• 07 January 2017, Saturday 18:56
ZekiSarıhan

Zeki Sarıhan

Öğretmeni Eleştirin!

Zeki SARIHAN

Yazar için, bir kitabının yayımlanması yeni bir doğum yapmak gibidir. Yazarın zihni açıksa, kalemi güçlüyse “nur topu gibi” bir yapıtı mürekkep kokuları içinde doğar. Kuzguna yavrusu Anka görünürse de onun değerini ölçecek olan okuyucudur.

“Öğretmeni Eleştirin” benim 35. kitabım. Öğretmen Dünyası yayımladı. 304 sayfa. 31 Aralık 2016 günü kucağıma bırakıldı.

Kitabın adına bakıp, yıllardır kan kaybetmekte olduğu görülen bu mesleğin mensuplarını eleştirin demek istediğimi sanmayın. Onlar herkes gibi, yalnız günümüzde değil, her dönemde eleştirilmeye muhtaçtır. En başta da varlıklarının nedeni olan öğrencileri tarafından.

Her öğretmen bunu öğrencilerinden istemelidir. Böylece öğretmen, hem kendine çeki düzen verip mesleğini daha yetkinlikle yapmaya başlar, hem de demokrat insan yetiştirmenin temellerini okul sıralarında atar.

Kimileri, öğrencilerin öğretmeni eleştirmeye çekineceğini, onu eleştirirse öğretmenin düşük not vereceğini sanabilir. Kitabın kanıtladığı gibi öğretmen söz ve davranışlarıyla bunun ortamını hazırlarsa öğrenciler büyük bir özgürlük ortamı içinde öğretmenlerini eleştirebilirler.

Bu kitabın kapağında benim adım, ama içinde 3 okulun 31 sınıfından 1.129 öğrencinin emeği var. 1980 ile 1993 yılları arasında öğretmenlik yaptığım ve Türkçe-edebiyat derslerine girdiğim ortaokul ve lise sınıflarında dönem sonlarında öğrenciler bir kâğıda bu derslerin işleniş biçimini, öğretmenin öğrencilere karşı davranışlarını, serbest bir sormaca veya mektup biçiminde kaleme aldılar.  Konu hakkında olumlu ve olumsuz gördükleri yanları dile getirdiler. Ben her seferinde bunları dikkatle okudum, konuları sınıfladım, gerekli dersleri çıkarmaya çalıştım.

Öğrenciler, aynı zamanda eleştirdikleri ders işleme yöntemiyle özledikleri eğitim sistemini ve öğretmenin kişiliğinde bir öğretmenin taşıması gereken özellikleri de belirtmiş oldular. Ben bu eleştirileri her okuduğumda: “Eyvah! Daha iyisini yapmak mümkünken eğitimde bu sefalet nasıl devam ediyor?” diye yazıklanmışımdır.

BUNU TABLET BİLGİSAYARLAR YAPAMAZ

Öğretmenin öğrenciler tarafından sistemli eleştirisinin eğitim sistemimizde uygulanan bir yöntem olduğunu duymadım, görmedim! Ama her öğretmen yaratıcı olmak zorunda değil mi? Nuh Nebi’den beri takrir yöntemiyle verilen ve çoğu öğrenciyi kopya çekmeye özendiren ezberci sınavlarla nasıl bağımsız düşünebilen, araştırabilen, itiraz edebilen ve bu kişilikleriyle çağdaş Türkiye’yi kuracak kuşaklar yetiştirebiliriz? Bunu akıllar, tahtalar ve tablet bilgisayarlar yapabilir mi?

Sorunumuz çok derinlerde çok!

Yayıncıya, bu kitabı birer mektupla bütün eğitim fakültelerinin dekanlarına birer adet göndermesini önerdim. Uygun görüyorlarsa, bu yöntemi yetiştirmekte oldukları öğretmen adaylarına önersinler.

Bugünkü Milli Eğitim Bakanlığından bu konuda hiç umudum yok! Çünkü o bütün okulları birer İmam Hatip’e çevirerek tartışmaya, itiraz etmeye yer olmayan ezberci bir eğitimde diretiyor. Ezberleyen, ezberlediklerini tekrar eden kuşaklar yetiştirmek istiyor. Böyle bir eğitim sisteminde öğrenciler tarafından öğretmenin eleştirisi söz konusu olamaz. Olsa olsa “Ben iyice ezberlemiştim, notumu kıt verdiniz!” yolunda itirazlar olabilir.

Sınıfta, derste nasıl göründüğünü ve nasıl görünmesi gerektiğini merak edecek öğretmenler için bu kitap bazı ilhamlar verecektir. “Çocuktan al haberi” sözü, bu kitapta doğrulanmaktadır. Okuyucu, öğrencilerin öğretmeni nasıl bir özgürlük ortamı içinde eleştirdiğini görmekten başka, onların nasıl kitaplara sarıldığını, her türlü defter kitap serbest bırakıldığı halde sınavlarda kopya çekmeye özenmediklerini, zaten isteseler de bunu yapmalarına imkân olmadığını görecektir.

Bu kitapla, beni yetiştiren öğretmenlere, yaklaşık 150 yıldır eğitim yöntemleri üzerinde yazıp çizmiş eğitimcilere olduğu kadar, günümüzdeki ve gelecekteki öğretmenlere karşı da bir borcumu ödemek istedim.

(Kitabı edinmek isteyenler, onu kitapçılara sormasın. Çünkü dağıtım sorunu var. Öğretmen Dünyasının 0 312 229 43 25 ve 229 45 26 numaralı telefonundan sorsunlar)     (1 Ocak 2017) 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık