• 09 February 2018, Friday 18:18
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Ustalara Saygı: Barış Manço ve Cem Karaca

Yaşadığımız Günler / Hüseyin AÇAR

Türk müziğinin 2 dev ismi, ölüm yıldönümlerinde Milas’ta yapılan 2 etkinlikle anıldılar. Şubat 1999 yılında kaybettiğimiz Barış Manço ile 2004 yılında kaybettiğimiz Cem Karaca unutulmadılar.

Geçtiğimiz günler içerisinde Milaslı müzikseverler, bu iki güzide sanatçımızın sevilen şarkılarının seslendirildiği konser ile onları tekrar anarak şarkılarını hepbirlikte söylediler.

İlk konser etkinliği 2 Şubat Cuma günü Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası tarafından gerçekleştirildi. Anadolu Rock Müziğinin usta sanatçıları Barış Manço ve Cem Karaca, dillerden düşmeyen şarkıları ile tekrar hatırlandı.

Antalya’dan Milas’a Muğla Büyük Şehir Kent Orkestrasının solistliği için gelen Ümit Burak Tekinay, Hale Ciğer ve Alperen Eren Yeşilyurt,  Barış Manço ve Cem Karaca şarkılarını söylediler ve son derece başarılı oldular.

Ne yazık ki böylesine anlamlı ve üstelik de ücretsiz olan, ülkemizin dev sanatçılarından ikisinin ölüm yıldönümleri nedeniyle düzenlenen konsere Milaslı müzikseverlerin ilgi göstermemesi beni son derece üzdü.

Konserin başladığı anlarda boş olan salon daha sonra dolsa da açıkçası ne beni ne de bu konseri veren sanatçı dostlarımızı mutlu etmedi.

Ancak bu konseri profesyonel bir orkestranın profesyonel sanatçılarının vermesi konserin ciddiyeti konusunda çok önemliydi. Şahsen ben ve bu konser için salona gelenler Barış Manço ve Cem Karaca’nın dillerden düşmeyen klasik şarkılarını tekrar dinlemekten büyük keyif aldık. Zaman zaman sahnedeki sanatçılarımıza bildiğimiz şarkılarda eşlik ederek ülkemizin çok sevilen iki sanatçısının asla unutulmayacak ve yeri kolay kolay dolmayacak eserlerini büyük bir keyifle dinledik.

Muğla Büyükşehir Kent Orkestrasına ve Barış Manço - Cem Karaca şarkılarını tekrar bizimle buluşturan sanatçılarımıza gönülden teşekkür ediyorum.

1999 yılı Şubat ayında kalp krizinden vefat eden Barış Manço, 1943 yılında İstanbul’da doğmuştu. 1958 yılında sahne hayatına başlayan Manço, 1990 yılında Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştü.

200’den fazla eseri bulunan Barış Manço ülkemizin müzikteki sanat elçisiydi. Eğitici ve öğretici televizyon programlarıyla hayatımıza giren Barış Manço özellikle çocuklar tarafından da çok sevilen bir sanatçıydı.

Barış Manço ile aynı kaderi paylaşan değerli sanatçı, Türk Rock Müziğinin efsane ismi Cem Karaca da Şubat 2004 yılında vefat etti. 1945 İstanbul doğumlu olan sanatçımız unutulmayan şarkıların unutulmayacak ismi olarak Barış Manço ile birlikte daima gönüllerimizde yaşayacak.

 

Ada Müzik’ten “Efsanelere Saygı Konseri”

Milas Ada Müzik Organizasyonu olan Ustalara Saygı Konseri Milas’ta 5 Şubat Pazartesi günü yapıldı.

İlk konserin aksine ikincisi yapılan Barış Manço, Cem Karaca şarkılarının söyleneceği konsere Milaslılar büyük ilgi gösterdiler.

Yine ücretsiz olan bu konserin bu kadar büyük ilgi görmesinin nedeni, sanıyorum ki Ada Müzik’te Müzik Eğitimi alan çocuklarımızın ve gençlerimizin konser sahnesinde yer almalarıydı. Bu çocuklarımızın aileleri, yakınları, tanıdıkları ve arkadaşları ve de elbette hem Barış Manço’yu hem de Cem Karaca şarkılarının amatör bir grup tarafından nasıl seslendirileceğini izlemek isteyen müzikseverler tarafından salonun doldurulması beni şaşırtmadı.

Barış Manço ve Cem Karaca’yı Ada Müzik bizlere nasıl anlatacak, şarkılarını kimler söyleyecek merakı ile konsere gittim. Elbette ilk konserde profesyonelleri dinledik ve farklı bir tat aldık. İkinci konserde bu tadı alıp almayacağımızı merak ediyordum.

Konserin ilk bölümlerinde Ada Müzik Orkestrası eşliğinde önce Barış Manço şarkılarını dinledik.

Barış Manço’nun kıyafetlerini, takılarını, saç stilini ve konuşmalarını görsel olarak sergileyen ve konserin solistliğini de üstelenen Selim Türkoğlu, Barış Manço şarkılarında oldukça başarılıydı. Aynı ismi konserin ikinci bölümünde bu kez Cem Karaca şarkılarında dinledik. Her iki sanatçımızın şarkılarını başarıyla söyleyen Selim Türkoğlu’na teşekkür ediyorum.

Konserin orkestra şefliğini İbrahim Başpınar üstlenmişti. Aynı zamanda Ada Müzik Organizasyonunun da yapımcısı olan İbrahim Başpınar, Bafa Ortaokulu Müzik Öğretmeni olarak görev yapıyor.

Sunuculuğunu Rabia Sude Korucu isimli genç bir öğrencimizin üstlendiği Barış Manço ve Cem Karaca şarkılarının söylendiği konseri başarılı bulduğumu belirtmek isterim.

Ada Müzik’te eğitim alan çocuklarımızın ve gençlerimizin sahne aldığı Barış Manço ve Cem Karaca şarkılarının seslendirildiği konserin sonunda Milas Belediye Başkan Vekili Faik Karagöz, konserin bizlerle buluşmasında emeği ve katkısı olan İbrahim Başpınar’a, konserin solistliğini üstlenen Selim Türkoğlu’na ve konserin ses düzeninin yapımcısına teşekkür anlamında çiçek vermesi konserin en güzel tablolarından birini oluşturdu.

Ülkemizin sanattaki efsane isimlerinden Barış Manço ve Cem Karaca’nın şarkıları ile Milas’ta yeniden buluşmak oldukça anlamlı ve çok güzeldi. Unutulmaz ve unutulmayacak şarkılarıyla hayatımızı anlamlandıran ve renklendiren Barış Manço ve Cem Karaca’yı ölüm yıldönümlerinde böylesine güzel iki etkinlikte Milas’ta anmak ve hatırlamak şarkılarıyla yeniden buluşmak hatta şarkılara eşlik etmek onlara verebileceğimiz en güzel vefa örneği oldu.

Sizleri unutmayanlara ve unutturmayanlara selamlar saygılar …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık