• 29 October 2019, Tuesday 10:29
ZekiSarıhan

Zeki Sarıhan

KRAL GERÇEKTEN ÇIPLAK!

Okuyucularım Andersen’in ünlü “Kralın Yeni Giysileri” öyküsünü duymuş olmalılar. Kendini beğenmiş, gösteriş düşkünü kralın biri kendisine eşi bulunmaz bir giysi dikilmesini istemiş. Açıkgöz bir terzi, ona dünyanın en güzel giysisini dikeceğini vaat etmiş ve bunun için yüklü bir ücret de almış. Ancak bu giysiyi yalnız akıllı insanlar görebilecekmiş!
Günlerce sözüm ona provalar yapılmış, hayali elbise kralın sırtına geçirilmiş (!) ve kral bununla kent meydanında bir gösteriye gitmiş. Kralın kendisi de içinde olmak üzere kimse akılsız sayılmamak için elbiseyi göremediğini söyleyemiyormuş.
Kalabalığın içinden bir çocuk “A… Kral çıplak!” diye bağırmasın mı? Bütün büyü bozulmuş. Herkes kralın çıplak olduğunu anlamış. Yükünü tutan kurnaz terzi de ortadan kaybolmuş…
Suriye kuzeyine askerî harekâtın (Bakınız “Savaş” demiyorum, çünkü ben de herkes gibi “akıllı” biriyim) televizyonlardaki tartışmalı yorumlarını izledikçe bu hikâyeyi hatırlıyorum.
Bu harekât niçin yapılmıştır? Kime karşı yapılmıştır? Kimin işine yarayacaktır? Herkes de benim gibi “akıllı” olduğundan kitabın ortasından konuşmuyor. Kralın arkasını saraya dayamış ve yağcılığın bin türlüsünü elden bırakmayan adamları karşısında ezilip büzülüyor. “Elbise çok yakışmış, sizinle aynı fikirdeyiz, bu hepimizin ortak çıkarınadır” gibi gevelemelerden sonra itirazını bir “ancak”la yapıyor. “Ordan girilmesiydi de şuradan girilseydi daha iyi olurdu” gibi sudan gerekçelerle güya muhalefet yapıyor.
Fakat kralın çıplak olduğunu söyleyen çocuk gibi, bunların içinden bir iki kişi çıkıyor. Aslında ülke dışında herkesin bildiği ve söylediği gerçeği, bu harekâtın nasıl adlandırılması gerektiğini ve gerçekte kimlere karşı yapıldığını söyleyebiliyor.
“ONUN KİŞİSEL GÖRÜŞÜDÜR!”
Kralın üzerinde dünyanın en güzel giysilerinin bulunduğunu söylemeye devam edenlerin gözleri fal taşı gibi açılıyor. Hayır! Bunu asla affedemezler! Bu, Ortaçağ’da Galile’nin dünyanın güneşin çevresinde döndüğünü söylemesi kadar tehlikeli bir düşünce.   Derhal harekete geçmeleri, bu kişiler hakkında ihbarda bulunmaları ve savcılara takibat yaptırmaları gerekiyor! Gerçeği dile getiren bu kişilerin sözleri hakkında kendi partisi bile, kralın hışmından kurtulmak için “Onun kişisel görüşleridir, partimizi bağlamaz” demek zorunda kalıyor. Hatta disiplin işlemi başlatıyor!
Fakat oy yaydan çıkmış, harekâtın adı doğru olarak konulmuştur. Kimlere karşı yapıldığı da söylenmiştir. Suyun önündeki bent yıkılmıştır. Bundan sonra yapılacak yasaklamalar dikiş tutmayacaktır.
Kral gerçekten çıplaktır! (27 Ekim 2019)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık