• 28 December 2019, Saturday 8:16
GülçinErşen

Gülçin Erşen

Güllük’ün bitmeyen ulaşım sorunları

Yaklaşık 9 yıldır Güllük’te yaşayan bir yurttaş ve gazeteci olarak, buranın çeşitli sorunlarını konu alan pek çok yazı yazdım, haber yaptım. Ancak, son bir yıldır özellikle ulaşım sorunları konusunda hem Güllük’te oturanlardan hem de günübirlik buraya gelenlerden öyle çok şikayet alıyorum ki; bunların hepsini derli toplu, madde madde yazma gereksinimi duydum yine.
1.       Araç sıklığı ve gidiş-dönüş saatleri:  Özel aracı olmayanlar için başlıca sorun, Bodrum ve Milas’a gidiş gelişlerde, özellikle kış aylarında belli bir saatten sonra toplu taşım aracı bulunmaması. Yaz aylarında son dolmuş kalkış saatleri Milas için 12.30’a Bodrum için 1.00’e kadar. Oysa, Bodrum’dan eskiden 4.00’de de dolmuş vardı ve gece geç saatlere kadar orada zaman geçirenler için can simidi gibiydi. Kaldı ki; yaz akşamlarında Bodrum, Milas ve Güllük’te alkol alanlar için, özel araçları olsa dahi, toplu taşım araçlarıyla ulaşım kaçınılmaz. Gelişmiş, uygar toplumlarda da trafik yoğunluğunu, hava kirliliğini önlemek için toplu taşım araçları tercih edilir. Ayrıca, yaz – kış fark etmiyor, bazı saatlerde dolmuşlar aşırı kalabalık oluyor ve ayaktaki yolcu sayısı 12’yi buluyor.
Minibüsçüler bu konuda yeterli araç ve şoför bulunmamasını gerekçe gösteriyor. Öyleyse, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni dolmuşların yetersiz olduğu yer ve saatlerde yurttaşların ulaşım sorunlarını çözmeye, mağduriyetlerini gidermeye çağırıyoruz.
 
2.       Güllük’ün akıllara ziyan kavşağı: Yapımı yıllarca süren ve yaklaşık 2 yıl önce tamamlanan Güllük Kavşağı’nı kuşbakışı görmeyi çok isterdim. Yapımı sürerken bile dolmuş şoförlerinden birinin “Yonca mıdır, papatya mıdır, nedir? Anlayamadık” dediği dolambaçlı kavşak, sanki bir labirent! Bu yönlendirme amaçlı tabelalara rağmen karma karışık kavşağın, özellikle şehirlerarası yolculuk yapanlar için yarattığı büyük sıkıntılar var: Köprünün altındaki durağa ulaşmak, burada özellikle kış aylarında ve gece otobüs beklemek, otobüsten inince Güllük yönüne giden araca denk gelip binmek gerçekten kolay ve pek de güvenli değil.
 
3.       Kıyıkışlacık’la karşılıklı ulaşım: Güllük’ün hemen karşısındaki Kıyıkışlacık’a deniz yoluyla ulaşım hem kolay hem kısa süreli. Yoksa karadan büyük bölümü bozuk bir yolu kullanarak özel araçla ya da Milas aktarmalı dolmuşla gitmek  zorundasınız. Güllük ile Kıyıkışlacık arasında tekne seferleri yapılmasını Milas Kent Konseyi  Güllük Mahalle Meclisi çalışmaları sırasında da gündeme getirmeye çalışmıştık. Kışın hiç değilse Güllük pazarının kurulduğu Perşembe günleri sabah geliş, akşam dönüş yapan bir tekne, yazın ise her gün ikişer kez karşılıklı tekne seferi olsa ne iyi olur. İki şirin kıyı köyünün  (şimdi mahalle deniliyor gerçi) toplumsal yaşamı ve ekonomisi biraz canlanmış olmaz mı?
 
4.       Bazı dolmuş şoförlerinin, - özellikle 65 beş yaş, engelli  ve basın kartı sahiplerine karşı – olumsuz, kaba tavrı; ulaşım ücretlerinin yüksekliği de sürekli konu edilen şikayetlerden…
 
Bu konuları, Güllük’te oturan arkadaşım Kamile Kaymak ile Muhtar Ali Polat’la da konuştuk. Birçok kişinin yerel yöneticilere çeşitli yollarla ilettiğini biliyoruz. O zaman basın yoluyla yine gündeme getirip, çözüm beklemekten başka bir şey gelmiyor şimdilik elimizden.
 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık