• 16 March 2022, Wednesday 9:11
GülçinErşen

Gülçin Erşen

Kıyıya vuran deniz yıldızlarını suyla buluşturanlar

Ocak ayında Karşıyaka’da katıldığım bir etkinlikte, Utku Erişik aracılığı ile, Latife Hanım Grubu ile tanıştım. Grubun kuruluş öyküsü şöyle:

AKP iktidarının Atatürk’e ve Cumhuriyet kurumlarına karşı yürüttüğü politika, 2012’de Tarihi Karşıyaka Lisesi’nin, İmam Hatip Orta Okulu’na dönüştürülmesiyle kendini gösteriyor. Atatürk tarafından üç kez ziyaret edilmiş tarihi okula yapılan, Karşıyakalıları üzüyor. Ama, üzülüp kös kös oturmakla kalmıyorlar. Duyarlı bir Karşıyakalının çağrısıyla, farklı yaş ve kesimlerden Karşıyakalılar, Latife Hanım Anı Evi bahçesinde bir araya geliyor ( 4 Temmuz 2012). Karşıyaka Lisesi’nin, imam hatip okulu olmasına itiraz amacıyla imza topluyorlar, basın açıklaması yapıyorlar, yürüyüş düzenliyorlar.

Kendilerine Latife Hanım Grubu adını veren Karşıyakalı topluluk, Eğitim Birliği Yasası’na aykırı olan 4+4+4 sistemine de karşı çıkar. Kemalpaşa’nın Bayramlı köyü ile bağ kurarak orada bir kütüphane kurar, bilgisayar sağlarlar. Suriye ile savaş istemediklerine ilişkin topladıkları 50 bin imzayı İzmir Valiliği ile TBMM Başkanlığı’na iletirler. Üzerlerine T.C. yazdıkları kırmızı şemsiyeleriyle Karşıyaka Adliyesi önünde haftalarca direnerek, adliye binası panosundan kaldırılan T.C. ibaresini olması gereken yere koydurturlar. Türkçe konusunda da çok duyarlılar; işyeri tabelalarında Türkçe ad kullanılsın istiyorlar…

Ulusal bayram günlerinde bir aradaydılar; 26 Ağustoslarda Kocatepe, 23 Aralıklarda Menemen’deydiler. Alaşehir Köy Okullarına kütüphane kurulmasına ortak oldular. Demokratik Kitle Örgütleri ile işbirliği ve dayanışma örnekleri sergilediler. Örneğin; Yaşam Haklarını Destekleme Derneği projelerine, TESUD’un “Vatan size Aileniz bize emanet” projelerine destek verdiler. Kumpas davaları süresince İzmir’de ‘SESSİZ ÇIĞLIK’ eylemlerinde ön saftaydılar, hem Silivri’de hem de İzmir’deki duruşmalara katıldılar, gazlandılar, coplandılar… HÜZNÜN ADRESİ SESSİZ ÇIĞLIK kitabını bu süreçte hazırladılar. Aydınlara mektup adıyla binlerce mektup hazırladılar. Demokrasiye sahip çıkmak adına bir ve birlik olmak için siyasi parti liderlerine çağrıda bulundular…

İmece böyle olur

Kıyıya vuran denizyıldızlarını tek tek suyla buluşturan bilge insanların bakış açısıyla; küresel salgın döneminde, köy çocuklarının internetsiz ortamda uğradıkları haksızlığı gidermenin çaresini aradılar, buldular. Ve 24 Ocak 2022’de Kır Mahallesi Karagöl Küme Evleri’nde, elektrik enerjisi gereksinimi güneş panelleri ile karşılanan bir konteynırda, internet altyapısı, tabletler ve zengin içerikli kitaplığıyla, adını çocukların koyduğu MUTLU BİLGİ EVİ’ni hayata geçirdiler.

Önce, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile 2021’de iletişime geçip kent merkezinden uzakta yaşayan çocukların eğitimine nasıl katkı verebileceklerini düşündüler. Tugay’ın önerisi ile Menemen İlçesinde bir köy arayışına girişildi ve Menemen Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı Ömer Güney’in yönlendirmesiyle, Kır Mahalle Muhtarı Necmettin Dinç ile bağlantı kurulup, köydeki çocuklarla tanışıldı. Latife Hanım Grubu’nu temsilen görevlendirilen Nefise Yurtseven ve Engin Demirkollu, Muhtar Necmettin Dinç ve Karşıyaka Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü Proje Sorumlusu Feruz Bozaslan’la Bilgi Evi’ni hayata geçirmek için çalıştılar. Muhtar Dinç tarafından, Konteynırın konulacağı alan planlandı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından zemin düzenlemesi gerçekleştirildi. CBC Yapı şirketi, konteyneri bağışlayarak ilk önemli adımı attı. Sürdürülebilir temiz enerji kullanımı hedefi doğrultusunda Güneş Panelleri, çocukların tarım bahçesinde kullanacakları yağmur suyu depolama ve sulama sistemi ve bir kısım mobilya, Karşıyaka Belediyesi’nce sağlandı. Dijital amaçlı kullanılmak üzere 4 adet tablet ve internet sağlayıcı, Nebi Funda; güvenlik amaçlı kamera sistemi Pınar Yurdun arayıcılığıyla Latife Hanım Grubu tarafından satın alındı. Bir adet kitaplık Latife Hanım Grubu üyesi Taner Sevgür tarafından karşılandı. Kütüphane için bağışlanan kitapların düzenlenmesi H.Zeki Sungur tarafından yapıldı.

Çocukların ortak kararıyla MUTLU BİLGİ EVİ adı kabul edildi, logo çalışmaları gerçekleştirildi.

Bilgi evi önüne konan tente sistemi Onur Branda’nın sahibi Okan Gelirli’nin, mobilyaların bir kısmı da Özcana Mobilya sahibi Cemalettin Özcana’nın indirim desteğiyle grup tarafından karşılandı.

Pencere ve giriş kapısı için gerekli sineklikler, Alüminyum Mimari Teknolojiler’den Onur Ütücü - Nihan Ütücü tarafından karşılandı.

Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız için seferber olan, ülkenin dört bir yanındaki gönüllüler de, bu düşün gerçekleşmesine katkıda bulundu.

“Onlar ermiş muradına… Biz çıkalım kerevetine” diyesi geliyor insanın…

Bizim köyümüz, bizim okulumuz

Ama daha bitmedi! Latife Hanım Grubu, “Orada bir köy var uzakta…” şiiri sözde kalmasın diye şimdi de Beyköy çocukları için bir Mutlu Bilgi Evi’ni gerçekleştirmeye koyuldu. Bir iki hafta önce görüştüğüm Nefise Yurtseven, bir bakıma basın desteği için beni de aracı kılarak şunları iletti:

“Mutlu Bilgi Evi’nin bir hayalle başlayıp gerçeğe dönüşmesi Latife Hanım Grubu olarak bizi çok etkiledi ve dayanışmanın gücünü bir kez daha fark etmemizi sağladı… Kır Mahallesi Muhtarıyla ilk görüşmemizde iki köyü ziyaret etmiş ve her iki köyün çocuklarıyla da aramızda sıcak bir bağ kurmuştuk… Karagöl’de başarılı olunca hız kesmeden ikinci köyde de benzer bir çalışmayı başlatma kararı aldık…

Beyköy çocukları için kuracağımız bilgi evinin zemin düzenlemesi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı… Çocukların kullanacakları tabletler grubumuz tarafından satın alındı. Kitaplık için gerekli kitaplar sağlandı… İşin en önemli adımı için gerekli olan konteyneri tedarik etmenin yollarını aramaktayız… Bu konuda desteğe ihtiyacımızın olduğunu bu vesile ile duyurmak isteriz… Çağrımıza ses verecek güzel gönüllü dostların desteğiyle en kısa zamanda Beyköy çocuklarının mutluluğunu da paylaşacağımıza inanıyoruz.”

Latife Hanım Grubu İletişim için;

Nefise Yurtseven: 0 555 288 50 47

Engin Demirkollu: 0 555 839 06 40

Nebi Funda : 0 542 411 74 73

H.Zeki Sungur : 0 532 668 1080

Taner Sevgür : 0 555 224 22 63

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık