• 10 September 2019, Tuesday 16:49
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

 Taraftarın Sesi - Şampiyon olmanın bedeli ağır oluyor       

Türkiye Futbol Federasyonun belirlediği kuralların koyduğu şartların dışına çıkamıyoruz.

Yani bu kurallar, bu şartlar bazı spor kulüplerinin geleceğini karartıyor. Örneğin BAL Ligine yükselme statüsü sanıyorum ki Süper Amatör Küme Ligi’nde yer alıp ta bu statüden şikâyetçi olmayan spor kulübü yoktur.

Muğla Süper Amatör Küme Ligi’nde yer alan takımların her zaman şikâyet ettikleri ve etmeye de devam edecekleri bu BAL Ligine yükselme statüsünün artık demode olduğunu düşünüyorum.

Koca bir sezon uğraşıyorsun, çalışıyorsun, maddi olarak büyük paralar harcıyorsun, manevi olarak büyük yüklerin ağırlığı altında eziliyorsun, sonuçta liginde şampiyon oluyorsun, ancak Futbol Federasyonu diyor ki kardeşim senin ilinde amatör küme liglerinde yer alan spor kulüplerinin sayısı az olduğu için BAL Liginde de sayı olarak 2 takımla yer almak zorundasın.

Böyle bir statü olabilir mi?

Şampiyon olmanın anlamı nedir; sadece bir kupamı? Kupayı almanın farklı yolları da var, herkes biliyor.

Geçen sezon Turgutreisspor Futbol takımı Muğla Süper Amatör Küme Ligi’nde şampiyon oldu. 2016-2017 ve 2017-2018 sezonlarında ilçemizin güzide spor kulübü Yeni Milasspor 2 sezon arka arkaya şampiyon oldu. Öncesinde her sezon bir takım şampiyon oldu. Sonuçta her şampiyon olan takım için BAL’ a yükselmenin tek şartı BAL takımını yenmek olduğu gerçeği ortaya çıktı.

 2018-2019 Futbol sezonu Muğla Süper Amatör Küme Ligi şampiyonu Turgutreisspor yeni sezonda Süper Amatör Küme Ligi’ne katılmama kararı aldı.

Yeni sezonda ligde yoklar. 2020-2021 sezonunda Muğla Birinci Amatör Küme liginde kendi alt yapısından gelen genç futbolcularıyla ligde olacaklar.

Turgutreisspor’un bu kararı oldukça üzücü ve oldukça da anlamlıdır. Belki de bu sisteme bir başkaldırıdır.

Muğla Süper Amatör Küme Ligi’nde şampiyonluğun bedeli üst lige çıkmak olmalıdır, ancak BAL Ligine çıkmak istiyorsan çok paran olacak ve BAL Ligi takımıyla tek maçta mücadele edecek takım kadrosuna sahip olacaksın.

Her zaman söylüyorum BAL Ligi takımıyla Süper Amatör Küme Ligi takımlarının şartları aynı olmuyor. Bütçeleri farklı oluyor, antrenmanları farklı oluyor, oynadıkları maç sayıları farklı oluyor.

Kısaca aynı ve eşit şartlarda tek maçlık BAL’a yükselme maçına çıkmıyorlar.

Süper Amatör Küme Ligi’nde yer alan takımların iki hedefi olmalıdır. Birinci hedef şampiyon olmak ve BAL Ligine çıkmaktır. Bu hedef için doğru kulüp başkanı doğru yönetim, kulübün kalıcı gelirleri, destek veren sponsorları, taraftarları, alt yapısı ve spor tesisleri olması gerekmektedir.

Şehrin 1 numaralı takımıysan profesyonel yönetilmelisin, yukarıda saydığımız sporda başarılı olmanın olmazsa olmaz şartlarından biri eksik olursa, başarıyı yakalamak da mümkün değildir.

Gelelim ikinci hedefe; bu hedef daha az maliyetli ama doğru bir hedeftir. Alt yapında var olan genç futbolcularınla yani U19 takımındaki sporcularınla lige girersin bazı maliyeti yüksek olmayan futbolcuları da kadroya alırsın.

Ayağını yorganına göre yani bütçene göre bir kadroyla ligde olmaya tutunmaya çalışırsın. Kadrondaki genç yeteneklerden göze çarpanları futboluyla sivrilenlere destek olursun bu futbolcuların daha üst liglerde ve daha profesyonel takımlara transferini kulüp olarak sağlarsın gelecekte bu futbolculardan para kazanırsın.

 Günümüze dönecek olursak ilçemiz takımı Yeni Milasspor keşke yıllarca önce bu ikinci hedef doğrultusunda liglere katılsa ve futbolcularından para kazanma yoluna gitselerdi daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Yeni Milasspor’un Muğla’daki kulüp olarak durumunu göz önüne getirdiğim zaman da diyorum ki bu takımın bu kulübün tek bir hedefi olmalı o da BAL ve daha üst liglerdir.

Ancak sıkıntı şurada; alt yapında futbolcunu elinde tutamamışsın, sporcularını yatıracak tesisin yok, antrenman yapacak saha bulma sıkıntısı yaşıyorsun, kalıcı gelirlerin bulunmuyor, bu şartlarda diyelim ki her türlü şartı zorlayıp BAL Ligine çıktın.

BAL Liginde mücadele etmenin şartları maddi anlamda çok daha zor, bu sene harcadığının iki üç mislini harcamak zorundasın.

BAL’da iyi bir takım oluşturmak tamamen maddiyata yani paraya dayanmaktadır.

Profesyonel bir spor kulübü olmanın temel şartlarını yerine getirmeden yani taşları üst üste koymadan bir üst ligde oynamak sadece günü kurtarmak anlamına gelir ki bu da spor kulüplerimize çok fazla bir fayda sağlamaz.

Tekrar esas konumuza dönecek olursak bugün Turgutreisspor lige katılmıyor yarın bir başka lig takımı lige katılmaz.

Futbol Federasyonu Yetkilileri BAL Ligi statüsünü bir kez daha gözden geçirsinler.

 Liginde şampiyon olan takımı şampiyonluğu taçlandırmak, anlamını ve önemini vurgulamak için direkt olarak BAL’a yükseltsinler.

O zaman lig mücadelesi daha güzel ve daha heyecanlı geçer düşüncesindeyim…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık