• 27 April 2022, Wednesday 9:34
ZekiSarıhan

Zeki Sarıhan

(Nisan Konferansları 9) MİLAS'TA DOPDOLU BİR GÜN

29 Ekim Kadınlar Derneği Muğla Şube Başkanı Nalan Atasever'in eşi inşaat mühendisi Alifer Atasever sabah saat 11.00'de beni Öğretmenevi’nden alarak kuş gibi Milas'a uçurdu.. Milas Önder gazetesine indik. Gazetenin yöneticisi Coşkun Efendioğlu beni bekliyordu. ADD Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı ve derneğin saymanıyla buluşup bir lokantaya gittik. Saat 14.00'e doğru Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’na vardığımızda henüz birkaç kişi gelmiş bulunuyordu. Fakat çok geçmeden izleyiciler sökün ettiler. (60 kişi saydım) Bunların 10 kadarı İYİ Partili, çoğu CHP'li imiş.

Buradaki konuşmam da oldukça canlı oldu. Kurtuluş Savaşımızda kadınlarımızın genel bir profilini çizdikten sonra, her sınıf kadının savaşta aldığı görevlere örnekler verdim. Mitinglerde milleti coşturmak, halktan yardım toplamak, köyü bekleyerek cephe gerisini ayakta tutmak, cepheye cephane taşımak, hatta silahlanıp savaşmak kadınların yaptığı işlerdendi.

Halide Edip, Nakiye Hanım, Asker Saime, Melek Hanım, Erzurumlu Kara Fatma, Gördesli Makbule...ne kadar da çoktular. Vatanın bağımsızlığı tehlikeye düşünce her sınıf halka ve her sınıfın kadınlarına iş düşüyordu.

1 saat 20 dakika süren konuşmamın ardından burada da Mustafa Kemal'in Kağnısı ve Kadınlarımız şiirlerini dinleyicilerden iki kadına okuttuk. Kurtuluş Savaşımızı en iyi anlatan sairlerimizin sosyalist olması dikkat çekicidir.

Birkaç anlamlı soru geldi. Bunların yanıtlanmasından sonra hediye faslı başladı. Büyük bir demet çiçeği, buranın Selimiye bucağında (şimdi mahalle) belediye başkanlığı yapmış olan öğrencim Mehmet Gül'e verdirdiler. Anneciği de biraz zeytin göndermis. Belediye'den plaket, toplantının sorumlusu ADD'den plaket ve... bir teneke zeytinyağı! Buranın alameti farikası zeytinyağı. Dağ taş kızılçamlarla kaplı değilse, zeytin ormanı.

Nisan konferaslarının 10.’sunu da geride bıraktık. Kitaplarıma da en yoğun ilgi burada oldu. 650 liralık kitap satılmış. Dedim ki: Konuşmam burada bitmiş olmadı. Kitaplarımı edinenler o kitabı bitirinceye kadar da beni dinlemiş olacaklar.

Akşama daha vardı. "Ne yapalım?" Derken "Buranın özellikli bir köyü varmış. Uzak değilse beni oraya götürün" dedim. Çomakdağı- Kızilağaç Köyü 15 kilometre ilerde bir dağın ardında ve tesadüfe bakın ADD Milas Şube Başkanı Mehmet Ateş'in köyü imiş. Beni göturdü. Köyü şöyle bir dolaştık. Kahvehanesinde bir süre dinlenip söyleştik.

Yarın 25 Temmuz Pazartesi saat 14.00'te ADD'nin davetlisi olarak Aydın'da, eski Aydın Millı Bankası salonunda konuşacağım. (Milas Öğretmenevi, 24 Nisan 2022, saat 23.30)

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık