• 09 March 2019, Saturday 12:11
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Yalancı Aranıyor

Uzun bir aradan sonra bu yılın ilk MİŞTİ eseri olan "Yalancı Aranıyor”u, oyunun son günü olan 1 Mart Cuma günü akşamı izleme şansını yakaladım.

Aslında oyunun sahnelenmeye başlandığı  26 Şubat Salı günü ilk gün gösterisini izlemek istiyordum.

Sonrasında bir de dördüncü günü izleyip oyuncuların ilk günü ile son gününündeki izlenimimi sizlerle paylasmak hedefimdi.

Açıkçası oyuncularin ilk gün sahne performanslarıyla son gün performansları arasındaki küçük ayrıntıları yazmak amacındaydım ama, çeşitli nedenlerden dolayı bu isteğimi gerçekleştiremedim.

Yalancı Aranıyor 2 perdelik bir komedi oyunuydu.

Dimitri Psathas tarafından yazılan bu oyun Rüstem Abacı tarafından dilimize çevrilmis.

Oyunun bizlerle buluşmasını Milas Belediyesi saglamış, Necati Eser tarafindan yönetilmis, kostüm ve tasarimda Ozi'nin Atölyesi ve ses, ışık, afişte Mehmet Kaya, oyun için emek ve zaman harcamışlar.

Oyunun sergilendigi 4 gün suresince full dolu olması bir tiyatrosever olarak beni oldukca mutlu etti.

Yalancı Aranıyor’un tam da icinde bulundugumuz yerel seçimler öncesinde oynanabilecek bir oyun olarak MİŞTİ oyuncuları tarafından seçilmesi deyim yerinde olursa tam olarak cuk oturmuş.

Her yerel ve genel seçimler öncesinde seçmenlere verilen seçim vaatlerinin mizahi bir dille aktarıldığı “Yalancı Aranıyor” oyununda rol alan birbirinden kiymetli farklı meslek gruplarına mensup sanatcılarımız, sahne performanslarıyla hem benden hem de oyunu izleyen tüm izleyicilerden tam not aldılar diyebilirim.

Rol dağılımının da oldukça hakkaniyetli ve oyunculara uygun seçilmiş olması, oyunun izleyiciyelerle keyifle buluşmasıni saglamış diye düşünüyorum.

Oyunun konusunu kısaca aktaracak olursam, yeni milletvekili seçilen birinin, kendisi yerine, seçmenlerine yalan söyleyecek ve seçmenlerı oyalayacak bir danışman araması ve bulması üzerine kurulmuş.

Şahsen bu güzel oyunda tüm oyuncuların rollerinin hakkını başarıyla verdiklerini söyleyebilirim.

Ancak oyunun en başarılı oyuncusu olarak, rolüne tam olarak adepte olmuş yalancı danısman Berkan Cengiz olduğunu söylersem diğer oyuncu arkadaşlarım bana darılmazlar inşallah....

Yönetmenimiz Necati Eser'i kutluyorum.

Oyuncu tercihleri on Numara, beş yıldız olmuş.

Ses, mimikler, davranışlar yalancı danışman Berkan Cengiz'le bütünleşmiş...

Yine oyunun milletvekili sevgili meslektasim, arkadaşım Mustafa Ali Demirci, rolünde oldukça başarılıydı, kendisini kutluyorum.

Özellikle oyunun bir yerinde milletvekili rolündeki Mustafa Ali Demirci'nin rol arkadaşları tarafından, “dün akşam neredeydin sana bir türlü ulaşamadık” sorusuna, oyunu izlemeye gelen seyircilerden birinin ismini vererek, “gece kulubündeydik onunla” demesi,  oyuna farklı bir tad, bir dokunuş kattı.

Son günün gece kulübu kurbanı olarak sanatçı arkadaşım Mustafa Ali Demirci tarafından ismimin söylenmesi ile bir an için irkilip, kendimi oyunun bir parçası olarak görmeme neden oldu.

Teşekkürler Sayın Milletvekilim Mustafa Ali Demirci....

Bir tiyatro oyununun izleyicilerle buluşması o kadar kolay olmuyor, günlerce süren provalar, sürekli olarak tekrarlanan sahneler, yorucu günler ve sonrasnda ‘perde’ diyen bu sanatcı dostlarımızı kutlamak gerekiyor.

4 gün boyunca Milaslılarla buluşan ve her oynandığı gün oturulacak yer bulunmayan bu güzel ve anlamlı oyun için tüm MİŞTİ ekibini kutluyorum.

Açıkçası güncel bir oyun olan “Yalancı Aranıyor”dan büyük keyif aldım.

Yalancı Danışman Berkan Cengiz'den dinlediğimiz "Bana yalan söylediler" isimli şarkı da oyuna renk katmış diyebilirim.

Gelelim Yalancı Aranıyorun oyuncu kadrosuna;

Mustafa Ali Demirci, Berkan Cengiz, Nihal Alparslan, Hüseyin Yorulmaz, Hatice Aydogdu, Murat Yıldırım, Özlem Cengiz, Yıldız Demirci, Öznur Özdemir, İnan Aydoğdu, Halime Karaca ve Necati Eser üstlendikleri rollerde, başarılı sahne performanslarıyla profesyonel sanatçılardan çok fazla farkları olmadıklarını gösterdiler.

Elbette profesyonelce bu işi yapanlarla işlerini amatörce, sadece sevgi ve hobi olarak yapanların mukayesesini yapmak doğru bir yorumlama olmaz. Amatör ruhla profesyonel bir çalısma yöntemi ve şevkiyle yapılan islerin başarıyı yakalamasının güzel bir örneği olan Yalancı Aranıyor isimli tiyatro oyunlarıyla 4 gün boyunca bizlerle birlikte olan MİŞTİ ekibini bir kez daha gönülden kutluyorum.

Son olarak sadece oyun oynanırken telefonlarının sesini açık bırakanları ve telefon görüşmesi yapanların uyarılmasına ragmen, davranışlarında ısrarcı olmalarını kınıyorum.

Bir de, belirli yaşın altında, mesela 10 yaş gibi çocukların oyunlara alınmaması taraftarıyım.

Neticesinde bu oyun büyüklere hitap eden bir oyun, küçük çocukların sıkılarak ki haklılar, gürültü etmeleri de son derece doğaldır.

Her zaman, her tiyatro oyunu sonrası söylediğim bir talebi tekrarlayarak yazıma son veriyorum.

Milas'a bir sanat ve kültür merkezi acilen gereklidir diyorum; en çok ta engelli vatandaşlarımızın bu tür etkinliklerden mahrum bırakılmaması dilek ve temennimle birlikte, yeni oyunlarda buluşmak üzere hoşca kalın diyorum...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık