• 14 June 2017, Wednesday 19:53
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

‘Karya Tiyatro Festivali’ sona erdi

Milas Karya Tiyatro Atölyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tiyatro şenlikleri, 9 Haziran Cuma günü “Kara Kedi” isimli kapanış oyunuyla tamamlandı.

1 Haziran Perşembe günü “Berber” isimli oyunla başlayan “Karya Sanat Atölyesi Tiyatro Festivali, “Kara Kedi” ile noktalandı.

 

Kara Kedi

Öncelikle “Kara Kedi” oyunu ile yazımıza başlayalım.

Şenliğin açılış oyunu “Berber”i daha önceki yazımızda anlatmış ve oyunun izleyenler tarafından beğenildiğini belirtmiştim. Tatlı bir mahalle komedisi olan oyun ile ilgili duygularımı ve düşüncelerimi bu oyun daha fazla seyirci tarafından izlenmeliydi diye bir kez daha belirtmek istiyorum.

Oyunun yönetmeni bize söz verdi. Eylül, Ekim aylarında “Berber”i bir kez daha oynayacağız dedi. Dağlar Uygur, verdiği sözleri tutar.

 

Gelelim “Kara Kedi” oyununa …

Ali Cem Yakabaşı, Onurcan Onat, Deniz Kara, D. Berra Harçvuran, Miray Şığva, Berke Yusuf Demir, Asena Yücel, Mehmet Sarı, Irmak Özağaç, İrem Çetinceviz, Fatma Nur Ergül ve İpek Başak Karakum, oyunda rol alan genç yetenekler olarak bana göre başarılı bir sahne performansı gösterdiler.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Dağlar Uygur, Yardımcı yönetmen Cansu Akbaş, Teknik Masa Mert Tireli ve oyunun başarılı bir şekilde bizlere yansıması için görev yapan Karya Tiyatro Atölyesi’nin diğer tüm çalışanları, hepinizi kutluyorum.

Oyun, ‘kara kediler’in uğursuz olduğuna inananlara, bu tür saçma ve batıl inanışlarla kendinizi avutmayın mesajını veriyor.

“Kara kedileri rahat bırakalım, onların diğer renkli kedilerden hiç farkı olmadığına inanalım” mesajı, oldukça güzel verilmiş oyunda.

Oyunun konusu, babalar ve kızları üzerine kurulmuş.

Malum ya babalar, kızları için hep olumlu ve güzel örnekler olmuştur. Babalar ve kızları arasında özel ve çok güzel bir sevgi vardır.

İki kız babası olarak ben, her zaman bu sevgiyi kızlarımla yaşadım. İşte oyunun asıl konusu da bu.

 

Babalar ve Kızlar …

Erkek Çocuklar sevilmiyor mu diye düşünenler olabilir, elbette evlatlar arasında ayrım olmaz ama ne derler bilirsiniz: Erkek çocuğu siz seveceksiniz, kızlar kendilerini zaten sevdirir.

Neyse, konuyu fazla dağıtmayalım … Dağlar Uygur yine güzel bir oyun yazmış. Hem Berber’de hem de Kara Kedi’de oynayacak yeni yüzler bulmuş.

9 Haziran Cuma günü Kara Kedi’yi izledim.Oyunun ikinci günü salon tamamen dolmuştu.

Milaslılar tiyatroya sevdalı ve tiyatro oyunlarını izleme konusunda oldukça tecrübeli olmuşlar.

Kara Kedi’nin sahnedeki oyuncularının hepsi, sanıyorum ki yine ilk kez profesyonel anlamda sahneye çıkmışlardı. Karya Sanat Atölyesi’nin bu yeni yüzleri de eskileri gibi heyecanlı, gözleri ışıl ışıl ve bir o kadar da heyecanlıydılar.

Sahnedeki bu yeni isimlerini şahsen tanımıyorum.

Kara Kedi oyununda rol alan Mehmet Sarı isimli kardeşimi, oyundaki rolünde beğendim. Üstlendiği rol, oyuna hareket, renk ve sıcaklık getirmiş. Mehmet Sarı kardeşimi sporcu kimliği ile tanımış ve halterde Atina’da elde ettiği ‘Avrupa İkinciliği’ni Milaslı sporseverlere duyurmuştum.

Ayrıca ilk kez kendisini, Nebi Uslu Tiyatro Şenliğinde Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi oyunu olan Hastalık Hastası’nda izlemiştim.

Bu oyundaki rolü ile de Mehmet Sarı, En İyi Yardımcı Oyuncu ödülünü bir arkadaşı ile paylaşmıştı.

Kara Kedi, sıcak sevimli ve güzel bir oyun olarak izlendi.

Oyunun son perdesi ile de Milas Karya Atölyesi Tiyatro Festivali sona erdi.

Kapanış konuşmasını, açılış konuşması gibi yine oyunların yazarı ve yönetmeni Dağlar Uygur yaptı.

Tiyatroya destek verenlere teşekkür eden Dağlar Uygur’a bir teşekkür de Tiyatro Salonunun demirbaşı olan güzel bir sarman kediden geldi. Kediler adına gelen teşekkür oldukça anlamlıydı.

Renkleri nasıl olursa olsun bütün kediler ve diğerleri bizlerin en cana yakın dostlarımız değiller mi?

Dağlar konuşurken sahneye çıkan bu sevimli kedi salondaki herkesi güldürdü.

Kara Kedi Tiyatro oyununu izleyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı, oyunun sonunda sahneye davet eden Uygur, verdiği destek için Başkan Tokat’a bir buket çiçekle teşekkür etti.

Bu yıl ki Tiyatro Festivalinin ana sponsoru Milas Bilim Lisesi olmuştu. Bilim Lisemizin tüm idarecilerini kutluyorum.

 

Çocuklar unutulmadı

Dağlar Uygur, Karya Tiyatro Atölyesi’nin güzel ve yakışıklı çocuklarını Milas’ın diğer çocukları ile tiyatro oyunlarında bir kez daha yakınlaştırdı.

Kirli Krallık, Cin Gibi Oyun, Şişe, Şenlik, Çirkin Ördek Yavrusu, Kralın Sevgisi, Fareli Köyün Kavalcısı, 5 F ve 3 F, Antik Yunan Hikayeleri ve İki Masal Bir Son isimli çocuk oyunlarıyla bir hafta süreyle Milas’ta adeta bir Tiyatro Fırtınası estiren Dağlar Uygur ve Karya Tiyatro Atölyesi’ne Sanat, tiyatro ve Milaslılar adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

“Işıklar Kenti, Medeniyetlerin Başkenti Milas”, güzellikleri her alanda yaşıyor ve yaşatıyor.

Bilimde, sporda, sanatta, kültürde, festivalleri, şenlikleri, fuarları ve sportif etkinlikleri ile adını her zaman gündemde tutan Milas öyle sanıyorum ki artık çok daha özel ve güzel şeyleri hak ediyor:

Engelli vatandaşlarımızın da eğlenebileceği, mutlu olacağı daha modern bir tiyatro salonu, bir kültür merkezi, daha rahat koltukları olan bir Açık Hava Tiyatro Salonu, yüzme havuzu olan modern bir spor salonu -ki en yakın zamanda böylesine şık rahat ve güzel bir salon Milas’ta hizmete tarafından açılacak- ...

Sanatın, kültürün, sporun her zaman yanında olan ve bu etkinlikleri Milas’ta Milaslılarla buluşturan herkese; emekleri, çabaları, yorgunlukları ve mücadeleleri için bir kez daha teşekkür ediyor ve hepsini kutluyorum.

Sanat, kültür, tiyatro ve spor yaşamınızdan hiç eksik olmasın …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık