye rağmen bu dönemlerden sonra elde edilen 2 şampiyonluk Yeni Milasspor’un amatör küme ligindeki başarıları arasına girmiştir. Ancak bir üst lige çıkılamadığı için çok fazla bir anlam da ifade etmemiştir.

2019-2020 Sezonu yani içinde bulunduğumuz sezon Yeni Milasspor için bugüne kadar geçecek en zor sezonlardan biri olarak başladı.

Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan olağanüstü genel kurulda hiç kimsenin üstlenmek istemediği kulüp yönetimi için acilen bir kriz yönetimi oluşturuldu ve bu yönetimin idaresi Öcal Yüksel tarafından üstlenildi.

Lige son anda katılım başvurusu yapıldı son anlarda takım futbolcuları oluşturuldu, antrenman ve hazırlık çalışmaları istenilen şekilde yapılamadı ve neticesinde lig mücadelesi de pek başarılı olamadı ve sezonun tamamlanmasına son 3 hafta kala ligde düşme potasında yer alındı.

Dünyayı ve ülkemizi etkisine alan bir salgın nedeniyle tüm dünyada ve ülkemizde spor karşılaşmaları belirsiz bir süreye kadar ertelendi.

Corana Covit 19 isimli bu hastalıktan kurtulmamız uzunca bir süreyi alacak gibi görülüyor. Ancak ülkemizden gelen salgınla mücadele haberleri içimizi ısıtmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığımızca alınan koruyucu tedbirlere kesinlikle uymamız ve evde kalmamız gerekiyor. Haziran ayı içersinde ülkemizdeki sportif müsabakalar seyircisiz olarak belki oynatılabilecek.

Yeni Milasspor bu sezon ligde kalabilir diye düşünüyorum ama önemli olan gelecek yıllarda Yeni Milasspor Kulübü başarılı olabilir mi?

İşte bu sorunun cevabını net olarak veremiyoruz.

Mevcut şartlarda ve bu olanaklarla başarılı olmamız hiç mümkün görülmüyor.

İlçemizin Milli Takımı Yeni Milasspor için neler yapılabilir bilemiyorum ancak görülen o ki başarı için sadece yönetime gelen isimlerin çalışmaları yeterli olmayacaktır.

Yerel yönetimlerin, Milaslı işadamlarının, Milas esnaflarının ve halkın da başarı için katkılarda bulunması ve destek olması gerekmektedir.

Yani birlik ve beraberlik içinde profesyonel isimlerce ve profesyonel davranışlarla çalışılması gerekmektedir.

Kulüp yönetimine gelenlerin desteğe ihtiyaçları vardır. Yönetici ve kulüp başkanlarının da birlik ve beraberlik adına herkese hoşgörüyle yaklaşarak kulüp ve sportif çalışmalarında şeffaflıkla hareket etmesi gerekmektedir.

Ülkemizde yaşanan bu salgın hastalık sonrasında şartlar herkes için zor olacaktır, özellikle de spor kulüplerinin bu anlamda ayakta kalması ne yazık ki mevcut şartlarda hiç kolay olmayacaktır.

Yeni Milasspor’u değerlendirmeye çalıştığımız yazı dizime son verirken salgın sonrası ülkemde ve dünyada insanlık adına her şey güzel olsun dileklerimle yine her zaman olduğu gibi “evde kal Türkiye’m evde kal“ diyorum.

 

 

 

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık