• 07 February 2019, Thursday 10:15
YılmazKaya Aylanç

Yılmaz Kaya Aylanç

Beka …

Beka, Sayın Devlet Bahçeli’nin 31 Mart 2019 Mahalli İdareler (belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarların) seçimlerinin önemine atfen söylediği bir kelime.

Kelime Arapça kökenli olup çeşitli tarifleri yapılmış.

Beka; bir devletin toprak bütünlüğünü, ahdi hukukunun ve anayasal düzeninin iç ve dış tehditlere karşı korunması suretiyle hayatiyetini devam ettirmesi. Kalıcılık, ölmezlik.

Beka; devamlılık, kalıcılık, sonsuzluk.

Beka; evvelki hâl üzerinde kalma, daim ve sabit olma.

Görüldüğü üzere beka, mevcut bir şeyin sürmesi genel anlamını ifade eden bir kelime.

Peki herkesin sorduğu soruyu biz de soralım. Yerel yönetim seçimlerinin ülkemizin beka’sı ile ne ilgisi var?

Yerel seçimleri yaptığımızda;

Askerlerimizin başına çuval mı geçiriliyor?

Ege denizinde bulunan ve düne kadar bize ait olup Yunanistan’ın kışkırtma amaçlı gelip el koyduğu, bayrak çektiği ve üzerinde mangal yaptığı yani işgal ettiği adacıklara yenileri mi ekleniyor?

Okullarımızda düne kadar okutulan ve artık okutulmayan, milli birlik ve beraberliğimizi ifade eden AND’ımızdan sonra İstiklal Marşımız da mı okutulmayacak?

Bu seçimler ile ordumuza ait yeni kozmik odalara mı girilecek?

Satılmış limanlarımıza yenileri mi eklenecek?

Ormanlar içinde yeşili katleden maden sahalarına yeni maden sahaları mı eklenecek?

Tarımsal sanayiyi oluşturan ve yakın zamanda satılan Cumhuriyet Fabrikalarına yenileri mi eklenecek?

Güney sınırlarımızda teröristlerin ayağına kurduğumuz mahkemeler gibi yeni mahkemeler mi olacak?

Açılım süreci diye teröristlere göz yumarak il ve ilçeleri hendeklerle doldurulmalarına yenileri mi eklenecek?

Tarikat ve cemaatlerle devleti yakınlaştırarak başımıza gelenlere bu yerel seçimlerle yenileri mi eklenecek?

Terörist lideri başkent Ankara’da ağırlamaya, Suriye’de kendilerine destek olmak için topraklarımızdan geçilmesine müsaade edilmesine yeni teröristler mi eklenecek?

186 kez değişen ihale kanunu bir kez daha mı değişecek?

Tarımsal üretimin bitirilip her şeyin ithal edildiği bir ülke haline gelmiş olmamızdan daha kötü bir şeyler mi olacak?

Osmanlı hayranlığının günümüze taşınma gayretinde olunduğu bugünlerde, seçimlerle tekrar Atatürk Cumhuriyeti’ne mi dönülüyor olacak?

Zaten borç içinde yüzen ülkemizde daha çok mu borçlanılıyor olunacak?

Eğitimin her noktada dibe vurduğu ülkemizde, yerel seçimlerle eğitim daha mı kötüye gidecek?

İşsizliğin artık istatistiği tutulamadığı durumun yerel seçimlerle çok daha kötü mü olacağı düşünülüyor?

Evet, sonuçta bu öncelikle bir yerel seçim. Kentlerin, kasabaların yerel yöneticileri seçilecek. Bu yöneticiler seçildikleri yerleri yönetiyor olacaklar. Bu yönetim, öncelikle o mahalde yaşayan yurttaşların daha iyi yaşamalarına olanak verecek alt yapı çalışmalarının yapılmasına ve günlük yaşamın gerektirdiği temizlik, ulaşım gibi sorunları aşmak, daha yaşanır bir kent yaratmaya ilişkin olacaktır.

Yine bu seçimlerle iş başına gelecek belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarların hemşehrilerinin geleceğe dair yaşam alanlarının da ıslah edilmesi, genişletilmesi iyileştirilmesi olacaktır. Yani daha yeşil bir kent, havası daha temiz bir coğrafya, çocukların ve gençlerin oynayabileceği, vakit geçirebileceği alanların yaratılması. Yine bu yöneticilerin kentlerinde bulunan yaşlıların ve kreş seviyesindeki çocukların yaşamlarını kolaylaştıracak etkinlikleri gerçekleştirmek, okuma çağında olan çocukların mutlaka okullu olmalarını sağlamak.

Kentinde bulunan insanların aç ve açıkta kalmamalarını sağlamak, yapmaları gereken işler olacaktır.

Yerel seçimler ile seçilecek yöneticilerin yapacakları işler bunlar olacaktır.

Yerel seçimleri bir beka sorunu olarak görenler ve seçimle ülke insanımızı kamplaştırmaya çalışanlar gerçek beka sorununa neden olan bu açıklamalardan vazgeçmelidirler. Bu ülkeye yapacakları en büyük iyilik susmaları olacaktır.

Ha ! Beka sorunu şu noktada vardır. “Cumhur ittifakını x+y=z bu da R demek oluyor. Bu yüzdeye sahip olamaz ve ayrıca Ankara ve İstanbul kaybedilirse Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sorgulanır, her şey heba olur” diyenler için evet bir beka sorunu vardır.

Ancak bu sorun kişiseldir. Ülkesini seven gerçek siyasiler kendi kişisel ikballeri için ülkesini riske atmaz, halkını kamplara bölmez, Cumhuriyetin geleceğini tehlikeye atmaz.

Gelin bu seçimlerde seçmeni rahat bırakın, o da yaşadığı kentin yerel yöneticisini gönül rahatlığı ile seçsin ve beklediği hizmetleri en iyi şekilde alsın.

Seçtiği yöneticiyi denetlesin, yanlışında eleştirsin, doğrusunda alkışlasın. Ancak bunu bir hayat memat meselesi haline getirmesin. Komşusu ile kavgalı olmasın.

Kendi kişisel beka’sını yurttaşlarının beka’sından üstün gören siyasiler ancak ülkelerine zarar verir. Yarınlarına da iyi bir miras bırakmazlar.

Yerel seçimlerin ülkemize ve yurttaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim. (30.01.2019)

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık