• 25 June 2019, Tuesday 9:00
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Dünya Şampiyonu Milas’ta Yaşıyor

Bugün uzun süre ara verdiğimiz taraftarın sesi köşe yazıma Milaslı bir dünya şampiyonunu sizlere tanıtarak başlıyorum.

Bu dünya şampiyonumuzu ne yazık ki yeni nesiller pek tanımıyor. Belki de hata bizde biz köşe yazarları spor muhabirleri şampiyonumuzu yeteri kadar yeni nesillere tanıtamadık herhalde…

Bugün hala sporla iç içe olan adı bir Güreş Eğitim Merkezine verilen Avrupa ve Dünya Şampiyonu Milaslı güreşçimiz Mehmet Güçlü ata sporumuz güreşte yıllarca milletimizi ulusal ve uluslar arası alanlarda başarıyla tanıtmıştır.

1952 Milas doğumlu dünyaca ünlü yıllardır güreş milli takımızın değişmez ismi olmuş başarılarıyla ünü Avrupa ve dünyaya taşmış Mehmet Güçlü serbest güreşle bu spora adım atmıştı.

1968 yılında mindere çıkan Mehmet Güçlü 1970 yılında serbest stilde gençlerde 90 kg da Balkan ve Avrupa Şampiyonu oldu.1971 yılında İzmir’de düzenlenen Akdeniz Oyunlarında altın madalya aldı.1973 yılında katıldığı Dünya Ordular Arası Şampiyonada Dünya Birincisi oldu. Uluslararası Yaşar Doğu turnuvasında 1974 yılında birincilik elde etti.1976 yılında Avrupa Üçüncüsü 1977 yılında Avrupa İkincisi oldu.

Serbest stilden yağlı güreşlere de geçen Mehmet Güçlü tarihi Kırkpınar güreşlerinde 1980 yılında başpehlivanlığı elde etti. 1989 yılında Kırkpınar güreşlerinde ikinci oldu.

Serbest sitilde yurt içi ve yurt dışında yaptığı güreşlerle Dünya Güreşine korku saldı.

1979 yılında Türkiye’de yılın sporcusu olma başarısını göstererek onurlandırıldı.

İlçemizin başarılı sporcusu Avrupa ve Dünya Şampiyonumuz Mehmet Güçlü güreş hayatına er meydanlarında kazandığı sayısız birinciliklerle nokta koydu.

Evli ve 4 çocuk babası olan Mehmet Güçlü’nün 4 oğlu da babalarının izinden giderek başarılı birer güreşçi oldular.

Büyük oğlu İnanç Güçlü minder ve yağlı güreşlerde adını duyurdu. İnanç Güçlü Türkiye Üniversiteler Arası Birinciliği, İran’da yapılan Dünya Şampiyonasında Dünya İkinciliği, Amerika’da yapılan Üniversiteler Arası Güreş müsabakalarında Dünya Dördüncüsü oldu. Beden Eğitimi Öğretmeni olan İnanç Güçlü kendisi gibi başarılı sporcular yetiştirmeye devam ediyor. Mehmet Güçlü’nün diğer bir oğlu Hamza Güçlü minder ve yağlı güreş sporcusu olarak halen güreş sporuyla ilgilenmektedir.

Hamza Güçlü 1988 yılında Avrupa Şampiyonasında Serbest Sitilde Avrupa Üçüncülüğünü elde etti.

Küçük oğlu Gökhan Güçlü Gençlerde Dünya ikinciliği büyüklerde Dünya Birinciliği başarılarıyla adını duyurarak Türk Güreşine hizmet etti. Mehmet Güçlü’nün en küçük oğlu Alparslan Güçlü’de hem babası hem de ağabeyleri gibi güreş sporuna gönül verdi.2005 yılında güreşe başlayan Alparslan Güçlü 2006 yılında yağlı güreşlerde Türkiye Beşinciliği, 2007 yılında Türkiye Dördüncülüğü, 2009 yılında Kırkpınar güreşlerinde Tozkoparan boyda 72 güreşçi arasında 5. Oldu. 2010 yılında Çorum’da yapılan 14-15 yaş grubunda 67 güreşçi arasında 85 kg da Türkiye Şampiyonu oldu.

Türk güreşinin önemli bir ismi olan Mehmet Güçlü günümüzde yine güreş sporu ile yakından ilgilenmekte yağlı güreşlerde hakem olarak görev yapmaktadır.

Türk Güreşine yıllarca başarıyla hizmet eden sporcumuz Avrupa ve Dünya Şampiyonumuz Mehmet Güçlü’ye Türk Sporunu ve Güreşe yaptığı hizmetlerden ülkemizin adını en iyi şekilde duyurmasından dolayı teşekkür ediyorum.

Umarım yeni nesil gençlerimize Mehmet Güçlü’yü anlatabilmişizdir.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık