• 28 June 2018, Thursday 18:57
ZekiSarıhan

Zeki Sarıhan

24 Haziran seçim sonuçlarını nasıl okumalı?

Zeki SARIHAN

24 Haziran 2018 Pazar günü yüksek bir katılımla yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim sonuçlarını nasıl okumalıyız?Bu soruya verilecek yanıt, bundan sonraki siyasi yol haritamızı gösterecek önemdedir.

1. Demokrasi cephesinin bütün çabalarına rağmen Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsı için getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, seçmenlerin yarıdan biraz fazlasının oylarıyla kabul edildi. Bir süredir fiilen sürdürülen başkanlık sistemi anayasal bir hüviyete kavuştu.

2. Erdoğan’a bu sonucu bahşeden en önemli olgu, AKP’nin 16 yıldır uyguladığı sosyal devlet uygulamalarıdır. Yoksul kesimlerin hayat standartlarının yükselmiş olmasıdır.Bu kesim, hükümetin olumsuz politikalarını şimdilik göz ardı etmektedir.

3. OHAL şartları altında seçimler adil bir ortamda yapılmadı. Yazılı basının büyük çoğunluğu, televizyonlar, bütçe kaynakları ve belediyelerin olanakları iktidar partisi lehine kullanıldı.

4. Muhalefetin sandık güvenliği için seferber olması oy hırsızlıklarına geniş ölçüde engel oldu.

5. Tayyip Erdoğan yüzde 52.5 ile seçilmiş olmakla birlikte partisi geçen seçimlerde aldığı oyların yüzde 7’sini kaybetti. Yüzde 49.5’tan yüzde 42.5’a geriledi.

6. AKP ve MHP’nin HDP’yi Meclis dışında bırakma çabası sonuçsuz kaldı. Muhalefet partilerinin Kürtlere yaklaşımında büyük yumuşama görüldü.Bu durum Kürt sorununun parlamentoda çözümlenmesi için şans yarattı.

7. MHP’den ayrılanların kurduğu İYİ Parti, Meclis’e girmekle birlikte beklenen başarıyı gösteremedi. MHP AKP’den aldığı oylarla varlığını korudu.Millet İttifakı’nın önderi CHP, siyasi gelişmelere öncülük etmekle birlikte HDP ve İYİ Parti lehine bir parça oy kaybetti.

8. Seçim mitingleri süresince siyasi üslup, özellikle Erdoğan’ın keskin dili nedeniyle büyük düşüş kaydetti. Kutuplaşma keskinleşti.

9. Seçimin yıldızı, yüzde 30’un üstünde oy alan Muharrem İnce oldu. Bu durum CHP’ye iktidar umudu verdi.

Sonuç

Erdoğan ve kurduğu ittifak kazanmış olmakla birlikte, iktidarın diken üstünde oturacağı anlaşıldı.Demokrasi cephesi, davasından vazgeçmeyeceğini gösterdi.Seçimler, muhalefetin toparlanmasına sebep oldu ve büyük bir mücadele birikimi bıraktı.Yani bu seçim olumsuzluklarla birlikte olumlulukları da barındırıyor.

(27 Haziran 2018)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık