• 28 October 2017, Saturday 19:14
YılmazKaya Aylanç

Yılmaz Kaya Aylanç

Senin benim için değil ‘hepimiz’ için Adalet!

Partili Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan, D-8 zirvesinde konuşuyor: “BU DÜNYADA ADALET YOK”!

Güleceğim gülemiyorum, ağlayacağım ağlayamıyorum. Doluya koyuyorum almıyor, boşa koyuyorum dolmuyor. Neresinden bakarsanız olmuyor, olmuyor. Bunu inanarak mı söylüyor, yoksa konuşmalarını yazan arkadaşlar ne yazarsa sadece okuyup geçiyor ve fakat sonra ülkemizde bildiğini mi okuyor?!

Bakın, bu bile çok kolay bir şey değil. Ama bazen, ‘sorun nerede’ diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Sonuçta ülkemin en tepesindeki ve her dediği yapılan bir kişi. Bir bakıma, hepimizin kaderi iki dudağının arasında. Velev ki yorgunluktan uyurken birşey sordunuz, yanlış anladı ve olmayacak bir şey söyledi. Kimse irdelemeden dediklerini yaptığı için vay başımıza gelene. Kolluk kuvveti, savcı, hakim, bakan, başbakan herkes ona bakıyor ve ne derse kayıtsız şartsız yapılıyor ...

Sokaklara bakın, ADALET arayan binlerce insan. Yaşlı, kadın, öğrenci, esnaf, çiftçi, doğasever, madenci; nereden birileri hak aramaya çıkıyorsa polisin gazı, tekmesi, copu, olmazsa savcının tutuklama talebi ve ne zaman olacağı belli olmayan mahkeme safahatı. İddiası olmayan tutuklamalar, iddiası olup tutarlı hiçbir açıklaması veya delili olmayan uzun tutukluluklar …

Ülkenin çok önemli hatta hayati uygulamalarında vatandaş, görüşünü beyan etmek, anayasal hakkı olan protestosunu yapmak için yollara çıksa önünde polis! ADALET NEREDE?

Üretici tüm yıl hasatı ve ürününü satacağı fiyatı bekler … Ama öyle fiyatlar oluşur veya açıklanır ki yaptığı masrafı çıkarmaz. Oysa tüm yıl borç ile hasatta ödemek üzere geçimini sağlamış ve üretimi için girdilerini alabilmiştir. Sonuç hüsran olunca da yollara düşer, karşısında jandarma! Çaresizdir; tarlasını, traktörünü haciz ederler ve sonra onlar da gider… ADALET NEREDE?

Öğrenci durmadan değişen sistemler, değişen müfredat ve soruları çalan emek hırsızları yüzünden kazanamadığı yıllara isyan eder, okul binasının yıkılmak istenmesine karşı çıkar ama derdini anlatacak kimse bulunamaz. Kimi gençlerimiz ise sorunları karşısında önce özel güvenlikçilerin karate darbelerine, olmazsa polisin gazına ve tekmesine maruz kalmaktalar… ADALET NEREDE?

Bu örnekleri çoğaltmak hiç de zor değil.

Oysa ülkemizde vatandaşın istediği en önemli şey ADALET’tir. Zaten devletin asli görevlerinden biri adaleti tesis etmek değil mi? O nedenle “Adalet mülkün temelidir” deyişi adalet aranan tüm mahkeme salonlarında yazmaktadır. Bu adalete o kadar ihtiyacımız var ki. Ana muhalefet partimiz CHP’nin Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, bu konuda ülkemizin getirildiği duruma dikkat çekmek için Ankara’dan İstanbul’a yürümek zorunda kalmıştır. Bu yürüyüş spor olsun diye yapılmamıştır. Ülkemizde her seviyede adalet arayışı bulunmaktadır.

Adaletin aranacağı kurumların hali de içler acısı. Maalesef siyaset, kendi yanında görmek istediği ve kendi istekleri doğrultusunda kararların çıkmasını istediği için uzun süredir her türlü çabayı göstererek adalet mekanizmalarını şekillendirmektedir. Bunu zaman zaman açıktan açığa yapmaktan da çekinilmemektedir. Bazı mahkeme kararlarını “yok hükmünde” diye ilan ederken, bazılarında “böyle karar mı olur, tanımıyorum, uygulamıyorum, sevmiyorum” ifadelerini bile duymadık mı? Bazı dava ve kararlarda da memnuniyetlerini belirtmek için “bu davanın savcısıyım” diyebilmişlerdir. Yani beğendiklerini alkışlamışlar, beğenmediklerini yok saymışlar ve istedikleri düzeni kurmak için de kanun çıkarma güçlerini kullanmışlardır. Buna halâ da devam etmekteler. Başkaca kurum ve kuruluşları yok etmek pahasına açtıkları alana dolan tarikat üyeleri, gün gelmiş iktidar sahiplerini dahi adalet arar hale getirmiştir. Ne yazık ki bu yaşananlar ve “aldatıldık” diyerek yaptıklarını Allaha havale edenler, tüm bunlardan ders almamışlardır. Bu şartlarda, vatandaşların adalet aradıkları ülkede yönetimin en üst noktasından tüm dünyaya seslenerek: “BU DÜNYADA ADALET YOK” demesi tam bir trajikomik durum değil mi? Sanki Türkiye’de yaşamıyorlarmış gibi ...

Sahi, birileri başka yerlerde mi yaşamakta? Peki benim/bizim yıllardır aradığımız ADALETimiz ne olacak?

(20.10.2017)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık