• 09 July 2020, Thursday 11:58
HüseyinAçar

Hüseyin Açar

Rekor Galatasaray'da

Bugün Taraftarın Sesi köşe yazımda, bir futbol yazısıyla, sizleri maziye götürerek bir nostalji keyfi yapalım dedim.

Futbol her ülkede izlenme oranına göre her zaman ilk sırada yer alır.

Sporun her dalı güzeldir izlemesi hele hele oynaması büyük keyiftir.

Ülkemizde futbolda rekabet büyük takımlar arasında yıllardır sürmektedir.

3 büyük takım olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki çekişme ve rekabete daha sonralar bir Anadolu takımı olan Trabzonspor da katılmış ve 3 büyükler artık 4 büyükler olarak söylenmeye başlamıştır.

Aslında İstanbul takımları olan GS, FB ve BJK nin dışında Anadolu takımlarının da şampiyon olmalarını her zaman istemişimdir.

Ancak büyük takımlarla aynı kulvarda yer almak ve şampiyon olmanın da maliyeti oldukça yüksektir.

SÜPER LİG ŞAMPİYONLUĞU

Gelin şöyle bir hafızalarımızı canlandıralım ve geçmişe futbolda bir yolculuk yapalım.

1956-1957 yılından içinde bulunduğumuz 2019-2020 yılına kadar geçen 63 sezonda Galatasaray 22 şampiyonluk elde ederek formasına 4 yıldız takmıştır.Fenerbahçe 19 şampiyonlukla formasında 3 yıldıza sahiptir.

Beşiktas ise 15 şampiyonlukla 3 yıldızlı bir takımımızdır.

Trabzonspor 6 şampiyonluk elde etmiş ve 1 yıldızı formasına takmıştır.

Formaya yıldız takma uygulaması ülkemizde 2000-2001 sezonunda başlamıştır.

Türkiye Futbol Liginde Trabzonspor'un dışında bir Anadolu takımı olan Bursaspor 2009-2010 sezonunda şampiyon olmuş ve şampiyonluk sevincini yaşamıştır.

Beşiktaş 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Federasyon Kupasını kazandığı için UEFA nezdinde kabul görerek şampiyonluk sayısını artırmış ve 3 yıldızını takmıştır.

Türkiye Liginde Galatasarayın tartışmasız üstünlüğü olduğu elde ettiği şampiyonluklarla belgelenmiştir.

TÜRKİYE KUPASI

Türkiye Kupası yani yeni ismiyle Ziraat Türkiye Kupasında da yine Galatasaray'ın diğer takımlara göre üstünlüğü bulunmaktadır.

1962-1963 sezonu ile 2019-2020 sezonları arasında 57 kupa şampiyonluğunun 18 tanesini Galatasaray kazanırken Beşiktaş 9,Trabzonspor 8,Fenerbahçe 6 şampiyonluk elde etmiştir.

Kupa şampiyonluğunda Anadolu takımlarının da şampiyonlukları bulunmaktadır.

İzmir takımlarından Altay ve Göztepe'nin 2, Ankara takımlarından Ankaragücü ve Gençlerbirliği'nin de 2 şer şampiyonukları vardır.

Ayrıca Kocaelispor bu kupayı 2 kez kaldırmış ve Eskişehir, Bursaspor Sakaryaspor, Kayserispor, Konyaspor ve son olarakta Akhisarspor kupayı 1er kez kazanarak müzelerine götürmüşlerdir.

Türkiye'nin futbol tarihine göre Galatasaray en başarılı takım olarak görülmektedir.

Her ne kadar Fenerbahçeli bir taraftar olsam da belgelerle tasdiklenmiş bu durumu kabul etmem gerekiyor.

Elbette her taraftar kendi tuttuğu, gönül verdiği,  renklerine sevdalandığı futbol takımının diğer takımlardan daha başarılı olmasını ister.

Ancak belgeler futbolda hangi takımın başarılı olduğunu ortaya net olarak koymaktadır.

AVRUPA KUPALARI

Ülkemizin futbol takımlarının Avrupa Kupaları futbol macerası istenilen başarı grafiğinde ne yazık ki değildir.

Yine bu kupalarda tek net ve tescillenmiş başarı Galatasaray'dan gelmiştir.

2000 yılında Galatasaray  UEFA Kupasını müzesine götürme başarısını göstermiştir. Yine aynı yıl  Süper Kupa finalinde rakibini yenerek  ikinci kupasını da elde ederek Türkiye'yi gururlandırmıştır.

Yani Avrupa Kupalarında 2 şampiyonluk ve 2 kupa kazanan tek takımımız Galatasaray olmuştur.

Galatasaray 2012-2013 sezonunda ise Şampiyonlar Liginde Çeyrek finale kadar yükselmiş ve elenmiştir.

Diğer futbol takımlarımızdan Fenerbahçe'nin 2008 sezonunda Şampiyonlar Liginde Çeyrek Final bileti alması ve 2012-2013 sezonunda UEFA Avrupa Kupasında yarı finale kadar yükselme başarısı göstermesini başarı olarak kabul edebilir miyiz bilemiyorum. Beşiktaş'ın Avrupa Ligindeki başarısı 1987 yılında Şampiyonlar Ligi Çeyrek final ve 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası çeyrek finalleri ile sınırlıdır.

Anadolu futbol takımlarımızdan  Bursaspor 1974-75 sezonunda Kupa Galipleri Kupasında çeyrek finale yukselmesi de başarı olarak görülebilir.

Ayrıca Kayserispor 2006 sezonunda UEFA İntertoto kupasını kazanmış olması önemlidir.

Göztepe ise1968-69 sezonunda Avrupa Fuar Şehirleri Kupasında yarı finale çıkmıs ve 1969 -70 sezonunda Kupa Galipleri  Çeyrek Final  bileti almış  takımımızdır.

Bu sonuçlardan da anlaşılacağı gibi Avrupa Arenasında başarımız yok denecek kadar azdır.

İçinde bulunduğumuz 2019-2020 futbol sezonunda  Süper Ligde şampiyonluk kupasına yakın olan takım  İstanbul takımlarından Başakşehir görülmektedir. Başakşehir'in 63 puanı bulunmaktadır.

Şampiyonlukta son 4 haftaya girilirken Trabzonspor 58 puanla ikinci sırada Sivasspor 53 puanla üçüncü sırada ve Galatasaray 52 puanla dördüncü sırada yer almaktadır.

Ziraat Türkiye Kupasında ise Alanyaspor ile Trabzonspor arasında yapılacak 2 maç sonrasında 58 inci şampiyon belli olacaktır.

Futbolda hem lig hem de kupada kim şampiyon olacak sorusunun cevabı için biraz daha bekliyeceğiz..

Hangi takıma gönül verdiğimiz  önemliyse de daha da önemli olan sporda sahada rekabet, saha dışında dostluk ve sportmenlik olduğunu unutmayalım.

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün sözü ile yazımı noktalıyorum.

"Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim".

Yaşamınızdan spor eksik olmasın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık