• 04 June 2016, Saturday 21:56
ZekiSarıhan

Zeki Sarıhan

Ey Oğul – 8 / Mutlu bir evlilik için

Zeki SARIHAN

Ey oğul!

Mutlu bir evlilik hayatının olması senin elindedir. Evlilikten korkma ve zamanı geldiğinde evlen.

Cinsel olgunluğa erişir erişmez evlenmeyi düşünme. Zira bunun için başka şartların da olgunlaşması gerekir. Yuva kuracak bir olgunluk, meslek ve uyun gelire sahip olmalısın.

Evleneceğin kişiyi iyi seçmelisin. İlk önüme çıkan kısmet yerine adaylar arasından seçme yapmalısın. Bu durum uygun bir eş bulmana yardım eder.

Güzellik ve yakışıklılık bir doğal vergidir ama mutlu bir yuva kurman için yeterli değildir.

Eşin olacak kişide zekâ, sorumluluk, çalışkanlık ve uyum yeteneği de aramalısın.

Sağlıklı çocuklara sahip olmak istiyorsan, yakın akraba evliliğinden sakın. Evleneceğin kişinin yalnız kendisini değil, ailesini de tanımaya çalışmalısın.

İyi bir aile, evlilikte rahat etmenin ve mutlu olmanın şartlarındandır.

Yabancılarla evlenme. Dil, kültür ve çevre uyuşmazlığı ileride sorunlar yaratabilir.

Evlilikte denklik gereklidir. Aranızdaki yaş farkı çok olmamalıdır. Boylarınız birbirine yakın olmalıdır. Kızın boyunun erkekten uzun olması uygun olmaz. Gördüğünüz öğrenim de birbirine yakın olmalıdır. Bir erkeğin kendisinden daha zengin bir ailenin kızıyla evlenmesi de doğru olmaz. İç güveysilik de iyi değildir.

Ey oğul!

Evlilikte eşinin başına hastalık, hapislik, işini kaybetme gibi bir hal gelirse tez canlılık yapıp ayrılmayı düşünme. Evlilik, iyi günde olduğu gibi kötü günde de birlikte olmayı gerektirir. Şeref ve haysiyetini kaybetmiş bir kişiyle evliliği sürdürmenin bir anlamı yoktur.

Evlenir evlenmez evini ayır. Ev ev üstünde olmaz. Senin ve eşinin ailesini işlerine karıştırma.

Eşinin huy, davranış, siyasi anlayış bakımından aynen senin gibi biri olmasını bekleme.

Evlilik, iki ayrı kişiliğin bir araya gelmesidir. Birbirinize benzemenin bir anlamı da yoktur.

Zor zamanlarda eşinin yanında ol. Vefasızlık yapma. Faziletli olmak bunu gerektirir.

Aranızdaki anlaşmazlıkları büyütmemeye çalış. Eşin ipi çekerse sen de çekme. Evlilikte illa bir tarafın dediği olacak diye bir şey yoktur. “Senin istediğin gibi olsun” demeyi bil.

Günümüzde kadının da evin dışında gelir getirici ve kendini kanıtlayacağı bir işi olmalıdır. Bu ona eşitlik ve özgürlük sağlar. Evde bir yardımcı yoksa erkek, çalışan eşine evdeki işlerinde yardım etmelidir. Erkek, eşi evde olmadığı zaman evin işlerini yapabilmelidir.

Aranızdaki anlaşmazlık büyükse hemen boşanmaya kalkmayıp bir süre ayrı yaşamayı deneyin. Bu süre içinde kızgınlıklar gidebilir, ortalık yatışabilir ve barışabilirsiniz.

Çocuklar, mutlu bir evliliğin harcıdır. Onları vatana ve millete faydalı, sağlıklı, sağlam karakterli yetiştirmeniz boynunuza borçtur. Onlar üzerinde büyük etkinizin olacağınızı unutmayın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık