• 30 April 2019, Tuesday 12:06
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

 Münazara Şampiyonları  Ortaokullar’da 23 Nisan, Liseler’de Sabahattin Akyüz Fen Lisesi Şampiyon Oldu...

Milas Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ortaokullar ve liseler grubu arasındaki Münazara yarışmalarının final karşılaşmalarını izledim.

Ortaokullar grubunda finalde Güllük Ortaokulu ile 23 Nisan Ortaokulları, Milas Pomelon AVM’de yapılan yarışmada karşı karşıya geldiler.

Milas Pomelon AVM Sponsorluğu’nda yapılan münazara yarışmalarının ilk finali Ortaokullar arasında yapıldı.

“Teknoloji Mutluluk Getirmez” tezini savunan Milas 23 Nisan Ortaokulu Münazara Takımı rakipleri olan ve “Teknoloji Mutluluk Getirir” tezini savunan Güllük Ortaokulu karşısında, üstlendikleri fikri jüriye daha olumlu ve güzel aktarınca, yarışmayı kazanan taraf oldu.

Öncelikle finalde yarışan her iki ortaokulumuzun Münazara Takımı öğrencilerini kutluyorum. Zira toplum önünde konuşmak oldukça zordur; bu zorluğun üstesinden gelen tüm öğrencileri kutlamak gerekir.

Kazanan Sebahattin Akyüz Fen Lisesi

Aynı gün Milas Halk Eğitim Konferans Salonu’nda yapılan liseler grubu Münazara yarışmasında Milas Sebahattin Akyüz Fen Lisesi ve Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi Münazara Takımlarının yarışmasını izledim.

Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ve okul müdürlerinin de izledikleri liseler grubu Münazara yarışmasında Cumhuriyet Anadolu Lisesi “Yapay Zekâ Zararlıdır”, Sebahattin Akyüz Fen Lisesi ise “Yapay Zekâ Yararlıdır” tezini savunmak için yarıştılar.

3 kişilik münazara grubu öğrencileri beşer dakika konuşarak, aldıkları tezleri jüriye aktarmaya çalıştılar.

Savundukları fikri en doğru ve en iyi şekilde anlatmaya çalışan lise grubu öğrencileri, ortaokullara göre sahnede daha akıcı ve daha olumlu konuşmalar yaptılar.

Münazara yarışmalarında yarışmacılara puan verecek olan jürinin puan kıstası sahnede rahatlık, beden dilini kullanma, zamanı iyi ayarlama, konuşma üslubu ve etkileyici aktarımdı.

Savunulan fikrin ya da tezin doğru olmasından çok o tezin doğru, güzel ve etkili bir şekilde aktarımı önemlidir münazaralarda..

Lise grubu münazara şampiyonasında her iki lisemizin Münazara Takımı öğrencilerini kutluyorum. Her iki grup da sahnede tezlerini başarıyla savundular. Tezlerini savunurken farklı materyal ve araçlardan da faydalandılar.

Sonuçta Edebiyat öğretmenlerinden oluşan Jüri, Sebahattin Akyüz Fen Lisesi’nin Münazara Takımını daha başarılı bularak şampiyon olarak ilan ettiler.

Puan verecek etkili yer Münazara Jürisidir diyorum, bizlere göre farklı bir gözle değerlendirme yapmışlardır herhalde, ancak lise yıllarımda münazaralara katılmış ve lise edebiyat mezunu olarak ben, ne yazık ki Jüriyle aynı görüşte değilim ve bana göre Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi Münazara Takımı öğrencileri sahnede daha rahattılar, daha etkili konuştular ve karşı tarafın tezini de oldukça etkili bir şekilde çürüttüler.

Dedim ya benim ya da münazarayı izleyen, dinleyenlerin görüş ve fikirleri çok önemli değil, önemli olan o münazara yarışmasında puanlamayı yapacak jüridirelbette.

Münazara sonrasında Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal güzel bir konuşma yaparak, her iki lisenin münazara grubu takım öğrencilerini kutladı ve Sponsor Pomelon’un sadece şampiyonlara verdiği ödülü genişleterek, liseler grubunda ikinci olan diğer finalist takımın öğrencilerine de destek oldu.

Ben de bu güzel davranış için Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal’ı ve Münazara Yarışması Liseler grubu yarışmacılarını gönülden kutluyorum.

Bu tür yarışmaların önemli olduğunu ve eğitim sezonunda sık sık düzenlenmesi gerekliliğini bir kez daha ifade ederek emeği geçen herkesi kutluyorum.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık