• 29 May 2017, Monday 19:39
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

‘Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’

Yaşadığımız Günler / Hüseyin AÇAR

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’ne Milas’ın 4 Lise Tiyatro Ekibi katıldılar. Milas Toplantı ve Düğün Salonunda sergilenen tiyatro oyunlarına ilgi her sene olduğu gibi bu sene de oldukça yoğun oldu. Ancak bu sene oynanan oyunlarda izleyiciler adına yine bazı sıkıntılar vardı. Özellikle belirli yaşın altındaki çocukları ile oyunları izlemeye gelen aileler, cep telefonlarını açık unutan izleyiciler, sandalyeleri ile gürültü yapanlar olmasa oyunları çok daha farklı izleyebilme şansına kavuşacaktık.

Her neyse bu sıkıntıları, öyle sanıyorum ki tiyatro oyunlarına gide gele aşacağız herhalde.

Bu yıl yapılan Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nde ilk oyunu 23 Mayıs Salı günü Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tiyatro Ekibi sergiledi. Oyunların ilk günü olması sebebiyle midir yoksa Milas’ta tiyatroya duyulan özlemden dolayı mıdır bilemiyorum ama ilk gün salon oldukça doluydu.

Bu yıl yapılan Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nde oyunları izleyen ve şenlik sonunda 4 oyunla ilgili değerlendirme yaparak sahnede oyunlarda rol alan tiyatro ve sanat sevdalısı gençlerimizi yüreklendirmek adına onlara verilecek ödülleri belirleyecek olan Jüride; Tiyatro, Sinema, Dizi Oyuncuları, Oyun Yazarı ve Yönetmeni üç isim: Kenan Yıldırım, İlker Açman ve Ziba Türk yer aldılar.

 

“Kaç Baba Kaç”

Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tiyatro Ekibinin oyununun adı “Kaç Baba Kaç” ve kalabalık bir oyuncu kadrosu ile oynanan bu oyunu keyifle izlediğimi belirtmek isterim. 23 Mayıs Salı günü oynanan oyunda rol alan öğrencilerimiz Ali Cem Kılınç, Hasan Onur, Batuhan Gülçen, Şefika Dağ, Ayböke Korkmaz, Eylem Kurum, Osman Ambarcı, Ayşe Karaşahin, Osman Çandır, Cemal Uysal, Yıldız Erol, Yağmur Yeniadım bana göre oyunun hakkını vermişlerdir. Oyunun yönetmenliğini Erdem Katırcı isimli lise öğrencimiz yapmış.

Ray Cooney’in yazdığı 2 perdelik bu komedi oyununda Cumhuriyet Anadolu Lisesi oyuncularını başarılı bulduğumu belirtmek isterim. Zaman zaman sahnede heyecanlanan bu gençlerimiz oyunda üstlendikleri rollerde heyecanlarına rağmen başarısız olmadılar.

Tiyatroyu seven tiyatro ve sanatla ilgilenen bu gençlerimizi yüreklendirmek ve onlara destek olmak gerekiyor diye düşünüyorum. Bizler birer sanat ve tiyatro eleştirmeni değiliz, bu nedenle amatörce ama severek sahneye çıkan gençlerimizin her zaman yanındayız ve yanlarında olmaya da devam edeceğiz.

Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tiyatro Ekibinin oynadığı “Kaç Baba Kaç”ın konusu bir hastanede geçiyor.

Gençlik yıllarında Hastanedeki bir hemşire ile gönül ilişkisi yaşayan ancak bu hemşireden çocuğu olduğunu bilmeyen hastane doktoru David’in yıllar sonra tekrar hastaneye çıkagelen ve yanında 18 yaşındaki oğlunu da getiren hemşire ile olan ilişkisini, evlendiği eşinden saklama telaşı içine düşerek yalan üzerine yalanlar söylemesine dayalı oyun sanıyorum ki oyunu izlemeye gelenlerin de beğenisini kazanmıştır.

 

“Zühtü’nün Dolapları”

24 Mayıs Çarşamba günü Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nin ikinci oyununu izledim. Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eski adıyla Endüstri Meslek Lisesi’nin Tiyatro Ekibinin sergilediği oyunun adı “Zühtü’nün Dolapları”ydı.

Oyunun Yazarı ve Yönetmeni Derya Çelebi, oyunda rol alan öğrencilerimiz Yüksel Tahsin Işık, Ali Yener, Ece Çaygeç, Kemal Kürşad Eker, Hüseyin Avcı, Duygu Çetin, Ünal Buğra Ölmez ve Mertcan Küçüker oyunun başarılı bir şekilde izleyici ile buluşması için sahnede gerekenleri yaptılar.

Aylarca oynayacakları bu oyunlar için derslerinin ve sosyal hayatlarının dışında üstlendikleri rollerin hakkını verebilmek adına çalışan, günlerce provalar yapan bu gençlerimizi medeni cesaretleri, tiyatro ve sanat sevgileri için kutluyorum.

“Zühtü’nün Dolapları” oyununun konusu ise şöyleydi: Bir spor kulübünün başkanının kendinse yardımcı olması için yanına aldığı Zühtü isimli kişinin, başkanı içine düştüğü çıkmazdan kurtulabilmek için söylediği yalanlar, çevirmeye çalıştığı dolaplar ...

Yaklaşık bir saat süren bu oyunda EML’nin genç oyuncularını oldukça heyecanlı gördüm. Elbette kendilerinden profesyonel tiyatrocuların sahnedeki performanslarını beklemiyorum. Kimsenin de bu gençlerimizi bu şekilde değerlendireceklerini sanmıyorum.

Önemli olan gençlerimizin sanata, tiyatroya, spora ve insan ilişkilerine verdikleri değerlerdir.

Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nin de temel amacı da, sanata ve tiyatroya sevdalı olan gençlerimizin tiyatro sevdasını ve heyecanını yaşatmaktır.

EML Tiyatro Ekibimizi ve onların bu sevgisini paylaşarak kendilerine destek olan öğretmenlerini ve ailelerini kutluyorum.

 

“Hastalık Hastası”

Nebi Uslu Tiyatro Şenliği’nin üçüncü oyunu, 25 Mayıs Perşembe günü Milas Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi Tiyatro Ekibi tarafından sergilendi.

İngiliz Tiyatrosunun önemli oyun yazarlarından Molier’in yazdığı ve kendi hayat öyküsünü anlattığı bu 2 perdelik komedi-dram karışımı oyunda Süleyman Dinç, Emine Derin, Gizem Çaldır, Asena Yücel, Sezen Nur Koca, Halit Can Şipal, Burak Can Topluoğlu, Ali Osman Kaya, Mustafa Yıldırım, Mehmet Sarı, Yaşar Cengiz Çakır ve Mustafa Omag rol almışlar.

Oyunun yönetmenliğini ise, önceki yıllarda Şenliğe katılan oyunların başarılı yönetmeni Özlem Beytor yapmış.

Tiyatro Şenliğimizin üçüncü oyunu olan “Hastalık Hastası”nda Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi’nin genç oyuncuları oyunun hakkını vermişler. Bu zor oyunu başarıyla oynadıklarını söyleyebilirim.

Dekor ve kostüm anlamında ilk oyunla bu oyunun göze daha fazla göründüğünü de söylemek istiyorum.

Yine net olarak söyleyebilirim ki, her üç oyunda da gençlerimizin heyecanları ön plandaydı. Ancak yine üç oyunda da gençlerimizin hevesleri arzuları istekleri tiyatro sevgisi adına oldukça güzeldi.

Nebi Uslu Hocamız adına bu yıl sekizincisi düzenlenen Tiyatro Şenliğimizin, bu yazıyı yazdığımda henüz sahnelenmemiş son oyunu olan ve Milas Final Temel Lisesi tarafından oynanacak “Garibiz” oyunuyla ilgili duygu ve düşüncelerimi ve Nebi Uslu Hocamızın Tiyatro Yaşamı ve Sanat Sevgisini, Yaşadığımız Günler başlıklı köşemde bir başka gün yayınlayacağım.

Sanata ve Sanatçılara destek olan herkese teşekkür ediyorum.

Ve Gençlerimizi tiyatroya olan sevgi ve sevdalarından dolayı kutluyorum ...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık