• 04 November 2020, Wednesday 10:22
GülçinErşen

Gülçin Erşen

İnternet etiğine bir değinelim

Kadının biri, Emre Dölçel'in son günlerde sıkça paylaşılan (Benim de paylaştığım) İzmir ile ilgili yazısının yalnızca başını kendi memleketine uyarlayacak şekilde değiştirip, geri kalanı olduğu gibi paylaşıp altına imzasını atmış! Bu hırsızlıktır ve fikir sanat hukuku açısından suçtur. O yüzden yazarı belirtilmemiş, "Alıntıdır" yazılmış yazıların aslını internetten araştırırım; yazarı, kaynağı belliyse belirtmek için... Çünkü bu tür paylaşımlar da bilgi birikimi, emek, yetenek ve yaratıcılık ürünüdür. Başkası egosunu doyurmak için övünmek ve övülmek adına kendi imzasıyla paylaşamaz, yayımlayamaz.

Geçmişte benim de muzdarip olduğum bir konu. Hatta yıllar önce bir sitede benim adıma yazılmış, aslında benim yazmadığım bir yorumu görüp, kaldırtmıştım. İnternet böyle bir şey; bilgiye ulaşmayı kolaylaştırırken, bilgi kirliliğine, tembelliğe ve üşengeçliğe neden olabiliyor. Neyse ki; merakım, gazetecilik ve araştırmacılık özelliklerimle birleşince, herkesin düşebileceği yanılgılara pek kolay ve sık düşmüyor ya da çabuk uyanıyorum. Tabii üniversitede Temel Gazetecilik Dersi'nde öğrendiğimiz; "Bir haberin doğruluğunu en az iki kaynaktan sınamalı ve karşı tarafı da dinlemeli" kurallarını yalnızca meslekte değil, günlük yaşamımda uymaya özen gösteririm. Keşke, herkes öyle yapsa... Dedikodular ve önyargı biraz olsun yerini, empati ve hoşgörüye bırakırdı.

Güzel, önemli, sanatsal ve yararlı şeyleri paylaşmak istememiz doğal. Ama, haksızlık etmeyerek, etik değerleri gözeterek, yerinde ve zamanında yapmalıyız.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık