• 06 January 2024, Saturday 0:00
ZekiSarıhan

Zeki Sarıhan

2023 YILI ÇALIŞMA RAPORU

Epeydir, yıl sonlarında kendim için bir çalışma raporu hazırlar, dosyama koyarım. Sosyal medyada da paylaşırım. 31 Aralık 2023’te yıl içinde okuduğum kitapların listesini paylaşmıştım. Facebookta yapılan dönüşlere bakılırsa arkadaşlarım bu paylaşımları ilgiyle karşılıyor. Bazı kitapların adlarını hatırlatmanın yanında bunun bir çalışma düzeni olması açısından da ilgilendikleri anlaşılıyor.

Bu raporumda da 2023 yılı yazı hayatımı anlatacağım.

Kitap üretimi

Köy Çocuğu: Doğup büyüdüğüm dönemin köyde yaşama koşullarını anlatan Köy Çocuğu kitabımı 500 adet olarak kendim bastırdım.

Dinmeyen Fırtına Zeki Sarıhan’a Armağan Kitap: Prof. M. Devrim Topses’in editörlüğünü yaptığı kitap, Çanakkale merkezli Paradigma Akademi Yayınevi tarafından Aralık başında 300 adet basıldı. Bu 43. Kitabım oldu.

Daha önce çeşitli baskılar yapmış olan Kurtuluş Savaşı Kadınları’nın yeni baskısı Telgrafhane Yayınlarından Ekim sonlarında çıktı.

Yayıncılarda ve bilgisayarımda bekleyen dosyalarım var.

Yılın son iki ayında yazma işimin tümünü, Türk Tarih Kurumu yayını olup mevcutları tükenen 4 ciltlik Kurtuluş Savaşı Günlüğü kitabını yeni baskıya hazırlamaya ayırdım. Onu yazdığım zamandan beri geçen 35-40 yıldan beri yayımlanan Kurtuluş Savaşı ile ilgili kitapları tarayıp yeni bilgileri bu ciltlerin ilgili yerlerine yerleştiriyorum.

Yazı paylaşımları

Geçen yıllarda olduğu gibi facebook kullanıyorum. 62 yazıyı hem facebookta paylaştım hem 1.500 kişiyi kapsayan gruba gönderdim, hem de basılı veya internet yayıncılığı yapan gazetelere ilettim. Böylece bu mecralarda 8-9 günde bir yazı paylaşmış oldum. Yalnız facebook hesabıma da 42 fotoğraf ve not yazdım. Tümü (104) hesaba katılırsa haftada iki kez paylaşımda bulunmuş oldum. Bu, geçen yıllardakinden azdır. Bunun bir nedeni, kitap çalışmalarına ağırlık vermemdir.

Facebook’un verdiği bilgiye göre, o mecrada paylaştığım yazılar 7.091 kişi tarafından beğenildi. Her yazıya 114 beğenme düşüyor. Bu yazılar 1.440 yorum aldı ki, her yazıya 23 yorum düşüyor. Her yazı ortalama 10 paylaşım almış.

Yazılarımı gazeteler/haber sitelerinde 646 kez yer bulmuş. Bu da her sitenin yıl içinde ortalama 48 yazımı yayınladığını gösteriyor. Bu gazete/siteler şunlardır: Milas Önder, Olay.net, Bağımsız Özgür Medya, Iğdır’a Bakış, Marmaris Gündem, Fatsa Güneş, Didim Özgür Ses, Aydın Ses, Sanal Basın, Ankara 50. Yıl Lisesi Gazetesi, Mavi Ada, Ahmet Saltık. Listeye bu yıl Karadeniz Ekspres ve Siirt Gazetesi eklendi. Hukuki Net, da birçok yazıma yer veriyor. Yeni Muhalefet ve Independent Türkçe artık yazılarımı yayımlamıyor.

Yalnız facebooka koyduğum fotoğraf/notlar toplam 7.786 (ortalama) 185) kişi tarafından beğenilmiş, 981 yorum almış (ortalama 23) ve 163 kişi tarafından paylaşılmış (ortalama 4) Başkalarının paylaşmaları ve haber/yorum sitelerinin yayınlamasıyla yazılarımın binlerce kişi tarafından okunduğunu varsayabiliriz. Ulusal basında hiçbir gazetede geçtiğimiz yıl yazım yayımlanmadı. Dergi olarak da yalnızca üç ayda bir yayımlanan Tükenmez dergisinin her sayısında bir yazım çıktı.

Ayrıca paylaştığım yazıları Zeki Sarıhan Yazıları (Dün Bugün Yarın) adlı bloğuma yerleştiriyorum. Yazılar yıl içinde burada da 1.299 kez okunmuş. Yazı başına 12 okur düşüyor.

Hangi yazılar en çok ilgi gördü?

Facebook’taki verilere göre en çok beğenilen, yorumlanan ve paylaşılan yazılar şunlar.

1. 80. Yaş Bildirisi: 470 beğen, 147yorum, 29 paylaşım.

2. Niçin ve Nasıl Yazıyorum? 468 beğen, 72 yorum, 20 paylaşım.

3. Akşener Bu Çıkışı Neden Yaptı? 390 beğen 94 yorum, 80 paylaşım.

 

En çok paylaşım alan yazı, Muharrem İnce’ye Açık Mektup’tur. 104 kişi tarafından paylaşılmıştır. Onunla ilgili “Gene Muharrem İnce: Ne Sağcı Ne Solcu” başlıklı yazı da 53 paylaşım aldı.

 

Yalnız facebookta paylaştığım fotoğraflardan 3 fotoğraflı not 787, 557, 444 beğeni aldılar. Bunlara yapılan yorumlar da 434, 106, 43 gibi yüksek sayıdadır.

 

Konferans ve Panellerde

 

2023 yılında dördü Ankara’da, üçü Anamur, Silifke ve Salihli olmak üzere 7 yerde konuştum. Buralarda kitaplarımı imzaladım. Aralık başında Ankara Kitap Fuarında da iki stantta imza saatlerinde bulundum.

 

Dinleyen, soran, yorumlayan, tartışan, imzalatan, okuyan, ağırlayan dostlara selam ederim.

 

Ben hesabımı verdim… Bilmem yüzüm ak çıkar, bilmem koyunlarının hesabını veremeyen çoban gibi okuyucu yüzüme yoğurt çanağını fırlatır. (5 Ocak 2024)

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık