• 31 May 2017, Wednesday 19:51
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Nebi Uslu Tiyatro Şenliği Ödül Töreni

Yaşadığımız Günler / Hüseyin AÇAR

İlçemiz Milas’ta tiyatronun sevilmesi ve yaygınlaşmasına öncülük etmiş isimlerden, “Milas’ın Orhan Boran’ı” olarak tanınan MİŞTİ’nin kurucularından biri olan Milas Lisesi Tarih Öğretmeni Nebi Uslu’nun anısına her yıl geleneksel olarak yapılan Tiyatro Şenliği’nin 8’incisinin son oyunu olan “Garibiz”, Milas Final Temel Lisesi Tiyatro Topluluğu tarafından 26 Mayıs Cuma günü sahnelendi.

Yönetmenliğini Yankı Büyükkaraca’nın yaptığı ve madde bağımlısı bir gencin dramının anlatıldığı oyunda Kaan Ant Arıtepe, Mihriman Kumaş, Gürkan Şamlı, Hilal Yiğit, Büşra Yarar, Melisa Demirci, İlayda Oyuk, Duygu Karakaya ve İbrahim Soyuer rol aldılar.

Milas Final Temel Lisesi tarafından sergilenen iki perdelik oyunun ilk bölümünde “kafalarına göre takılan gençler”in yaşamlarından bir kesit komedi şeklinde anlatılmış ve ikinci bölümde ise madde bağımlısı bir gencin aile-çevre ilişkileri dramatik bir şekilde sahnede anlatılmaya çalışıldı.

Öncelikle, Şenlik’te daha önce oynanan 3 oyunla ilgili olarak yaptığım değerlendirmede, gençlerimizi cesaretlendirmek ve desteklemek ve onların yanında olduğumuzu göstermek adına yazdıklarımı, bu oyun için de tekrar belirtmek isterim.

Sahnede sergileyecekleri bir oyun için gece gündüz demeden çalışan, tiyatroya ve sanata sevdalı bu gençlerimiz bir kez daha kutlamak istiyorum.

Oyunda rol alan tüm genç kardeşlerime teşekkür ediyorum. Özellikle de oyunun başrollerinden birinde olan Kaan Ant Arıtepe’yi ayrıca kutluyorum. Üstlendiği çok farklı rolde kendisini oldukça başarılı bulduğumu vurgulamak isterim. Genç ve tiyatroda deneyimsiz genç bir kardeşimiz, toplum içinde pek kabul görmeyecek bir rolde bana göre başarılı bir sahne performansı gösterdi.

 

Nebi Uslu Tiyatro Şenliğimizin Sekizincisinde oyunların tamamlanması sonrasında 28 Mayıs Pazar günü Şenliğin ödül töreni yapıldı. Ödül Töreni öncesinde Milas’ta tiyatronun yaşaması için mücadele eden Milas Lisesi Tarih Öğretmenimiz Nebi Uslu’nun hayatı, tiyatroyla tanışması, Milas’ın tiyatro ile buluşması bir sinevizyon gösterisi ile anlatıldı.

2009 yılında vefat eden MİŞTİ’nin kurucularından Milas tiyatrosunun usta ismi Nebi Uslu, anısına düzenlenen Tiyatro Şenliği ile bir kez daha hatırlandı anıldı, anıları yaşatıldı.

Ancak gönül isterdi ki, anısına düzenlenen anma ve ödül gecesi daha kalabalık olsun.

4 gün üst üste farklı lise gruplarımızın oynadıkları oyunlardaki izleyici kalabalığı, ne yazık ki bu değerli ve usta tiyatrocumuzun anma gecesinde yoktu.

Konu ile ilgili yazılacak ve anlatılacak çok şey olmasına rağmen, yine hiç kimseyi vefasızlıkla suçlamadan; gelenler de gelmeyenler de sağolsun diyelim.

Nebi Uslu’yu anma ve ödül gecesinde lise yıllarından kendisinin öğrencisi olan; sanata, tiyatroya ve spora her zaman destek olan ve olmaya da devam eden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediyesi Meclis Üyeleri ve tiyatroya gönül vermiş gençlerimiz ve büyüklerimiz Nebi Hocamızın Anma gecesinde yer aldılar.

 

Ödül Töreni

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nde Jüri Üyesi olarak görev yapan isimler Kenan Yıldırım, İlker Erçman ve Ziba Türk, 4 lise topluluğunun sahneledikleri izleyerek bir değerlendirme yaptılar. Tiyatro kriterlerine göre oyunların-oyuncuların değerlendirmesi ile ilgili olarak olumlu veya olumsuz bir eleştiri yapmak sanıyorum ki şahsıma düşen bir görev değildir. Neticesinde ben ne bir tiyatro eleştirmeniyim ne de tiyatro kriterleri ile ilgili bilgilere sahibim. Bu nedenle verilen ödüllerin ne kadar doğru ya da ne kadar yanlış olduğu konusunda bir fikir yürütmem de uygun olmaz.

Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nde oyunlarını sahneleyen Cumhuriyet Anadolu Lisemize (Kaç Baba Kaç), Teknik ve Mesleki Anadolu Lisemize (Zühtü’nün Dolapları), Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisemize (Hastalık Hastası) ve Özel Final Temel Lisemize (Garibiz) bu yıl ki Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’ne katılarak oyunlarını başarıyla sergiledikleri için bir kez daha teşekkür ediyorum ve oyunların bizlerle buluşmasında emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.

 

Ödüller

En İyi Dekor ve Kostüm- Özlem Beytur, “Hastalık Hastası”, Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu- Gizem Çaldır, “Hastalık Hastası”, Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncular- Mehmet Sarı, “Hastalık Hastası”, Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi ve Cemal Uysal, “Kaç Baba Kaç”, Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi

En İyi Kadın Oyuncu- Emine Derin, “Hastalık Hastası”, Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi

En İyi Erkek Oyuncu- Süleyman Dinç, “Hastalık Hastası”, Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi

En İyi Teknik Masa- Volkan Demitaş ve Yankı Büyükkaraca, “Garibiz”, Milas Final Temel Lisesi

Jüri Özel Ödülü- Uslu Ailesi

Nebi Uslu Tiyatro Şenliğinin ödül töreninde Jüri üyeleri, En İyi Oyun ve En İyi Yönetmeni ödüllerinin verilmediğini belirttiler.

 

Milas Modern bir Kültür

Merkezini hak ediyor

Bu sene Sekizincisi düzenlenen Nebi Uslu Tiyatro Şenliğinde bir kez daha net olarak fark edildi ki, Milas’a acil olarak bir tiyatro salonu yapılmalıdır. Yapılacak olan modern tiyatro salonunda engelli vatandaşlarımızın da oyunları izleyebilmeleri için gereken düşünülmelidir.

Tiyatronun bir kültür olduğu unutulmamalıdır.

Oyunların izlenmesinde alınacak bazı basit ama önemli tedbirler oyun öncesinde seyircilere aktarılmalıdır. Oyunları izlemeye gelecek olan tiyatroseverlerin de uyması gereken kurallar olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Sekizinci Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nin yeni sezonda daha kalabalık liseler grubu tiyatro gösterileri ile Milaslılarla buluşması dileklerimle sanata ve tiyatroya gönül vermiş, 4 gün boyunca sahnede heyecanlarını ve sevgilerini bizlerle oyunlar vasıtası ile paylaşan genç kardeşlerimi bir kez daha kutluyorum.

Nebi Uslu Hocamızı saygı, sevgi ve rahmetle anıyor ve Milas’ta tiyatro sevdası adına atılan çabaların boşa gitmediğini görmekten dolayı mutlu olduğumu vurgulamak istiyorum.

Dokuzuncu Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nde yeniden buluşmak üzere sevgiler ve saygılar sunuyorum.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık