• 10 May 2018, Thursday 18:57
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

MİŞTİ, Zamazingo ile “Merhaba” dedi

Yaşadığımız Günler / Hüseyin AÇAR

1990 yılında temelleri atılan ve Milas’ta güzel oyunlara imza atan Milas Belediyesi Şehir Tiyatrosu, eski oyuncuları ile ilk kez 2, 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde Milaslılarla yeniden buluştu.

Aziz Nesin’in köşe yazıları, şiir ve öykülerinden derlenerek sahneye aktarılan oyunda ülkemizin içinde bulunduğu toplumsal siyasi ekonomik ve sosyal durum mizahi bir dille sergilendi.

Yönetmenliğini Necati Eser’in üstlendiği oyunda Mustafa Ali Demirci, Hüseyin Yorulmaz, Nihal Alparslan, Hatice Aydoğdu, Ali İhsan Yavaş, Zafer Gezer ve Cemal Uysal rol aldılar.

Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonunda 2 Mayıs Cuma günü ilk kez izlediğim oyunu, açıkçası çok merak ediyordum. Uzun bir süredir MİŞTİ oyunlarını Milas’ta sahneleyen Dağlar Uygur’dan sonra MİŞTİ yoluna nasıl ve kimlerle devam edecek diye endişeleniyordum.

Yıllar yıllar önce Milas’ta MİŞTi’nin ilk oyunlarından bazılarını izleme şansı bulmuştum. Harputta Bir Amerikalı, Buzlar Çözülmeden gibi bu oyunlarla diğer bazı oyunlarda sevgili meslektaşlarım Mustafa Ali Demirci ve Hüseyin Yorulmaz’ı da o dönemlerde sahnede izlemiş ve alkışlamıştım.

Zamazingo’da müziklerde Yunus Altun, Kareografide Müzeyyen Mete, Ses ve Işıkta Mehmet Kaya, vokallerde ise Hanife Turhan ile Emre Sözen görev yaptılar.

30 yıllık ulu bir çınar olan MİŞTİ’nin kuruluşundan bu yana dramdan komediye farklı oyunları Milaslılarla buluşturması ve Milas’ta tiyatro adına olumlu ve güzel çalışmaları yapması sanıyorum ki alkışlanacak ve takdir edilecek bir durumdur.

MİŞTİ sahnesinde eşiyle tanışıp evlenen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın, sanata tiyatroya verdiği destek ise Milas’ta bu tür sanatsal kültürel faaliyetlerin yapılmasında etkili bir rol oynamaktadır.

Gelelim Zamazingo oyununa … Etkili ve zaman zaman dramatik mesajlar içeren oyunda yer yer komedi unsurlarına da yer verilmişti. Benim ve oyunu izleyenlerin katıla katıla güldükleri o bölümlerden biri de, bir çocuk doktorunun küçük bir çocukla karşılıklı konuşmalarının olduğu “Bu ne?” idi. Durum oldukça güzel bir şekilde sahnede yansıtıldı ve başarılı bir şekilde izleyicilere aktarıldı.

Yine oyundan bir skeçte öğretmenin öğrencilerine derste Ahlak’ı anlatmaya çalışması, hepimizi hem düşündürdü hem de bol bol güldürdü.

Oyunun geneline baktığımız zaman ülkemizin içinde bulunduğu toplumsal, siyasi ve ekonomik alanlarda yaşantılarımız oyuncular tarafından başarılı bir şekilde sergilendi.

2 aylık bir sürede hazırlanan bu oyun için ne kadar büyük bir çaba ve emek harcandığını bilmem anlatmama gerek var mı?

Tecrübeli ve yeni oyuncularıyla sahneye çıkan MİŞTİ’yi bu güzel oyun için kutluyorum.

Eski oyuncular kadar bu oyunun sahnede başarılı bir şekilde sahnelenmesinde yeni oyuncuların da payı olduğunu söylemek istiyorum.

Milas Şehir Tiyatrosu’nu bir Aziz Nesin derlemesiyle sahnede görmek oldukça keyifli ve eğlenceliydi.

Bu anlamda, yönetmeninden ses teknisyenine, ışıkçısından koordinatörüne, yönetmeninden oyuncularına kadar tüm MİŞTİ ekibini gönülden kutluyor ve MİŞTİ’ye merhaba diyorum.

Son olarak da, her zaman ki gibi Milas’ın ve Milaslıların acilen bir ‘Kültür ve Sanat Merkezi’ne ihtiyacı olduğunu yerel makamlara bir kez daha duyuruyorum.

Milas’fa tiyatroyu tiyatro salonunda izleme keyfini umarım bir gün yaşarız ...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık