• 05 September 2018, Wednesday 19:42
GülçinErşen

Gülçin Erşen

Sakarya Savaşı, 15 Temmuz’da mı kazanıldı?

Gülçin ERŞEN

 

 

30 Ağustos Zafer Bayramı’mızı kutladığımız gün Milas’ta bir söylenti tartışılmaya başlanmıştı. Bana da “Sakarya İlkokulu’nun adı değiştirilecekmiş, duydunuz mu?... 15 Temmuz olacakmış… Bu konuda bir şeyler yapmalıyız…” şeklinde yansıtıldı.

Sakarya İlkokulu, tarihsel yapısı, benim annem dahil pekçok öğrencisi ile Milas’ın önemli bir simgesi ve değeridir.Adını, 23 Ağustos – 13 Eylül 1921 tarihleri arasında gerçekleşmiş Sakarya Meydan Muharebesi’nden aldığı açıktır.Atatürk’ün “Çok büyük ve kanlı savaş” anlamına gelen “Melhame –i Kübra” ifadesi ile anılan; Kurtuluş Savaşı’mızdaki en önemli çarpışmalardan biridir.  O dönemde ezilen tüm dünyanın kutladığı zafer olarak da bilinir. 

Adını; böyle 21 gün süren ve Türk Ordusu’nun zaferi ile sonuçlanan önemli ve büyük bir savaştan alan tarihi Sakarya İlkokulu’nun adını; üstelik “15 Temmuz”  (ya da “Sakarya -15 Temmuz”diye iki adla) değiştirmek; AKP iktidarının tarihsel gerçekleri çarpıtmak, yeni tarih yaratmak yönündeki algı operasyonlarının bir örneğidir.

15 Temmuz, ne yazık ki; silahlı kuvvetlerimize sızıp üst rütbelere yükseltilmiş, “dinci - tarikatçı / cemaatçi” subayların başını çektiği ve onların kullandığı askerler ile Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa ,dökülen halktan onlarcasının katledildiği, Türkiye Cumhuriyeti tarihine “kara leke” olarak geçmesi gereken bir “olay”dır. Darbe girişimi ya da kalkışma sayılabilecek bu olay, savaş ya da destan değildir. 15 Temmuz’u, Kurtuluş Savaşı’nın tamamı ya da savaştaki tek bir muharebe ile bile kıyaslamak, Kurtuluş Savaşı Destanı’nı tarihe kanlarıyla, canlarıyla, göz yaşlarıyla ve kalemleriyle yazan kahramanlarımıza haksızlıktır!

Görüştüğüm tüm Milaslılar ve Sakarya İlkokulu mezunları, şu andaki öğrenci velileri, okulun adının değiştirilmesine karşılar ve öfkeliler. (Zaten veliler yüzlerce imza toplamışlar. Bu yüzden, okulun hazırlanan tabelaları henüz asılamamış.) Buna karşın; “Ben yaptım, oldu. Ben bildiğimi okurum” zihniyetiyle hareket eden yöneticiler, hem halk kitlelerinin saygısını, güvenini hem de yakın gelecekte iktidarı yitireceklerini bilmelidir.

Okulun adı değiştirilse bile (öyle olmayacağını umarız), zihinlerde, kalplerde ve dillerde “Sakarya” olarak kalacak; iktidar değişikliği ile yine resmi ve tabelalardaki adı “Sakarya” olacaktır. Boşuna uğraşmasınlar…

 

 3 Eylül 2018


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık