• 22 May 2017, Monday 20:04
GülçinErşen

Gülçin Erşen

Evde pizza yapmanın pratik yoları

Gülçin ERŞEN

Diyelim ki pizza restoranı bulunmayan bir yerde yaşıyorsunuz ... Ya da akşamüstü okuldan gelen çocuğunuz “Anne bana pizza yapsana!” diye tutturdu ... Bu durumda pizza yapmanın tabii ki en kolay yolu hazır dondurulmuş olanlardan alıp fırında pişirmektir ... Ama, ben evde kendi yaptığımı yemeyi ve yedirmeyi tercih ederim.

Öncelikle en zorundan başlayalım anlatmaya ...

Evde yaş ya da kuru mayanız varsa, pizzayı yapmaya başlamadan yarım saat önce ılık su, un ve maya ile hamurunuzu hazırlayabilirsiniz. Kulak memesi kıvamında hazırladığınız hamurun üzerini temiz bir bezle örtmenizi öneririz. Hamurunuz mayalanırken, siz pizzaya koyacağınız malzemeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz ...

Bizde genelde mozzarella peyniri bulunmadığından kaşar kullanırız. Ama, sakın güzelim eski kaşarı bu iş için kullanmayın. Onun yerine çeşitli markalarda nispeten ucuza satılan, daha az yağlı ve yumuşak taze kaşarları kullanın. Pizzanın büyüklüğüne göre; en az bir su bardağı kadar rendelenmiş kaşarınız hazır olsun ...

Diğer malzemeleri de küçük küçük doğramayı unutmayın. Ben genelde sosisleri oğlumun doğramasına izin veriyorum. Hem pizzanın olmasını beklerken beni strese sokmuyor, hem de bu işten keyif aldığı için, birlikte yemek yapmanın zevkine varmış oluyoruz ... Evde poğaça, açma için satılan dilimlenmiş siyah zeytinlerden, haşlanmış tane mısır varsa, onları da kullanmanızı öneririm. Yurt dışında yediğim vejeteryan pizzalarda ise genelde halka halka doğranmış patlıcanlar başlıca malzeme olarak kullanılıyor.

 

Hamur ve taban

seçenekleri

Hamurunuz yarım saat içinde mayalanmış olur. Pizza için yakındaki bir fırından ekmek hamuru alabileceğiniz gibi, bazı hazır unları da ılık su ile mayalanmaya bırakabilirsiniz. Piyasada birkaç firmanın hazır pizza unu satılıyor. Ben en tanınmış markanınkini kullanmıştım. İçinden sulandırılarak hazırlanan sos karışımı da çıkıyor. Bu arada sosu evde kendiniz damak zevkinize göre salçayı biraz sulandırıp, kekik, karabiber gibi baharatlar ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

Hamurunuzu yağlanmış tepsiye, ellerinizi de yağlayarak ellerinizle yaymanız en iyisi. Oklavayla açılmış hamur toplanabiliyor ve kare tepsiye uymuyor ... Hamurun üzerine kaşık ya da fırça ile sosu yaydıktan sonra, malzemeleri pizzanın her yerine eşit miktarda döşemeye başlayın. Bazıları diğer malzemeleri koyup biraz pişirdikten sonra kaşarı üzerine serpip tekrar fırına koyuyor. Ben ise önce kaşarı serpip, üzerine diğer malzemeleri yerleştirmeyi uygun buluyorum. Önceden 200 dereceye kadar ısıttığınız fırına pizzanızı yerleştirin. Yaklaşık 20 dakika sonra pizzanız pişmiş olacaktır ...

Şimdi bir de bu pizzayı hazır lavaş ekmekleriyle de yapabilirsiniz. Yağladığınız tepsiye lavaşları yerleştirin. Sırayla sos, kaşar peyniri rendesi ve diğer malzemeleri üzerine yayın. Aynı şekilde fırına verin. Bu daha çabuk hazırlanan ince bir pizza olmakla birlikte, hamurundan ötürü biraz daha sert ve çıtır çıtır oluyor.

Bir de benim icadım olan tavada pizza var ki; evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenizi sağladığı için özellikle öneririm. Hafif çukur bir yanmaz tavayı yağlayın. Kuşbaşı doğranmış bayat ekmekleri tavaya iyice yayın. Üzerine domates sosu gezdirin. Bu aşamadan sonra kaşarla ya da çökelekle omlet yapar gibi çıptığınız yumurtayı ekmekleri örtecek şekilde tavaya ekleyin. En son da üzerine isteğe göre dilimlenmiş sucuk, sosis koyun. Kapağını kapatıp, yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirin. Kek gibi kabaracaktır. Bunu kahvaltıda soğukken bile tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!

(Nisan 2017 / Güllük)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık