• 01 August 2023, Tuesday 10:43
ZekiSarıhan

Zeki Sarıhan

PAKİZE TÜRKOĞLU İÇİN

Köy Enstitülerinin yetiştirdiği değerli eğitimcilerden Pakize Türkoğlu’nu 25 Temmuz 2023 günü, memleketi olan Gazipaşa’da kaybetmişiz. Ailesinin ve Köy Enstitüleri ile ilgili kuruluşların Cumhuriyet’te yayımlanan ölüm ilanlarını okuyunca lçim burkuldu.

Biyolojik varlıklarımız ölümlüdür. Bunu önlemenin çaresi yok. 1927 doğumlu olan Pakize Türkoğlu, 96 yıl yaşamış. Kitaplarında çocukluğunu, Köy Enstitüsüne nasıl gittiğini anlattı. Bu o yıllarda pek az köy kızının kavuşabileceği bir imkândır.

Türkoğlu’nun hayatı, eğitimin bir insanı biçimlendirmedeki olağanüstü etkisini gösteriyor.

Pakize Türkoğlu, Köy Enstitüsünden sonra Yüksek Köy Enstitüsünü de bitirdi. Kürsülerde ders vermekle kalmadı, halkçı bir eğitimci olmanın gereğini yerine getirerek TÖS gibi öğretmen örgütçülüğüne de önderlik edenler arasında yer aldı. Enstitülerin kurucusu Tonguç’a vefa borcunu da Tonguç ve Enstitüleri kitabıyla ödemeye çalıştı. Kızlar için ayrı okul projeleri yapan anlayışlarla farklı dünyaların insanıydı. Dolayısıyla bugünkü Millî Eğitim Bakanından Türkoğlu için bir başsağlığı mesajını kimse beklememiştir. .

Türkoğlu, kaderiyle yakından ilgilendiği halka borcunu ödedi. Kitaplar yazdı. Konferanslarda, panellerde konuşmalar yaptı. Kendisiyle böyle birkaç toplantıda birlikte bulunma şansım oldu. Ulusal Eğitim Derneği olarak oluşturduğumuz seçkin eğitimcilerden oluşan seçici kurul, ona 24 Kasım 2004 günü Eğitim Onur Ödülü’nü, Ankara’da yaptığımız bir törenle verdi. O zamanki eğitim topluluğu, hâlâ halkçı köklerine bağlıydı ve değer bilmez değildi… Eğitim sistemimiz çöktükçe galiba direnç gösteren aydınlar da azalıyor!

Başımız sağ olsun. Halkçı eğitim ülküsü canlansın ve aydınlarımız arasında yeni Pakize Türkoğlular yetişsin.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık