• 09 July 2021, Friday 18:44
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Aşk Grevi

Milas Belediyesi Şehir Tiyatrosu kursiyer öğrencileri tarafından hazırlanan Aşk Grevi isimli tiyatro oyunu 5-6-7-8-9 Temmuz günlerinde Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda Milaslılarla buluştu.

Yönetmenliğini Berkan Cengiz’in yaptığı Savaş Aykılıç’ın yazdığı yönetmen yardımcılığını Özlem Cengiz’in üstlendiği ve Afişlerini Mehmet Nergiz’in yaptığı 2 perdelik tiyatro oyunu pandemi döneminde ilçemiz Milas’ta sahnelenen ilk oyun oldu.

Öncelikle zor günler geçirdiğimiz, salgın bir hastalıkla uğraştığımız böylesine bir dönemde yüzümüzü güldüren bir oyunla karşımıza çıkan MİŞTİ’nin öğrencilerini gönülden kutluyorum.

Uzaktan yakından tiyatro ile hiç ilgisi olamayan farklı meslek gruplarındaki bu insanları alkışlıyorum.

Öğrenmenin yaşı yok derler ya, işte bu güzel kardeşlerimiz bize bu sözün doğruluğunu ispatlıyorlar.

Aşk Grevi pandemi döneminde ortaya konulan bir tiyatro oyunu olarak benden 10 üzerinden 10 aldı.

Oyunda rol alan değerli kardeşlerim oynadıkları rollerin hakkını vermişler.

Özlem Aslan, İlkay Oral, Filiz Oğuzhan, Emre Serin, Uğur Ural, Defne Söztekin, Ersin Öney, İdil Ölçek, Erdal Öney, Atakan Öney, Zilan Yargı ve oyunun hem yönetmeni hem de oyuncusu olan Berkan Cengiz hepinizin emeğine yüreğine sağlık hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 Aşk Grevi oyununu amatörce tiyatroyla uğraşanların bir oyunu olarak değerlendiriyorum.

 Zira Milas’ta profesyonel anlamda tiyatroyla uğraşanların oyunlarını da izlemiş ve çok sıkılmıştık.

Aşk Grevi çok uzun yıllar önce yani günümüzden binlerce yıl önce Ege’de yaşamış tanrıların tanrıçaların bol olduğu bir dönemde geçiyor. Angora isimli bir ülkenin erkekleri komşu ülkeyle savaşa gidiyor… Erkeklerinin savaşa gitmesini istemeyen Angora’nın kadınları doğu ve batı illerinin tanrıçalarının yardımlarıyla erkeklerin barış yapması ve savaşmaması için planladıkları oyunu uygulamaya sokuyorlar ve savaştan dönen erkeklerine Aşk Grevi yapıyorlar. Yani Angora’nın kadınları Angora’nın erkeklerini yanlarına yaklaştırmıyorlar. Böylesine bir davranışı beklemeyen erkek savaşçılar, kadınlarıyla birlikte olmak için her yolu deniyorlar. Sonuçta kadınları yenemeyen erkekler, büyük tanrı Zeus’tan yardım diliyorlar ve  kadınların inadını kırmak için onları öldürmeyi bile düşünüyorlar..

Sonrasında ise…. eh bu kadar oyunu anlatmak yeter diyorum …

Oyunu izlemeye gelen seyirciler oyundan gülerek ayrıldılar diyebilirim.

Bu güzel eğlenceli ancak bir o kadar da anlamlı oyun günümüzden çok çok uzun yıllar önce de geçse yine de günümüze göndermelerin yapılması oyunun farklı bir özelliği olarak ortaya çıkıyor.

Oyunun yönetmeni ve oyuncusu olan Berkan Cengiz’in profesyonel bir tiyatro geçmişi var mı bilemiyorum ama oyunun en profesyonel ve rahat oyuncusu olduğunu söyleyebilirim.

Seyirciyle oyun içinde paslaşması seyirciyi oyunun içine sokması oyunun bir güzelliği olarak karşımıza çıkıyor…

Şahsen ben seyirciyle bütünleşmelerini hiç beklemiyordum…

Özellikle de askerlerin komutanı rolündeki Berkan Cengiz’in söylediği şarkılar da oyuna farklı bir anlam katmış..

Akdeniz Akşamları ve Artık Sevmeyeceğimi yöresel bir şiveyle söyleyen Berkan Cengiz’e şarkılarında bizlerde eşlik ettik.

Pandemi döneminde çok fazla çalışma, prova yapma, birlikte olma olanağı bulamasalar da gönlümüzü ferahlatacak bir oyunla karşımıza çıktıkları ve bizleri güldürdükleri ,tebessüm ettirdikleri için oyunun tüm ekibine teşekkür ediyorum.

Keşke pandemi olmasaydı da bu güzel oyun daha çok seyirciyle buluşabilseydi.

“Aşk Grevi “kadınla erkeğin ayrılmaz bir bütün olduğunu anlatan, geçmişte, günümüzde ve gelecekte yani dünyada insan ırkı var olduğu sürece birbirlerine ihtiyaçları olduğunu ve kadının erkeğin önünde arkasında giden biri olmadığını, erkeğin yanında can yoldaşı olduğunu vurgulayan bir oyun olarak benden alkış aldı..

Hayatlarında ilk kez sahneye çıkan amatör olarak tiyatroyla uğraşan hatta deyim yerinde olursa tiyatronun çırakları konumunda olan değerli oyuncu kardeşlerimi bir kez daha yürekten kutluyor ve alkışlıyorum….

Tiyatroya devam ederler mi yoksa sadece bir oyun oynayarak bu anlarını hayat boyu yanlarında taşırlar mı bilemiyorum ama bu kardeşlerimin ileride MİŞTİ’nin ustaları arasına girebilirler diyorum.

Pandemi sonrası Aşk Grevi’ni yeniden sergilerlerse daha çok seyirciyle buluşabilirler diyorum ve tüm ekibe selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum…

Milas’ta sanat var sanatçı var ancak güzel ve modern bir tiyatro binası yok deyip sözü noktalıyorum…

 

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık