• 05 December 2017, Tuesday 18:30
GülçinErşen

Gülçin Erşen

“Yazmasam deli olacaktım”

Gülçin ERŞEN

Geçenlerde İstiklal Marşımızın yazarı ünlü ozanımız Mehmet Akif Ersoy’un şu dizeleri gözüme ilişti:

“Kanayan bir yara gördüm mü

Yanar ta ciğerim,

Onu dindirmek için

Kamçı yerim, çifte yerim!

Adam aldırma da geç git!

Diyemem, aldırırım.

Çiğnerim,

Çiğnenirim,

Hakkı tutar kaldırırım!”

 

Günümüzde böyle yapana; “Kardeşim senin başka işin gücün yok mu? Sana ne?” deniliyor. En kısa, öz anlatımla “Deli” gözüyle bakılıyor. Ben de işte o delilerdenim. “Elalemin derdi beni geriyor”.

Ünlü öykücümüz Sait Faik Abasıyanık’ın “Son Kuşlar” yapıtının bir bölümünde yazdığı gibi; “Yazmasam deli olacaktım”.

İyi ki çocukluğumdan beri okuduğum kadar yazmayı da seviyorum, yazın yeteneğim var ve gazeteciyim... Yoksa ne yapardım?

 

Günlük yaşamda, haksızlıklara isyan eden, anlamak, anlaşılmak ve anlatmak isteyip de engellenen insanlar, ya öfke krizine ya da depresyona sürükleniyor. Hukuksal yollara başvurup ne sonuç çıkacağını bilmeden aylarca, yıllarca uğraşmak ve beklemek de bir yol. Ama, ben öncelikle konuşmayı, olmazsa yazmayı tercih ediyorum. Ara sıra “Zülfi yare dokunsam” da sözümü sakınmam, doğru bildiğimi söyler, yazarım. Eğer yanlışsam, beni olgunlukla düzeltecek birilerini boşuna beklerim. Genellikle, haklı olduğumda bile, yazdıklarım birini rahatsız ettiyse, şiddet, iftira ve baskı başvurdukları ilk yol oluyor. Bu durumda Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın birazdan aşağıya yazacağım dizeleri ve babamdan çok duyduğum “Sen doğru dur, eğri cezasını bulur” sözü aklıma geliyor.

 

“Hiç kimseye hor bakma,

İncitme gönül yıkma,

Sen nefsine yan çıkma,

Mevla görelim neyler,

Neylerse güzel eyler...”

 

Hiçbirimiz kusursuz değiliz. Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın söylediklerini uygulayabilmek, Hz. Ali’nin sözündeki gibi; “Kötülüğe bile iyilikle karşılık vermek” büyük erdem. (İnşallah o seviyeye de ulaşabiliriz.)

 

Geniş ve ileri görüşlülük, hoşgörü, olgunluk, hakkaniyetlilik, dürüstlük, özveri, anlayış, sabır en çok “Devlet adamı”, “Yönetici”, “Eğitimci”, “Din adamı” gibi toplum önderi sayılabilecek kişilerde olması gereken nitelikler. Ama, bunlar nedense türlü sorunla başetmeye çalışan sıradan insanlardan bekleniyor.

Delilerin sayısı gittikçe artarsa kimse şaşırmasın.

(4 Aralık 2017 / Güllük)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık